Vyskúšali sme kancelárske aj herné myši, ktorých cena snáď už nemôže byť nižšia.

Zamerali sme sa na lacný segment a boli sme kvalitou týchto modelov prekvapení. Na niektorých bolo cítiť rezervy v materiálovom spracovaní. No nijak zásadné. Samozrejme je tu aj otázka životnosti a celkového pocitu. Mnohé z nich sa kvalitou snímača vyrovnajú drahým kúskom na trhu.

Cenovo dostupné kúsky, ktoré sme testovali začínali na hranici 3,60 EUR za bežnú trojtlačidlovú myš. K počítaču sa pripája cez USB kábel. Tu žiadne zázraky ani bezdrôtový režim nemôžeme očakávať. Fungovala spoľahlivo.

V mnohých prípadoch sa stretnete s tým, že výrobca do počtu tlačidiel udáva aj to na zmenu DPI. My sme toto tlačidlo nepočítali, takže sa niekde prejaví nezrovnalosť s tým, čo uvádzame v tabuľke my a tým, čo uvádza výrobca. Ak by bolo tlačidlo multifunkčné a dala by sa mu priradiť iná funkcia, vtedy by sme ho do súpravy ovládacích prvkov započítali.

Ak hľadáte cenové riešenie, pravdepodobne budete musieť vystačiť s tromi tlačidlami. Nevídanou špecialitou sú niektoré modely v teste s piatimi tlačidlami a cenou do 10 EUR. Na pohyb vpred a vzad v internetovom prehliadači odporúčame takúto zostavu tlačidiel.

test_mysi_tab

CHERRY Gentix

Gentix_nowat

Základný model s tromi tlačidlami. Priznávame, tlačidlá späť a dopredu na použitie napríklad v internetovom prehliadači, nám chýbali. Myš je ale vhodná aj pre ľavákov a navyše je vyrobená z kvalitného plastu. Je robustnejšia, než by sme čakali. Po bokoch má silné pogumovanie, vďaka čomu ju uchopíte stabilne. V bielom variante navyše vyzerá veľmi dobre. Myš má unikátny sploštený tvar. No je aspoň podstatne širšia. Aj tak sme však miestami rozmýšľali, či by nebolo lepšie vyhotoviť ju s viac vypuklým chrbtom. Tlačidlá sú stredne hlučné. K tomu vlastne žiadne námietky nemáme. Myš je aj vo verzii s podsvietením kolieska. Tu sú len imitácie podsvietených prvkov vo forme priesvitných výstupkov. Pochvaľovali sme si vysoký stupeň kĺzavosti a zaoblenie podložiek. Myš môžete používať na rôznych povrchoch. Tým, že je káblová, ju väčšina z vás bude mať asi na pracovnom stole. Kábel je pevný a dostatočne pružný. Po kúpe tak nebudete musieť káble vystierať, aby zbytočne nevytváral tlak pri pohybe myši. Aj s rozlíšením 1000 dpi ide o spoľahlivú myš. Ak chcete kvalitnú myš k počítaču, táto s pripojením USB sa nám rozhodne páčila.

Hodnotenie:

+ silné pogumovanie, tiché rolovacie koliesko

žiadne podstatné

Cena: 9,90 EUR

Zapožičal: Cherry

CHERRY MW 2300

MW2300_nowat

Táto myš sa veľmi pohodlne drží v ruke. Na rozdiel od modelu Cherry MW 3000 nemá tak vypuklý chrbát, ale je predĺžená. Aj preto sme si ju obľúbili. Myš je v kombinácii černej a sivej. V miestach s čerňou farbou sú prvky plastové. Sivé prvky vrátane bočných tlačidiel sú síce tiež plastové, no sú aj jemne pogumované. Veľmi príjemné na dotyk. Výhrady však máme k rolovaciemu koliesku. To pri rýchlejších pohyb mierne vŕzga. Zmena dpi 1000 – 1500 – 2000 sa vykonáva cez tlačidlá na chrbte myši. O aktuálnom nastavení dpi informuje LED dióda jednou z troch farieb. Myš má tiché tlačidlá, body sme uberali koliesku kvôli jeho vŕzganiu. Napájanie dvomi baterkami typu AA postačí na tri roky používania. Reálne to bude menej, no aj tak je to veľmi dlhá výdrž. Kĺzavosť myši je veľmi dobrá, no treba počítať so zvýšenou hmotnosťou. Celková robustnosť sa nám ale páčila a ocenili sme aj v tomto prípade softvér priamo od výrobcu na zmenu funkcií piatich tlačidiel. Stlačenie kolieska nám tak spúšťa internetový prehliadač. Pohyb na rôznych povrchoch odpovedá modelu MW 3000, ktorý má infračervený snímač. Nakoniec, aj s LED sme vystačili až na priesvitný povrch je myš skutočne univerzálna.

detaily_mysi_test (2)

Hodnotenie:

+ tvar, pogumované tlačidlá, LED signalizácia dpi

žiadne podstatné

Cena: 14,90 EUR

Zapožičal: Cherry

CHERRY MW 3000

MW3000_nowat

Myš pre náročnejších kancelárskych pracantov. Pri prvom kontakte sme badali vyššiu hmotnosť, no tá je daná hlavne pevným plastovým telom. Vyhotovenie je skutočne na jednotku a presne odpovedá tejto značke. Chrbát aj pravý bok je z plastu, ktorý je mierne zdrsnený a myš sa tak dá stabilne držať v ruke. Je to materiál vhodný pre tých, ktorým leštené plasty príliš „nesedia“ do ruky. Myš má na spodku podložky, ktorých kĺzavosť je dobrá aj na nerovnom povrchu. Používať ju teda môžete skutočne univerzálne. Nie je síce najmenšia, no práve to sme ocenili. Vypuklý chrbát a veľmi dobrú ergonómiu pre pravákov. Na ľavej strane v mieste pre uchopenie palcom, je pogumovanie. Nad ním dve tlačidlá na pohyb vpred a vzad. Tlačidlá si však vďaka softvéru Cherry Keyboard Manager môžete nakonfigurovať podľa seba. Rolovacie koliesko je nehlučné pri rolovaní, stlačenie vydáva rovnaký zvuk ako hlavné tlačidlá myši. Nie sú však vyslovene hlučné. Na hornej strane pred kolieskom je umiestnené tlačidlo na zmenu DPI. Využívať môžete dva režimy a to 1000 a 1750 dpi. Myš sa v dobe nečinnosti prepne do úsporného režimu, no v prípade potreby je na spodnej strane vypínač. O správnosť rozpoznania snímaného povrchu sa stará infračervený snímač a myš si poradí aj s lesklými plochami. Priesvitné plochy nezvláda, no to väčšina myší na trhu. Použiť sa dá aj na leštených povrchoch, typicky stolíky v kaviarňach. No ideálne je použiť ako podklad časopis alebo noviny. Fóliou zaliaty nápojová lístok nebude to pravé riešenie, pre podnik v ktorom sedíte ani pre vás.

detaily_mysi_test (4)

Hodnotenie:

+robustnosť tela, oblý tvar, vhodná pre rôzne povrchy, pogumovanie bočného úchopu

vyššia hmotnosť

Cena: 24,90 EUR

Zapožičal: Cherry

(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

Značky:
1 2 3 4 5

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.