Novinkám nechýba vysoký výkon a kvalitné fotoaparáty.

Trh so skladacími telefónmi sa rozrastá vysokým tempom, pričom v tejto oblasti stále vedie spoločnosť Samsung so svojimi skladacími telefónmi série Galaxy Z Fold a Z Flip. Aktuálne medzi najväčších konkurentov skladačiek kórejského výrobcu môžeme považovať aj skladacie telefóny spoločnosti Vivo.

Čínsky výrobca aktuálne predstavil modely Vivo X Fold2 a X Flip, ktoré sú priamou konkurenciou pre Galaxy Z Fold4 a Galaxy Z Flip4. Novinky od Vivo však majú vo veľa oblastiach výhodu, keďže sú novšie a sú vybavené aktuálnym hardvérom. Medzi hlavné prednosti X Fold 2 patrí čipová sada Snapdragon 8 Gen 2 a 120 W káblové nabíjanie, o ktorom môžu vlajkové lode spoločnosti Samsung doteraz iba snívať.

Vivo popri modeli X Fold2 predstavilo aj “véčko” X Flip, ktoré je priamym konkurentom Galaxy Z Flip4. Ide o skladací telefón, ktorý je vybavený veľkým 3-palcovým vonkajším displejom, čipsetom Snapdragon 8+ Gen 1 a 50 Mpx hlavným fotoaparátom. 

Vivo X Fold2Zdroj: Vivo
Vivo X Fold2

Vivo X Fold2

Vivo X Fold2 sa môže pochváliť skutočne pokročilým dizajnom skladacieho zariadenia. Ponúka vnútorný 8,03-palcový displej AMOLED E6 displej s rozlíšením 2160 × 1916 pixelov a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Hlavný panel má “typický” pomer strán skladacieho zariadenia, ktorý je v tomto prípade 4:3,55. Spoločnosti Vivo sa pri novinke podarilo použiť moderný, odolný a predovšetkým ľahký pánt, ktorý robí z X Fold2 skutočne zaujímavé zariadenie aj po dizajnovej stránke. Vďaka tomu sa podarilo výrazne vylepšiť už skvelý dizajn modelu Vivo X Fold+.

Vonkajší displej má 6,53-palca. Ide o AMOLED panel s rozlíšením 2520 × 1080 pixelov a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Vonkajší displej má pomer strán 21:9. V oboch displejoch sú zabudované ultrasonické čítačky odtlačkov prstov a 16 Mpx selfie fotoaparáty. Je však pozitívne, že sa potvrdili skoršie správy o tom, že X Fold2 bude o niečo menší, ale hlavne ľahší. Pokým v rozloženom stave sa podarilo spoločnosti Vivo ubrať 2 mm, tak úbytok hmotnosti je oproti predchodcovi až 30 gramov. 

Vivo X Fold2Zdroj: Vivo
Vivo X Fold2

Zostava fotoaparátov obsahuje tri objektívy. Hlavný fotoaparát má 50 Mpx, ultraširokouhlý 12 Mpx a portrétny 12 Mpx ponúka 2× priblíženie. Hlavný fotoaparát využíva senzor Sony IMX866V s OIS a povrchovú úpravu Zeiss T*. Spoločnosti Vivo sa podarilo vyvinúť aj vlastný obrazový čip V2, ktorý ponúka kvalitnejšie HDR pri fotografiách aj videu. Okrem toho ešte lepšie redukuje šum. X Fold2 dokáže nahrávať až 8K video pri 30 fps a je vybavený režimom Zeiss Cinematic.

Skladacej konštrukcii sa samozrejme prispôsobilo aj používateľské prostredie OriginOS 3, ktoré je založené na Androide 13. Batéria má kapacitu 4 800 mAh, pričom je ju možné nabíjať výkonom až 120 W pri káblovom a 50 W pri bezdrôtovom nabíjaní.

Cena

X Fold2 je k dispozícii vo verzii 12/256 GB za 8 999 CNY (prepočet 1192 eur) a 12/512 GB verzia za 9 999 CNY (prepočet 1324 eur).

Vivo X Fold2Zdroj: Vivo
Vivo X Fold2

Vivo X Flip

Aj Vivo sa konečne rozhodlo na trh uviesť “véčko” so skladacím displejom, čím spoločnosť dobehla konkurenciu. Vonkajší AMOLED displej má 3-palce, ktorý možno používať takmer na všetko od písania správ cez navigáciu až po používanie sociálnych sietí. 

Hlavný 120 Hz vnútorný LTPO AMOLED displej má 6,74-palca a rozlíšenie FHD+. Vivo aj v prípade tohto modelu pripravilo pokročilý mechanizmus pántu, ktorý eliminuje viditeľný záhyb. Novinka je vybavená 32 Mpx selfie fotoaparátom a bočným skenerom odtlačkov prstov.

Vivo X FlipZdroj: Vivo
Vivo X Flip

Výrobca pri tomto modeli však použil menej výkonný čipset Snapdragon 8+ Gen 1, ktorý doplnil 12 GB RAM a až 512 GB úložiskom. Hlavný fotoaparát má 50 Mpx a obsahuje senzor Sony IMX866V s OIS. Okrem toho sa vo výbave nachádza aj 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát.

Batéria s kapacitou 4 400 mAh podporuje 44 W rýchle nabíjanie. Vo výbave nechýba systém Origin OS3 založený na Androide 13.

Cena a dostupnosť

Cena Vivo X Flip za verziu 12/256 GB je 5 999 CNY (prepočet 794 eur) a za verziu 12/512 GB je 6 699 CNY (prepočet 887 eur).

Aktuálne však nie sú známe žiadne detaily o globálnej dostupnosti oboch modelov. Predpokladáme však, že Vivo sa bude snažiť tieto modely priniesť aj na globálny trh, keďže skladacie telefóny čoraz viac naberajú na popularite. 

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.