Nový vesmírny teleskop prináša zaujímavé fotografie ako na bežiacom páse.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba urobil objav, ktorý môžeme právom považovať za prekvapujúci. Podľa nového článku uverejnenom v časopise Nature astronómovia vďaka tomuto zariadeniu objavili obrovské vzdialené galaxie, ktoré by podľa niektorých z nich nemali teoreticky ani existovať. Predpokladá sa, že tieto obrovské galaxie patria medzi rané galaxie, ktoré vznikli po Veľkom tresku a ich objav Webbom mnohých zarazil.

Vedci vo svojej štúdii opisujú novoobjavené galaxie a načrtávajú, ako im ich vyžarované svetlo pomohlo zistiť, že ide o rané galaxie z počiatkov vesmíru – pravdepodobne vznikli len 500 až 700 miliónov rokov po Veľkom tresku. Takéto galaxie, samozrejme, nie sú prekvapujúce, len ich veľkosť a vyspelosť mnohých vedcov zmiatla.

Vedci očakávali, že galaxie vzniknuté v danom časovom období budú podstatne menšie. Nie je to však prvýkrát, keď Webbove pozorovania spochybnili naše predstavy o ranom vesmíre a ďalších prekvapení vďaka jeho pozorovaniam sa ešte určite dočkáme.

Galaxie sú ale tak ďaleko od Zeme, že v teleskope sa javia len ako malé červenkasté bodky. Zostáva ešte vysvetliť, ako sa dá určiť vek galaxie, ktorá je v takej nepredstaviteľnej diaľke. Všetko sa odvíja od svetla, ktoré galaxie vyžarujú.

Mladšie hviezdy vyžarujú modrejšie svetlo, ktoré je jasné. Staršie hviezdy začínajú vyžarovať červenšie svetlo. Keď totiž hviezdy spália svoje „palivo“ a začnú chladnúť, vzniká červenkasté sfarbenie, ktoré vidíme pri Webbovom pozorovaní týchto raných galaxií.

Zdroj: Nature.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.