Spoločnosť GoPro v pondelok oznámila, že s predajom dronov končí. Dôvodom majú byť nesplnené očakávania týkajúce sa predaja. V dôsledku toho bude navyše nútená prepustiť 20 percent zamestnancov.

Výrobca asi najznámejších všestranne využiteľných kamier zaznamenal 22-percentný pokles hodnoty svojich akcií. Spoločnosť tento fakt vyhlásila ako varovanie pre vlastníkov ich akcií ešte pred  zverejnením predajných výsledkov za posledný kvartál minulého roka. Majitelia boli nútení taktiež znížiť výhľad výnosov v prázdninovom štvrťroku na 340 miliónov dolárov v porovnaní s predchádzajúcou projekciou 470 miliónov dolárov.

Nízke predaje spôsobili rapídne zníženie cien

Spoločnosť uviedla slabé dopyty a cenové produkcie, čo ovplyvnilo kľúčové produkty. Koncom roka 2017 znížila GoPro ceny nielen za kamery Hero 5 Black and Hero 5 Session, ale aj za dron Karma. Minulý víkend spadla aj cena ich najnovšej kamery, Hero 6 Black, z 499 dolárov na 399 dolárov. Aj keď GoPro je nepredvídateľné, informácie o športe a tipovaní sú stále dostupné na bet365.

Spoločnosť prepustí približne 250 zamestnancov

Generálny riaditeľ spoločnosti, Nicholas Woodman, uviedol, že spoločnosť na základe novembrových prehľadov o ziskoch zaznamenala pokles záujmu o kameru Hero 5 Black. Podľa neho spotrebitelia odmietli kupovať Hero 5 za rovnakú cenu, za akú sa predávala pred rokom.

Woodman uviedol, že spoločnosť sa bude v roku 2018 usilovať o zefektívnenie prevádzkových nákladov. Týmto spôsobom by sa v druhej polovici roka chceli opäť stať ziskovými. Spoločnosť opúšťa letecký trh, kde je mimoriadna konkurencia. V súčasnosti jej na profesionálnej úrovni dominujú spoločnosti ako DJI a Parrot. Na úrovni spotrebiteľov trh zostáva extrémne roztrieštený; GoPro musí prepustiť 20 percent pracovných síl, čo je v číslach zhruba 250 pracovných miest. Trh opustia po dopredaji všetkých zásob dronov Karma.

Dron Karma bol problémový už od začiatku

GoPro predstavil dron Karma v októbri roku 2016, ale jeho predaj sa musel kvôli technickým problémom o niekoľko týždňov posunúť. Mechanické chyby spôsobovali, že niektoré jednotky sa neočakávane vybili v strede letu. Kúpiť tento dron tak bolo možné až v januári 2017.

Už tretíkrát sa tak stane, že spoločnosť prepustí trojciferný počet zamestnancov. V marci minulého roka to bolo 270 pracovných miest, v roku 2016 GoPro prepustila ľudí z 300 pracovných miest.

Prepúšťanie bolo dôsledkom neúspešných nových projektov

Takýto typ prepúšťania v GoPro zväčša súvisí s novými business plánmi, ktoré spoločnosť po krátkom čase zatvorila. Ako dôvod bolo uvedené zjednodušenie podnikania a zameranie sa na vyvíjanie nových hardvérov.

GoPro poskytne podrobnejšie informácie o svojich výsledkoch za rok 2017, a to vo výkaze ziskov za štvrtý štvrťrok, začiatkom budúceho mesiaca. Naďalej bude poskytovať služby a podporu zákazníkom, ktorí si kúpili dron Karma.

Prečítajte si aj:

GoPro končí s výrobou dronu Karma a žiadny ďalší nástupca nebude

Značky: