Webbov teleskop nám poskytol doteraz nevídaný pohľad do hlbokého vesmíru.

Už viac ako rok prináša Teleskop Jamesa Webba úchvatné fotografie z hlbín vesmíru. Za ten čas sa mu podarilo zhotoviť unikátne snímky galaxií, hviezd, planét a iných telies, ktoré sú od nás vzdialené milióny svetelných rokov. Portál Bgr.com zhrnul tie najpôsobivejšie.

Medzi ne určite patria fotografie planetárnej hmloviny Južný prstenec. V jej strede sa nachádza umierajúca hviezda, zahalená vrstvami prachu a plynov.

Hmlovina Južný prstenecZdroj: NASA, ESA, CSA a STScI
Hmlovina Južný prstenec

Druhou snímkou je hmlovina Carina, teda Kýl, nazývaná aj Veľká hmlovina Carina. V jej útrobách sa rodia nové hviezdy.

Hmlovina CarinaZdroj: NASA, ESA, CSA a STScI
Hmlovina Carina

Aj treťou snímkou je fotografia hmloviny, tentoraz hmloviny Tarantula. V jej prípade ide doslova o hviezdnu škôlku, v ktorej sa nachádza množstvo mladých hviezd, obklopených prachovými vláknami.

Hmlovina Tarantula
Hmlovina Tarantula

Štvrtá snímka pripomína obrovské vesmírne ohnivé presýpacie hodiny. Je to záber novovznikajúcej protohviezdy L1527.

Hviezda L1527Zdroj: ASA, ESA, CSA, STScI; úprava obrázka: J. DePasquale, A. Pagan, A. Koekemoer
Hviezda L1527

Posledná snímka neznázorňuje milióny rokov vzdialené vesmírne útvary, ale teleso, ktoré máme prakticky za rohom v našej Slnečnej sústave. Je ním fotografia planéty Neptún a ide o najjasnejšiu fotku tejto planéty v celej histórii.

NeptúnZdroj: NASA, ESA, CSA a STScI
Neptún

Toto všetko je ale len začiatok. Keďže Webbov teleskop by mal slúžiť ešte celé roky, určite nám prinesie ďalšie úchvatné zábery.

Zdroj: Bgr.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.