Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spôsob, akým zachytávame, ukladáme a zdieľame naše spomienky, prešiel za posledné roky pozoruhodnou premenou.

Zásadný podiel na tom má nástup smartfónov na scénu a ich pôsobivo rýchly vývoj – od objemných “tehál” k elegantným vreckovým počítačom. Dnes je jasné, že smartfóny spôsobili vo svete fotografie doslova revolúciu a práve vďaka nim je dnes fotenie dostupnejšie a jednoduchšie, ako kedykoľvek predtým.

Keď sa spojí umenie a technológia

Spoločnosť Huawei je dlhodobo lídrom v oblasti mobilnej fotografie. Veľký podiel na tom má najmä séria Huawei P, ktorá neustále posúva hranice inovácií už od roku 2012, kedy uviedla prvý model Huawei Ascend P1. Rukolapným dôkazom toho sú aj pokroky, ktoré každou novou generáciou priniesla. A nie je veľkým prekvapením, že nová séria P60, ktorá na európske trhy dorazí už čoskoro, posúva mobilnú fotografiu na nový level.

P9: Odštartoval éru duálnych fotoaparátov

Model Huawei P9, ktorý bol uvedený na trh v roku 2016, znamenal pre spoločnosť Huawei významný míľnik vďaka prelomovému systému duálneho fotoaparátu, ktorý bol vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Leica. Dvanásťmegapixelový duálny fotoaparát umožnil vyhotoviť ostrejšie a detailnejšie fotografie a monochromatický snímač sa zas postaral o zachytenie úžasných čiernobielych snímok. Nie je teda prekvapením, že získal titul „Európsky spotrebiteľský smartfón roka 2016 – 2017“ od Európskej asociácie pre obraz a zvuk (EISA).

P10: Majster portrétov

Nasledujúca séria Huawei P10 predstavila nový objektív, s ktorým sa zachytávanie portrétnych snímok stalo zábavou. Spolu s ním prišla aj optická stabilizácia obrazu a technológia dvojitého priblíženia fotoaparátu. Navyše, vďaka čipsetu Kirin 960 dokázal rad P10 podporovať nahrávanie v rozlíšení 4K. Porotcovia súťaže Android Authority udelili modelu Huawei P10 titul “Najlepší smartfón MWC 2017” za portrétový režim duálneho fotoaparátu a oslnivý dizajn. Po uvedení radu P10 si výrobcovia začali uvedomovať, že jednou zo základných potrieb používateľa pri fotografovaní je kvalitný portrét. Odvtedy sa režim Portrét stal neodmysliteľnou súčasťou a základnou kategóriou v oblasti mobilnej fotografie.

P20: Prvý trojitý fotoaparát v histórii priniesol éru fotografie s AI

Model Huawei P20, uvedený na trh v roku 2018, posunul mobilnú fotografiu na novú úroveň vďaka 40 Mpx fotoaparátu s tromi objektívmi. Smartfón po prvý krát priniesol kombináciu troch objektívov, a to širokouhlý objektív, teleobjektív a monochromatický objektív, čo umožnilo väčšiu flexibilitu a kreativitu pri fotografovaní. Priniesol aj funkciu „Master AI“, ktorá využívala umelú inteligenciu na optimalizáciu nastavení fotoaparátu tak, že dokázal identifikovať objekty a prostredia snímané fotoaparátom a automaticky nastaviť parametre tak, aby výsledná fotografia vyzerala čo najlepšie. Vďaka nej dokázali aj fotografickí nováčikovia zhotoviť zábery porovnateľné profesionálom. Režim Super Night Shot sa postaral o vylepšenie fotografií aj v zhoršených svetelných podmienkach. Vďaka tejto revolučnej kombinácii hardvéru fotoaparátu a softvérového algoritmu získal Huawei P20 Pro ocenenie „Najlepší smartfón roka“ od agentúry EISA, ako aj najvyššie celkové skóre DxOMark.

P30: Zachytí aj neviditeľné

Neskôr séria P30 predstavila objektívy SuperSensing a periskopický optický zoom, a ako prvá v histórii použila sústavu pixelov RYYB na priblíženie a čistý obraz. Táto kombinácia výrazne zlepšila príjem svetla a umožnila používateľom fotografovať tmavé prostredie s množstvom detailov. To, čo však sérii P30 urobilo meno, bolo fotografovanie Mesiaca. Vďaka 50-násobnému priblíženiu objektívu SuperZoom na modeli P30 Pro, sa mu podarilo zachytiť Mesiac s dychberúcim dôrazom na detaily. V duchu tohto významného míľnika si získala spoločnosť Huawei s modelom Huawei P30 Pro srdcia porotcov ocenenie EISA, v ktorom si tento model odniesol titul „Najlepší smartfón roka“.

P40: Fotografie a videá so super rozlíšením

Séria P40 posunula mobilnú fotografiu opäť o krok ďalej, a vďaka 10-násobnému optickému zoomu dosiahla ostré a jasné snímky na prvý pokus, čím sa začala nová éra výpočtovej fotografie Huawei. Za to si zaslúžene na konto pripísala prestížne ocenenie TIPA, ktoré udelilo sérii Huawei P40 ocenenie za najlepší foto smartfón roku 2020.

P50: Skutočný fotografický zážitok

Posledný prírastok do série P, Huawei P50, uvedený na trh v roku 2022, je vybavený periskopovým objektívom, ktorý umožňuje 10-násobný optický zoom, a snímačom času letu (TOF), ktorý umožňuje rýchlejšie a presnejšie automatické zaostrovanie. Fotoaparát P50 obsahuje aj „Super nočný režim“, ktorý využíva umelú inteligenciu na zlepšenie fotografovania aj pri slabom osvetlení.

P60: Najlepší foto smartfón roka 2023?

Huawei P60 Pro, najnovšia vlajková loď série P, je splneným snom všetkých nadšencov, ktorí chcú zachytiť najvyššie detaily z rôznych vzdialeností, či už fotografujú pri západe slnka, po zotmení alebo kedykoľvek medzi tým. Tento špičkový smartfón novej generácie si získal pozornosť poroty ocenení TIPA, zloženej z rôznych fotografických publikácií na celom svete, ktorá udelila Huawei P60 Pro ocenenie TIPA WORLD AWARD za najlepší fotografický smartfón roku 2023. Zároveň ide o oficiálne najlepší fotomobil súčasnosti podľa prestížneho rebríčka DXOMARK, v ktorom dosiahol najvyššie skóre v histórii.

S každým novým modelom radu P Huawei preukázal svoju oddanosť voči inováciám a dokonalosti v oblasti fotografovania smartfónmi. Keďže dnes sa pri zachytávaní a zdieľaní spomienok stále viac spoliehame na smartfóny, záväzok Huawei do budúcna je jasný: poskytovať nadšencom fotografovania ten najlepší možný zážitok zo zachytávania výnimočných momentov, aj každodenných situácií.

Značky: