Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pred 90 rokmi začal v stolárskej dielni príbeh plný kreativity a zábavy.

V roku 1932 začal stolársky majster Ole Kirk Kristiansen vyrábať drevené hračky, o dva roky neskôr už firma niesla meno, ktoré vychádza zo spojenia dvoch dánskych slov – leg godt a stala sa synonymom pre kreatívnu hru. Oslavou originálnych staviteľských riešení s kockami LEGO® je česko-slovenská premiéra jedinečnej show LEGO® Masters aj limitovaná retro edícia boxu plného kociek LEGO® Classic – 90 rokov hier.

Ako sa to všetko začalo…

Drevené hračky boli úspešné a známe svojou kvalitou. Ole Kirk Kristiansen sa ale rozhodol posunúť výrobu ďalej. Kúpil lis na výrobu plastov a začal experimentovať s novým materiálom. Prvé plastové kocky začala továreň v Billunde vyrábať v roku 1949. Svoju súčasnú podobu získali kocky LEGO o 11 rokov neskôr, keď si syn zakladateľa – Godtfred Kirk Kristiansen nechal patentovať malú kocku s dvoma radami po štyroch výstupkoch na hornej stene a troma trubičkami vnútri. Tie boli dôvodom, prečo kocky do seba zapadali lepšie, ako pri akejkoľvek inej stavebnici.

…a ako to pokračuje o 90 rokov neskôr

Do dnešného dňa sa vyrobilo okolo 600 miliárd kociek. Každoročne ich vzniká približne 36 miliárd, v priemere asi 1 140 kociek každú sekundu. Najväčší počet kociek prináša model Mapa sveta, ktorý vďaka 11 695 kockám vyniká aj svojimi rozmermi. I keď LEGO sa u nás predávalo prostredníctvom distribútorov už skôr, oficiálna pobočka LEGO pre Slovensko začala fungovať v roku 1997. Odhaduje sa, že od jej vzniku sa na slovenskom trhu predalo 10 – 20 miliónov kusov stavebníc LEGO. Najúspešnejšími radami sú u nás v dlhodobom meradle CITY, DUPLO a Friends. Milovníkov zberateľských kúskov však mohla potešiť aj gitara LEGO Fender Stratocaster, ktorá bola vyrobená podľa návrhu Slováka Tomáša Letenaya. Priamo v centrále LEGO – v Billunde zas navrhuje stavebnice radu LEGO Technic jediný český dizajnér LEGO – bývalý učiteľ Milan Reindl. Ten je podpísaný pod modelmi áut i lietadiel.

Relácia plná kreatívnych výziev a obratných prstov

Inšpiráciu na kreatívne tvorenie s kockami LEGO ponúkne od júna LEGO® Masters, unikátna show, v ktorej sa stretnú zoči-voči fanúšikovia najslávnejších kociek sveta. Pri príležitosti tohtoročného výročia prichádza show po prvýkrát na Slovensko aj do Českej republiky, konkrétne na obrazovky TV Markíza a TV Nova. Svoje sily a dôvtip si zmeria 6 dvojčlenných tímov z oboch krajín. Tie budú musieť zapojiť svojho tvorivého ducha, originálny prístup, kreativitu, ale i rýchlosť, a to všetko v boji o titul najtalentovanejšieho amatérskeho staviteľa LEGO® na Slovensku a v Českej republike. K dispozícii budú mať obrovskú zásobu slávnych kociek a ich úlohou bude vytvoriť podľa konkrétnej výzvy také dielo, ktoré ohromí prítomnú porotu. Nedostanú ale žiadny návod, preto sa bude treba naplno sústrediť, všetko starostlivo plánovať a kreatívne vystavať. Iba autorov tých najlepších, technologicky najvyspelejších a originálnych kreácií posunie porota do ďalšieho kola. Nakoniec to ale bude iba jeden pár, ktorý získa prestížny titul LEGO® Masters. Diváci sa tiež môžu tešiť na množstvo známych milovníkov kociek LEGO, ktorí sa v relácii objavia.

LEGO Masters Akadémia pre tých, ktorí sa chcú stať majstrami

Zlepšiť svoje staviteľské schopnosti a začať s kockami LEGO pomôže seriál LEGO® Masters Akadémia, ktorý si môžete pozrieť na stránkach súťaže www.legomasterssutaz.sk. V ňom si záujemcovia pod vedením skúseného staviteľa postavia celú sadu základných modelov – od domčeka po kvetinu. A zároveň zistia, ako medzi sebou kombinovať aj zdanlivo nekombinovateľné typy kociek LEGO.

Značky: