Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa údajov Prezídia policajného zboru sav roku 2023 stalo na Slovensku až 11 671 dopravných nehôd, pričom takmer 20 percent z nich sa odohralo v Popradskom kraji, v Žilinskom to bolo približne 15 percent a s najlepšou štatistikou skončil Trenčiansky kraj s necelými 7 percentami.

Mnohí vodiči si stále myslia, že pokiaľ majú uzatvorené povinné zmluvné poistenie, sú plne chránení. Pravdou však je, že toto poistenie kryje škody, ktoré spôsobíme iným, ale naše vlastné vozidlo zostáva nechránené. Havarijné poistenie nás ochráni v situáciách, kedy spôsobíme nehodu my alebo keď dôjde k poškodeniu nášho auta cudzím zavinením, živelnými pohromami, stretom so zverou alebo  vandalizmom.

Prečo by sme mali mať havarijné poistenie

„Zo štatistík poisťovne Wüstenrot vyplýva, že pri havarijnom poistení v roku 2023 až 40 percent  poistných udalostí súviselo s rizikom havárie, kedy si vodiči poškodili auto nárazom do stĺpa, zábradlia, steny, či do inej pevnej prekážky, čo sa bežne stáva pri cúvaní. V tomto prípade stačí chvíľka nepozornosti a škoda je na svete,“ informuje Vladimír Jakúbek, vedúci Oddelenia likvidácie v neživotnom poistení z poisťovne Wüstenrot.

Preliačené nárazníky, oškretie, škrabance či odlomené zrkadlo – to všetko sú situácie, ktoré nám môžu spôsobiť iné osoby, stačí ak nám niekto „ťukne“ auto na parkovisku pred obchodným centrom.  Havarijné poistenie pokrýva aj takéto situácie, kde až 21 percent poistných udalostí tvorili škody práve na zaparkovaných vozidlách.

Nehody si nevyberajú ročné obdobie

„Počas letných búrok došlo k výraznému poškodeniu karosérie vozidla nášho klienta v dôsledku intenzívneho krupobitia. Oprava sa vyšplhala takmer na 3 500 eur, ale vďaka uzatvorenému havarijnému poisteniu klient zaplatil necelých 180 eur, zvyšok uhradila poisťovňa,“ vysvetľuje V. Jakúbek. Je zrejmé, že nečakané prírodné živly ako silná víchrica, krupobitie alebo záplavy môžu spôsobiť vážne poškodenie vozidla a viesť k výrazným finančným výdavkom.

S príchodom chladnejšieho a sychravejšieho počasia sa podmienky na cestách stávajú náročnejšími, čo si vyžaduje väčšiu opatrnosť zo strany vodičov. Veľkým rizikom je stret so zverou, ku ktorému dochádza najčastejšie pri východe a západe slnka, keď sú zvieratá najaktívnejšie. Zrážka so zverou predstavuje veľké riziko pre vodiča, ale aj zviera. „V minulom roku sme mali hlásených 15 percent poistných udalostí z rizika stretu so zverou,“ dopĺňa V. Jakúbek.

Bezpečne a zodpovedne

Jesenné a zimné počasie nám mnohokrát komplikuje inak bezproblémovú jazdu. Nemali by sme zabúdať, že v tomto období sa častejšie vyskytuje hmla, povrch vozovky môže byť mokrý a šmykľavý, čo výrazne zhoršuje podmienky pre bezpečnú jazdu. Znížená viditeľnosť vyžaduje zvýšenú pozornosť a prispôsobenie rýchlosti aktuálnym podmienkam. Vodiči by mali byť tiež pripravení na neočakávané situácie ako sú náhle prekážky alebo klzké miesta na cestách. Podľa Prezídia policajného zboru sa najviac nehôd stáva v piatok medzi 12. a 16. hodinou, čo je čas, kedy mnohí z nás cestujú domov po celom pracovnom týždni.

Značky: