Nové trendy prichádzajú aj do najnižšej výkonnostnej triedy.

Spoločnosť Qualcomm predstavila novú čipovú sadu pre smartfóny najnižšej cenovej kategórie – Snapdragon 215. Oproti Snapdragonu 212 ide o značné vylepšenie so 64-bitovým CPU, rýchlejšou GPU a podporou pre duálne fotoaparáty. Čip je však stále vyrábaný 28nm procesom.

Nový procesor obsahuje štyri jadrá Cortex-A53 s frekvenciou 1,3 GHz, ktoré sú o 50% rýchlejšie ako štyri jadrá A7 z čipovej sady Snapdragon 212. Pri Snapdragone 215 ide o značné zlepšenie oproti predchodcovi, pretože je „64-bit-ový„, čo výrazne zlepší kompatibilitu s novými verziami Android. Použité GPU Adreno 308 prináša 28% nárast výkonu a je rovnaké ako pri Snapdragone 425. 

Duálny ISP (prvý pre sériu 200) výrazne zlepšuje podporu pre fotoaparáty. Snapdragon 215 dokáže spracovať jeden 13 Mpx fotoaparát alebo dva 8 Mpx moduly, takže aj základné telefóny môžu používať prídavný teleobjektív alebo hĺbkový senzor. Ďalším upgradom je možnosť nahrávania videa v rozlíšení 1080p. V prípade staršieho Snapdragonu 212 boli možnosti limitované na jeden 8 Mpx fotoaparát a na video s rozlíšením 720p.

Maximálne podporované rozlíšenie displeja je stále verné tradícii a dosahuje 720p, hoci pri novom čispsete je možné používať aj vyšší pomer strán obrazovky – 19: 9, pričom stará sada umožňovala používať displej iba do pomeru 16:9.

Malé zlepšenia sa udiali aj v oblasti konektivity s pridaním Wi-Fi 5 (802.11ac) a Bluetooth 4.2. Platby pomocou Android Pay sú taktiež podporované vďaka vylepšenému NFC. Novinka podporuje aj duálne VoLTE a dokonca aj EVS hlasové hovory (Ultra HD Voice Calls). 

Porovnanie nového Snapdragonu 215 so starším Snapdragonom 212:

Okrem vyššie uvedeným novinkám sa niekoľko parametrov vôbec nezmenilo a zostávajú nezmenené. Čipová sada stále obsahuje modem X5 LTE (150 / 50Mbps). Podpora pamätí zostala taktiež zachovaná – RAM LPDDR3, úložisko eMMC 4.5 a UHS-I microSD karty.

Jeden údaj musíme brať s malou rezervou, nakoľko pri Snapdragone 215 sa uvádza, že podporuje iba QuickCharge 1.0, pričom Snapdragon 212 podporoval už QuickCharge 2.0, čo znamená takmer o polovicu pomalšie nabíjanie. Je tak možné, že v parametroch Qualcommu je tento údaj uvedený nesprávne. 

Pokiaľ sa na Snapdragon 215 pozrieme z nadhľadu, tak sa dá povedať, že ide o mierne okresaný Snapdragon 425. Vďaka novému výkonu sa aj pre menej ako 100 € smartfóny konečne zlepší výkon a výbava, ktorá bude zodpovedať dnešným trendom.

Zdroj: Qualcomm

Prečítajte si aj:

Porovnávací test: Smartfóny do 250 EUR (Nokia, Samsung, Umidigi)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.