Výsledky predajov z minulého roka ukázali, že Karma síce bola druhý najpredávanejší dron v danej kategórii, ale i tak to nestačilo nato, aby z toho GoPro profitovalo podľa počiatočných predstáv

Za ukončenie výroby môže (z väčšej časti) výkaz finančných výsledkov spoločnosti GoPro za uplynulý rok, ktorý neukazuje také čísla, aké boli plánované. Vedenie spoločnosti nezabudlo poukázať ani na rôzne technické problémy, ktoré Karmu sprevádzali, a tiež nato, že v Európe a USA sú prísne regulácie pre tieto zariadenia, čo výrazne ovplyvňuje ich predaj. Konkurencia je taktiež veľmi silná, pričom jednoznačnou jednotkou na trhu je stále spoločnosť DJI.

Tá má v ponuke najväčšieho konkurenta pre Karmu – DJI Mavic Pro. Obe zariadenia sme mali možnosť testovať a aj po odstupe času musíme povedať, že celá zostava GoPro Karma (recenziu nájdete TU), vrátane kamery, je zaujímavá a svojím spôsobom iná, ale na Mavic Pro sa nedoťahovala ani zďaleka. Karma je síce dobre použiteľná, ale má množstvo nedostatkov, ktoré DJI vychytalo už veľmi dávno.

S ukončením výroby súvisí aj znižovanie počtu zamestnancov a minimalizovanie nákladov na softvérový vývoj tohto zariadia na minimum. Ušetrené financie môžu byť následne investované do vývoja iných zariadení. GoPro znižuje počet zamestnancov o približne 250 ľudí, pričom oznamuje, že i naďalej bude existujúcim zákazníkom poskytovať služby a podporu týkajúcu sa Karmy.

Predaje GoPro Hero 5, 5 Session a 6

Generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti GoPro, Nicholas Woodman, uviedol, že počas tretieho štvrťroka 2017 zaznamenali znížený dopyt po akčnej kamere GoPro Hero 5 Black. To bolo podľa prieskumov dané tým, že zákazníci nemali záujem kupovať tieto kamery za takú cenu, ktorá bola aj pri ich uvedení na trh. Ďalej dodal, že 10. decembra 2017 uviedli výrazné zľavy na tieto zariadenia, pričom ich predaje ihneď prudko stúpali.

Celosvetovo sa v priebehu dvoch týždňov predaj týchto zariadení viac ako zdvojnásobil. Predaje GoPro Hero 5 Session stúpli viac ako trojnásobne. Vlajková loď, GoPro Hero 6 Black, sa v štvrtom štvrťroku 2017 predávala podľa očakávaní. Aby to však pokračovalo v danom tempe aj naďalej, tak GoPro znížilo od 7. januára 2018 aj cenu novinky, ktorá je aktuálne dostupná od 429 eur.

Trend znižovania cien sa páči nie len nám, ale určite aj mnohým zákazníkom po celom svete. Tento rok síce ešte netrvá dlho, ale už na jeho začiatku sme postrehli u rôznych výrobcov výrazné zlacňovanie. Príkladom toho je aj spoločnosť DJI, ktorá na výstave CES 2018 v Las Vegas predstavila nový stabilizátor pre smartfóny, DJI Osmo Mobile 2, ktorý je výrazne lepší a lacnejší ako jeho predchodca.

Zdroj: gopro.com

Prečítajte si aj:

GoPro Karma – Prvý dron od popredného výrobcu akčných kamier

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE