Je pohodlné sa všade doviesť autom, no v centrách veľkých miest vám tento dobrý pocit môže znepríjemniť zložité parkovanie a v neposlednom rade aj celkom drahé, ak sa zdržíte dlhšie.

Samozrejme, nie je to vždy tak zlé, ale občas je to naozaj náročné a preto môže byť vhodným riešením kombinovaná doprava v podobe auta a kompaktného elektrického bicykla, ktorý sa zmestí aj do menších automobilov, pričom v zloženom stave ponúka plnohodnotné mestské presúvadlo, s ktorým sa dostanete kamkoľvek a kedykoľvek. Elektrické skladačky sme si vyskúšali aj v redakcii, pričom za seba môžem povedať, že ma ich využiteľnosť v praxi veľmi prekvapila. Spočiatku som bol skeptický, no ak sa nad tým zamyslíte a začnete reálne kombinovať auto s takýmto bicyklom, tak to bude dávať zmyslel – minimálne vo väčších mestách.

Volt Lite
Volt Lite

Elektrických skladačiek je na trhu relatívne dosť a s ďalšou novinkou aktuálne prichádza aj Britská spoločnosť Volt. Elektrická skladačka s označením Volt Lite vyzerá veľmi dobre, je kompaktná a hlavne ľahká. Bicykel má celkovú hmotnosť iba 16 kilogramov a skladá sa v troch častiach – stred rámu, nosník riadidiel a riadidlá. Zaujímavosťou je elektromotor s výkonom 250W, ktorý je uložený v náboji predného kolesa a ponúka viacero stupňov asistencie. Motor dopuje batéria uložená v sedlovej trubke, podobe ako to majú riešené aj skladačky EOVOLT (článok nájdete – TU). Toto riešenie je zaujímavé najmä kvôli tomu, že si sedadlo môžete zobrať so sebou a nabíjať batériu bez fyzickej prítomnosti celého bicykla a zároveň to (pravdepodobne) aj odrádza od prípadnej krádeže, keďže je bicykel nekompletný.

Dojazd na jedno nabitie by sa mal pohybovať na úrovni 80 kilometrov, čo je dostatočné aj na dlhšie presuny. Táto skladačka je dobre vybavená, no aj napriek tomu veľmi jednoduchá, nakoľko neponúka ani klasickú rozetu na náboji zadného kolesa, ale nábojovú „prevodovku“ Shimano Nexus s troma rýchlosťami. Hnacie ústrojenstvo dopĺňa odolný karbónový remeň Gates CDX, čiže ide o takmer bezúdržbový systém. Samozrejmosťou sú aj kotúčové brzdy a kompletné LED osvetlenie.

Cena tejto novinky sa aktuálne pohybuje na úrovni 2479 eur, čo síce nie je málo, no širokospektrálna úžitková hodnota je v tomto prípade veľmi vysoká.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE