Platforma zverejnila zoznam zariadení, ktoré boli uvedené na globálny trh.

Platformu AnTuTu netreba nijako zvlášť predstavovať, avšak kauza z roku 2020 výrazne ovplyvnila jej dôveryhodnosť. Hoci bezpečnosť je veľmi dôležitá, tak AnTuTu strácalo body aj preto, lebo pre používateľov Android zariadení prestával byť hrubý výpočtový výkon dôležitý. Tí sa začali pri smartfónoch viac zameriavať na ich plynulosť a používateľský zážitok, ktorý bol častokrát diametrálne odlišný od bodov získaných na platforme AnTuTu.

Neraz sa aj v minulosti stalo, že smartfón s nižším bodovým ohodnotením bol plynulejší, ako “raketa” s nekonečným počtom AnTuTu bodov. Napríklad pre mňa osobne takýmto príkladom bol v roku 2021 OnePlus Nord 2, ktorý v plynulosti hravo prekonal aj Samsung Galaxy Note20 Ultra.

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: GizChina

AnTuTu je však aj marketingový nástroj výrobcov smartfónov, ktorí sa neraz snažia práve bodovým ohodnotením ich zariadení ohúriť zákazníkov, čo však opäť nemusí vyjadrovať to, ako sú tieto zariadenia plynulé. Na druhej strane ide aj o dobrý nástroj na získanie všeobecného prehľadu výkonnosti smartfónov a smerovania trhu.

Najnovší globálny rebríček platformy AnTuTu tvorí 10 TOP zariadení, z ktorých všetky sa spoliehajú na čipové sady od Qualcommu. Pokým na prvom až deviatom mieste sa nachádzajú telefóny s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 2 (for Galaxy), tak desiatu priečku obsadil telefón s čipom Snapdragon 8+ Gen 1.

TOP 10

Prvé miesto si na základe získaných bodov zabezpečil smartfón Red Magic 8 Pro+, ktorý celosvetovo debutoval v januári 2023. V tesnom závese za ním si druhú priečku vybojoval telefón Asus ROG 7, zatiaľ čo tretiu pozíciu získal Xiaomi 13. TOP 10 najvýkonnejších vlajkových lodí dopĺňajú Samsung Galaxy S23+, Xiaomi 13 Pro, Galaxy S23 Ultra, Galaxy Z Fold5, Galaxy S23, OnePlus 11 a Lenovo Legion Y70.

Najvýkonnejšie smartfóny podľa AntutuZdroj: AnTuTu
Najvýkonnejšie smartfóny podľa Antutu

Je veľmi dôležité poznamenať, že augustový rebríček je založený na benchmarku AnTuTu V10. Táto verzia je charakteristická tým, že telefóny získali vyššie bodové hodnotenie, ako vo verzii V9. To znamená, že pokiaľ budete medzi sebou porovnávať smartfóny, tak dbajte na to, aby výsledky pochádzali z rovnakej verzie aplikácie AnTuTu.

Na záver by sme však chceli opäť pripomenúť dominanciu čipsetov spoločnosti Qualcomm, keďže v globálnej TOP 10 platformy AnTuTu sa nenachádza žiadny MediaTek, Exynos alebo Kirin. 

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.