Pamätáte si na časy, kedy prišli prvé lietajúce drony z tvrdeného polystyrénu, ktoré ste len veľmi ťažko dokázali ovládať tak, aby plynule lietali vo vzduchu a odolali poveternostným podmienkam? To je už dávno minulosťou. Súčasné lietajúce drony toho dokážu oveľa viac.  Boli sme sa pozrieť v Šamoríne na prezentácii spoločnosti Uavonic, ktorá s pomocou dronov rieši rôzne situácie.

Samotný lietajúci dron je iba prostriedok, ktorý dokáže vzlietnuť. Pridanú hodnotu prináša vtedy, keď je vybavený rôznymi senzormi, vďaka ktorým dokáže slúžiť na rôzne účely. Asi štandardným vybavením je kamera, vďaka čomu  televízie a filmové spoločnosti realizujú za oveľa nižšie náklady veľmi efektné snímky preletov nad budovami, natáčanie akčných scén, športových výkonov či vyhliadkových panorám  ako na videu nižšie.

 

Profesionálne drony toho dokážu oveľa viac. Pomocou optických či laserových senzorov vytvárajú 3D modely povrchu, budov aj rôznych neforemných objektov. Spoločnosť Uavonic tak napríklad pomocou svojich zariadení robí inventarizácie materiálov výrobných podnikov, ktorých rozsiahle sklady sú náročné na manuálnu inventarizáciu. Vďaka smerovým mikrofónom je zase možné zmerať hlučnosť v jednotlivých oblastiach (napríklad v okolí fabrík, leteckých zón).

Pri inventarizácii skladových zásob priestor zmonitorujú drony a následne sa dáta vyhodnotia cez špecializovaný softvér, ktorý vypočíta stav zásob. Kontrolujú sa tak napríklad zásoby v drevárskych závodoch.

Pri inventarizácii skladových zásob priestor zmonitorujú drony a následne sa dáta vyhodnotia cez špecializovaný softvér, ktorý vypočíta stav zásob. Kontrolujú sa tak napríklad zásoby v drevárskych závodoch.

Termografické senzory umožňujú sledovať energetickú efektívnosť budov, sledovať úniky tepla či využiteľnosť slnečenej energie. Pri správnom nastavení hľadanej teploty je možné pátrať aj po nezvestných osobách.

 

Uavonic v Šamoríne predstavil rôzne drony. Niektoré z nich sme si mohli aj vyskúšať.

Takto pre nás vzlietli dronom, ktorý stojí okolo 7000 eur. Aktívne ho využívajú slovenské filmárske spoločnosti na výrobu svojich programov, no využíva sa aj na sofistikovanejšie operácie v teréne.

Uavonic pôsobí na trhu od roku 2014 s ambíciou pokryť najmä strednú Európu a Veľkú Britániu. Ich zariadenia sú z dielní Pekingskej spoločnosti Zero Intelligent Technology a americkej spoločnosti 3DR. Pre obe predstavujú výhradné zastúpenie na európskom trhu.

Zariadenia sú zaujímavé z technologického hľadiska, neraz ide o „lietajúce počítače“. Čoskoro niektoré z nich otestujeme.

Značky: