Tlačenie veľkých fotografií vyžaduje neraz špecializovanú prevádzku. Bežne sa stretávame s možnosťou tlače v domácich podmienkach do formátu A3+. V prípade Canon imagePROGRAF PRO-1000 môžete zájsť ešte ďalej a vytlačiť fotografie až do formátu A2.

Tlačiareň je dimenzovaná na profesionálnu tlač a pri tlači používa až 12 atramentov. Tlačiareň preto zaberie trochu viac miesta. Hlavná kostra je z kovu a hoci ide o celkom ťažké zariadenie s hmotnosťou 32 kg, výhodou je práve stabilita počas tlače. Pri tlači nebude rezonovať, ako to poznáme z bežných tlačiarní najmä s plastovým telom. Tlačiť budete môcť na rôzne typy médií. Pokojne aj na 10 × 15 cm a rôzne typy papiera.

imagePROGRAF PRO-1000_working environment open AMBIENT_vyd2016_5_nowat

Výbava

Tlačová hlava je základom kvality tlače. Má aj kontrolný mechanizmus nefunkčných dýz a dýzy s poruchou dokáže kompenzovať. Celkovo je tu 1536 dýz na každú farbu a veľkosť kvapky je minimálne 4 pl. Tlačiareň používa atramenty LUCIA PRO. Je to pigmentový atrament so zachovaním stálosti farieb. Rýchlo si všimnete, že sa vôbec nerozmazáva a čas jeho schnutia je výrazne skrátený. Väčšina vytlačenej plochy odoláva dotyku ihneď po vysunutí vytlačeného papiera. Výhodou 12 atramentov je dopad na cenu. No nielen preto, aby ste mali možnosť vymeniť len tie náplne, ktoré sú skutočne spotrebované.

Keď si zoberiete, že bežná tlačiareň má systém 4 atramentov, tie lepšie ich majú šesť a tu je dvojnásobok, je tu jasný dôraz na presnosť farieb pri tlači. Tým, že výrobca pridal ďalšie farby, pokryl širšie spektrum farebnej škály. V samostatnom zásobníku je pritom optimalizátor farebnosti, označený ako PFI-1000 CO. Ten má za úlohu naniesť na výtlačok špeciálnu vrstvu po celej tlačenej ploche a zamedziť tak nadmerným odleskom a sivastému nádychu. Táto vrstva napr. zabezpečí, aby bola čierna farba ešte sýtejšia.

Celkovo 11 farebných atramentov a 1 tzv. chroma optimizer sa vkladajú zo spodnej časti tlačiarne

Celkovo 11 farebných atramentov a 1 tzv. chroma optimizer sa vkladajú zo spodnej časti tlačiarne

Tlačiareň PRO-1000 má USB, LAN, ale aj Wi-Fi pripojenie. Vzhľadom na veľkosť zariadenia a potrebu ho niekam reálne umiestniť nebudete pri Wi-Fi viazaní dĺžkou USB kábla. My sme tak testovali zariadenie prioritne s bezdrôtovým pripojením a všetko prebehlo bez problémov. Nastavenie zariadenia cez sprievodcu pripojením k routeru ako aj následná tlač. Mobilná aplikácia Canon PRINT je dostupná pre Android a iOS a pohodlne môžete tlačiť aj z mobilného telefónu.

Znamená to, že máte možnosť nastaviť kvalitu tlače, formát aj typ papiera. PRO-1000 podporuje služby Google Cloud Print, Apple AirPrint, no a samozrejme PIXMA Cloud Link. Tlačiť sa dá aj priamo z fotoaparátov kompatibilných s funkciou PictBridge, a to cez Wi-Fi.

Tlač akú ste ešte nevideli

Pri pohybe papiera cez tlačovú hlavu je tento prichytený tak, aby nedochádzalo k jeho uvoľňovaniu alebo pokriveniu. Okrem toho, mechanizmus tlačovej hlavy kontroluje, či sa niekde neobjavili tenké čiary pozdĺž tlače. Ak áno, pri ďalšom priebehu tlačovej hlavy po papieri sa pokryje chýbajúca oblasť. Tlačiť sa dá aj na papiere s vyššou gramážou, a to do hodnoty 300 g/m2. Vtedy sa použije zadný zásobník. V prípade, že treba ísť s gramážou ešte vyššie, dá sa použiť predloha až s hodnotou 400 g/m2 v ručnom podávači.

PRO1000_vyd2016_5_nowat

Tlačiareň má najvyššie rozlíšenie na úrovni 2400 × 1200 dpi, softvér podporuje výber rôznych režimov tlače tak, ako sme na to zvyknutí. Okrem nastavenia tlače cez počítač sa dá nastaviť aj priamo na displeji. Na farebnom displeji sa zobrazujú v hornom riadku všetky použité atramenty a o ich využití informuje aj softvér. Pri každej tlačovej úlohe je vidieť ich stav a to pomerne detailne. Upozornenie na koniec životnosti atramentu sa zobrazuje s dostatočným predstihom.

V našom prípade sme dokázali vytlačiť ešte niekoľko fotografií na rozmer A3+ alebo A4. Atrament sa totiž vyčerpá so zásobníkov, no nachádza sa v relatívne dlhých gumových hadičkách. Atrament je však vhodné doplniť hneď po upozornení. Tlačiareň tiež špeciálne upozorní, keď je atramentu tak málo, že by mohla byť jedna farba vynechaná. Ešte aj vtedy sa dá tlačiť, no je tu riziko zníženia kvality výtlačku.

imagePROGRAF PRO-1000_Wifi Pictbridge LIFESTYLE_vyd2016_5_nowat

Pri tlači sme použili rôzne papiere, ideálne výsledky sme dosiahli pri tlači na Canon médiá. Tie sú aj uvedené v zozname médií, keď nastavujete tlač. Máte tak istotu optimálneho tlačového procesu pri použitom médiu. V prípade iných médií máte možnosť nastaviť ich ICC profil a dosiahnuť tak vernú kvalitu výtlačku ako ho vidíte na monitore.

Kvalita výtlačkov bola vynikajúca, konštatujeme, že až ohromujúca. Na takejto tlačiarni okamžite poznáte rozdiel v digitálnej fotografii z fotoaparátu a z mobilu. Pri zariadeniach so štyrmi farbami toto nemusíte až tak poznať.

Výtlačky boli živé, no nie prehnane kontrastné a pôsobili vynikajúcim dojmom. Kvalita je hlavným prvkom tejto tlačiarne. Najviac sa nám pritom páčili výtlačky na papieri typu Canon Plus Glossy II. Uprednostnili by sme ho pred verziou Semi-gloss. Vytlačenie jednej fotografie v najvyššej kvalite bez okrajov na formát A3+ trvalo do piatich minút.

Verdikt

Canon imagePROGRAF PRO-1000 je profesionálna tlačiareň hlavne pre grafické štúdiá, ale aj na doma. Jej zaradenie do profesionálnej sféry charakterizuje aj červená línia na prednej strane. Takto totiž Canon označuje svoju profesionálnu sériu objektívov. V tomto prípade sa nebavíme o cene. Toto totiž nie je na občasnú tlač fotiek, ale na pravidelnú potrebu tlačiť vo vysokej kvalite a najmä na veľký formát A2.

Prečo kúpiť:
Pokročilá kalibrácia a spôsoby tlače, 11 farieb a optimalizátor farebnosti, možnosti pripojenia, kvalita tlače ako z profesionálneho fotolabu

Ceny: zariadenie 1179,90 EUR, cena náplne: 49,90 EUR, odhadovaná cena tlače: A4: 1,20 EUR
Zapožičal: Canon Slovakia

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.