Na trhu nájdete dva druhy odolných telefónov.

Také ako napríklad Sony Xperia Z5 alebo M5, ktorého detailnú recenziu si môžete prečítať tu. Znesú rôzne nečistoty aj výkyvy počasia, no na nejaké drastické pohadzovanie po zemi to nie je. Potom je tu druhá kategória a to sú už super odolné telefóny. Medzi skutočne odolné zariadenia patria modely značiek CAT, Aligator, Sonim, MyPhone alebo napríklad Evolveo. Tieto telefóny môžu ale aj nemusia mať androidový systém. V prípade lacnejších variantov majú svoj vlastný firmvér od výrobcu telefónu.

CAT_B100_web2016_3_nowat

CAT B100

Telefóny ako CAT B100 znesú takmer čokoľvek. Je to telefón, ktorý má štandardnú numerickú klávesnicu, menší displej a nie je dotykový. Tento môžete pohadzovať po zemi a maximálne jemne odriete jeho pogumovanie. Stojí okolo 100 EUR.

Odolnosť telefónov je vlastnosť, ktorou sa snažia výrobcovia zaujať. U vlajkových lodí ale aj pri telefónoch nižšej kategórii.

CAT S30 je smartfón s dotykovým displejom. Tým, že ide o všestranný smartfón na Androide prezlečený do odolného šasi, cena je vyššia. V prípade modelu S30 je to do 250 EUR. Výbavou je slabší a procesor Snapdragon 210 je typický „kancelársky“ procesor.

CAT_S30_web2016_3_nowat

CAT S30

Ich výhody sú jasné. Vydržia extrémnu vlhkosť, teploty, nadmorské výšky a tiež pády a zvýšený tlak na hrany. Nevýhodou je, že ich cena je vyššia. Teda ak máme na mysli smartfóny s určitou konfiguráciou oproti neodolným verziám. Tiež sa podľa nás používajú trochu horšie ako ultratenké smartfóny. Predsa len obrnený smartfón vyžaduje istú vôľu ho ovládať. Dá sa to a majú špeciálne režimy, aby displej fungoval aj pri daždi, no nie je to univerzálny mobil pre každého.

Zaujíma vás, ako dopadol telefón CAT S40 v testovaní odolnosti za pomoci slona? Viac sa dozviete v našom príspevku.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.