Odpoveď na túto otázku si musíte dať sami a do veľkej miery záleží aj od toho, ako chcete zariadenie využívať a čo od neho očakávate. Telefóny sa neustále zväčšujú a 6-palcová uhlopriečka často postačí na pohodlné surfovanie internetom, získanie informácií, spravovanie kalendáru, emailov aj agendy. My v redakcii často na telefóne robíme drobné úpravy alebo dopĺňame články, na písanie dlhých textov by sme však smartfón určite nepoužili, a to ani v kombinácii s Bluetooth klávesnicou. Je to jednoducho unavujúce položiť si telefón na stôl a žmúriť z diaľky na jeho malú obrazovku.

Výnimkou môže byť Samsung Galaxy Note 9 či S9 v režime DeX po pripojení na externý monitor a s Bluetooth klávesnicou. Alebo Huawei Mate 20 Pro, ktorý dokáže premietať tzv. desktopový režim do televízora s technológiou Miracast aj bezdrôtovo. Na väčšiu obrazovku sa jednoducho pozerá lepšie. V budúcom roku sa tiež objavia smartfóny s rozkladacím displejom, ktoré sa budú dať použiť ako tablet. Uvidíme, ako zamiešajú kartami, ale to je už celkom iný príbeh.

Na úpravu fotiek a rýchlu a základnú editáciu videa však telefón poslúži dobre a tiež aj na sledovanie videa. Samozrejme, musíte si sami zvážiť, aký typ obsahu a ako dlho budete sledovať. Na dlhú cestu sa oplatí zobrať si väčšiu obrazovku, na 20-minútový seriál v električke vám postačí aj telefón.

Hlavný rozdiel medzi telefónom, tabletom a notebookom spočíva dnes hlavne vo veľkosti obrazovky. Vieme, že nehovoríme nič nové, ale jednoducho to tak je. Výkon aj aplikačná výbava väčšiny dnešných zariadení postačuje na bežné používanie a výkonný špecializovaný počítač budete potrebovať prakticky iba na špecifické úkony, ako je renderovanie 3D objektov.

Druhý subjektívny prvok, ktorý treba brať do úvahy, je preferencia a schopnosť efektívne využívať jednotlivé operačné systémy. Windows 10 je stále najvšestrannejšie riešenie na bežnú prácu, avšak písanie textov a úpravu fotiek zvládnete aj na Androide a iOS. Horšie to bude pri špecifických aktivitách, ako je v našom prípade napríklad pokročilá práca v redakčnom systéme. A Windows má stále jasne navrch aj z hľadiska súbežnej práce s viacerými aplikáciami.

Aký tablet na cesty?

Bez ohľadu na určité obmedzenia mobilných operačných systémov, tablety môžu byť v niektorých prípadoch optimálnym zariadením na cesty. Sú ľahké, dobre prenosné a majú veľký displej, ktorý je vhodný na rôzne využitie.

Pokiaľ nepatríte do skupiny používateľov, ktorí vyžadujú tablet s určitými špecifickými parametrami, potom vám odporúčame iPad a jeho model pre rok 2018. Ten sa predáva za cenu okolo 330 eur a ide o aktuálne najlepší „ľudový“ tablet z hľadiska pomeru cena/celkový používateľský zážitok. Jeho výhoda spočíva v dobrom výkone, kvalitnej optimalizácii systému iOS a pomerne dobrej podpore multitaskingu. V tomto smere sa síce nevyrovná zariadeniam so systémom Windows 10, ale možnosť používať druhú aplikáciu v režime bočného stĺpcu, ktorý si podľa potreby vytiahnete a skryjete počas práce s inou aplikáciou, je praktická. Takisto aj režim rozdelenej obrazovky a spodný dok s najčastejšie používanými aplikáciami, ktorý môžete kedykoľvek použiť. V tomto smere má iOS značne navrch v porovnaní s Androidom.

Pokiaľ potrebujete tablet iba na sledovanie videa, potom dávame do pozornosti cenovo dostupný Huawei MediaPad T5 s dobrým pomerom cena/výkon v kategórii okolo 200 eur. Náročnejší používatelia môžu siahnuť po modeloch Huawei MediaPad M5 10, Samsung Galaxy Tab S4 či po novom iPade Pro.

Prečítajte si aj:

Testovali sme: iPad (2018) vs. Huawei MediaPad M5 10,8 LTE

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit