Najkrajšie sviatky v roku sú predo dvermi.

Tento rok sa nakupovanie vianočných darčekov ešte viac presunie do online priestoru. Pokiaľ hľadáte inšpirácie na technologické darčeky, ktorými by ste potešili svojich blízkych, práve pre vás je určený náš vianočný špeciál. Každý týždeň prinesieme novú časť s inšpiratívnymi tipmi, ktoré môžu potešiť vás aj vašich blízkych.

Náš výber darčekov pomôže zorientovať sa v ponuke inteligentných hodiniek, slúchadiel, smartfónov alebo napríklad aj notebookov. Pre lepšiu orientáciu, sme výber rozdelili do viacerých cenových kategórií.

Darčeky do 100 eur

Xiaomi Mi TV Stick: Android TV do vrecka

Malé zariadenie, ktoré razom premení aj klasický televízor s HDMI portom na smart TV. Mi TV Stick je oproti Mi Boxom oveľa menší a nenápadnejší. Pokým sa klasický Android TV box pripája k televízoru pomocou HDMI kábla, Mi TV Stick už pripojíte prostredníctvom HDMI napriamo. To šetrí nielen priestor, ale je aj oveľa praktickejšie. To predurčuje Mi TV Stick k používaniu na rôznych miestach, kde je dostupné Wi-Fi pripojenie.

Funkciami ide o klasickú Android TV. Mimoriadne však poteší zabudovaný Chromecast na bezdrôtové prenášanie multimediálneho obsahu zo smartfónu. Hneď na úvod prezradíme, že kompaktné rozmery, a tým pádom aj väčšie mobilita, prináša jeden kompromis. Oproti Mi Boxu S je video možné streamovať iba v rozlíšení Full HD/60fps, namiesto 4K. Viac o Mi TV Stick sa dočítate v našej recenzii na tomto odkaze.

Cena: 39,90 eur

Xiaomi Mi TV Stick

Xiaomi Mi TV Stick

Darčeky do 200 eur

Samsung Buds Live: Štýlové a ergonomické slúchadlá 

Ich výhodou je nielen ikonický dizajn, ale aj pohodlné prevedenie – nič podobné sa v tejto kategórii dosiaľ neobjavilo. O kvalitný zvuk sa stará technológia renomovanej firmy AKG, väčšia membrána s priemerom 12 mm a samostatný basový kanál, takže si môžete vychutnať obľúbenú hudbu v kvalite, s akou by jej autori boli nepochybne spokojní. Súčasťou slúchadiel je aj trojica mikrofónov a funkcia Voice Pickup Unit, čo znamená kvalitnejšie hovory – môžete hovoriť so svojimi blízkymi na druhom konci sveta a budete mať pocit, že stoja vedľa vás. K dispozícii je tiež vypínateľná funkcia aktívneho tlmenia okolitého hluku ANC, takže si môžete vychutnať špičkovú hudbu či zvukové knihy a úplne sa odstrihnúť od sveta okolo seba – alebo ho naopak k sebe pustiť, aby vám napríklad vo vlaku alebo na letisku neunikli dôležité hlásenia.

Cena: 189 eur (Samsung.sk)

Slúchadlá Samsung Galaxy Buds Live

Slúchadlá Samsung Galaxy Buds Live

Darčeky do 500 eur

JBL Boombox2

Toto je trochu inak zameraný reproduktor. Štýlovo je vhodný skôr na záhradu alebo párty vonku. Je to typický reproduktor pre mladých, ale používať sa dá v každom veku. Pôvodne vychádza z modelu Boombox, ktorý vyzerá takmer identicky. Dvojka je „nafúknutejšia“ a rozmerovo mohutnejšia. Hlavný rozdiel je vo výkone, je tu nárast o 20 W RMS celkovo a novšia verzia Bluetooth 5.1. Reproduktor funguje v dvoch režimoch. Pri externom napájaní z neho dostanete 2 × 40 W RMS, v režime pri práci zo vstavanej batérie dostanete 2 × 30 W. Zaujímavosťou je však aj to, že zostala doba prehrávania z batérie. Tá je rovnako 24 hodín, ako pri minulom, menej výkonnom modeli. Viac o reproduktore JBL sa dočítate na tomto odkaze.

Cena: 499 eur

JBL Boombox2

JBL Boombox2, Zdroj: JBL

Darčeky do 1000 eur

Prémiový herný monitor od AOC

AOC AG273QZ je prémiový herný monitor s dôrazom na parametre displeja. Ponúka 27-palcový plochý displej s pomerom strán 16 : 9 a rozlíšením 2560 × 1440 pixelov.

Obnovovacia frekvencia obrazovky dosahuje až 240 Hz, a to je parameter, ktorý naplno využijú pravdepodobne iba veľmi šikovní a profesionálni hráči. Na rekreačné hranie bohato postačia 120 Hz či 144 Hz obrazovky – rozdiel v porovnaní s tradičným 60 Hz monitorom si všimne každý. Avšak v prípade 240 Hz nebude rozdiel v porovnaní so 144 Hz až taký výrazný – hoci, výrobcovia monitorov by mohli argumentovať, že podvedome to budete vnímať. Viac o prémiovom monitore od AOC sa dočítate v našej recenzii na tomto odkaze.

Cena: 637 eur

AOC AG273QZ

AOC AG273QZ, Zdroj: AOC

Luxusný darček 

Lenovo ThinkPad X1 Fold: Notebook s ohybným displejom

Notebook ako tablet alebo naopak? Je to na vás, no budúcnosť je práve tu. Unikátny kúsok, ktorý spája skutočný ohybný displej so spoľahlivosťou ThinkPad. Naozaj univerzálny stroj, ktorý sa dá používať s hardvérovou klávesnicou. Keď ju potrebujete, k počítaču ju položíte na displej a prichytí sa magneticky. Výbavou je to kancelársky počítač tak, aby zvládol videokonferencie, náročné úlohy ale aj úpravu fotiek. Žiadne kompromisy. Chcete veľkú plochu? Postavte si X1 Fold ako monitor a používajte k nemu dodávanú klávesnicu. Toto je ukážka toho, čo Lenovo dokáže.

Cena: 3229 eur

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Vianočnú poradňu vám prináša:

Kompletný seriál s tipmi na vianočné darčeky nájdete tu.

Titulný obrázok: 123rf

Prečítajte si aj:

Microsoft Surface Book 3: Na prácu aj na hranie (RECENZIA)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.