Spoločnosť Specialized predstavila nový e-bike v kategórii Gravel, ktorá je v posledných rokoch extra obľúbená, a to najmä kvôli špecifickej geometrii, ktorá kombinuje viacero „svetov“.

Ak chcete byť rýchli a zároveň multifunkční v takmer každom teréne, tak je kategória Gravel pre vás ako stvorená. Samozrejme, ak s ňou nemáte žiadne skúsenosti, tak nie je rozumné ihneď kupovať to najlepšie z tohto sveta, ale začať postupne (napr. – TU). Ak ste však skúsení a viete čo chcete, tak táto novinka vás jednoznačne zaujme.

„Podľa slov výrobcu ide z pohľadu hmotnosti o najúčinnejší, najsilnejší a najschopnejší e-bicykel, ktorý bol kedy vyrobený.“

Nový Specialized Creo 2 vytvára takmer dokonalú rovnováhu medzi ľahkosťou a výkonom, čo sa okamžite prejavuje na ceste a výkonoch cyklistu. Novinka je poháňaná elektromotorom vlastnej výroby – 1.2 SL Custom, ktorý bol od počiatku navrhovaný tak, aby dokázal konkurovať tým najlepším konkurenčným motorom z pohľadu kompaktnosti, výkonu a hmotnosti. Výrobca tvrdí, že ich motor, resp. celý systém pohonu patrí medzi tie najefektívnejšie na trhu. V číslach ponúka výkon 320 W a krútiaci moment 50 Nm. Okrem zaujímavého výkonu je aj neuveriteľne tichý, čo umocňuje prirodzenejší pocit počas bicyklovania.

Čo sa týka dopingu pre motor, tak ten má na starosti 320 Wh batéria v ráme, ktorá by mala ponúknuť v ideálnych podmienkach dojazd na úrovni 128 kilometrov. Ak by to bolo náhodou málo, tak je možné si dokúpiť od výrobcu aj 160 Wh externú batériu, ktorá zvýši celkový dojazd na 193 kilometrov, čo je viac než dosť. Maximálna asistovaná rýchlosť tohto modelu končí na úrovni 25 km/h. Samozrejmosťou je aj kompatibilita s príslušnou mobilnou aplikáciou, cez ktorú sa dajú meniť rôzne nastavenia bicykla a monitorovať zaznamenané dáta.

  • Specialized Creo 2
  • Specialized Creo 2
  • Specialized Creo 2
  • Specialized Creo 2

Okrem špičkového systému pohonu je samozrejmosťou aj karbónový rám (hmotnosť celku začína od 12,96 kilogramu v závislosti od modelovej špecifikácie), hydraulické brzdy, prevodovka SRAM a predná vidlica s technológiou Specialized Future Shock 3, ktorá ponúka 20 mm hydraulicky tlmeného zdvihu, čím sa zvyšuje komfort, no hlavne bezpečnosť a istota v riadení, a to aj v drsnejších podmienkach.

A teraz cena. Ako som napísal v úvode, za kvalitu sa platí a spoločnosť Specialized nič iné ako špičkové produkty neponúka. Základný model Creo 2 Comp Carbon vás bude stáť 6 140 eur. O niečo lepšiu výbavu ponúka model Creo 2 Expert Carbon s cenovkou 8 501 eur, a to najlepšie má označenie S-Works Creo 2 a jeho cena sa pohybuje na úrovni 13 224 eur. Podrobné informácie a špecifikácie noviniek nájdete na webe výrobcu.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE