Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Reforma trhu EÚ s elektrinou, ktorá v podobe smernice nadobudla platnosť koncom júna a Slovensko musí jej ustanovenia zapracovať do národnej legislatívy do šiestich mesiacov, má ambíciu pomôcť členským štátom zvládnuť budúce energetické krízy s čo najmenšími škodami. EÚ chce v rámci reformy dosiahnuť tento cieľ dvoma nástrojmi: adresnou pomocou pre zraniteľné skupiny a podporou pre dlhodobé zmluvy na odber elektriny vrátane mechanizmov pre zabezpečenie dostatočného objemu elektriny aj v špičkových časoch.

Súčasťou opatrení na zabezpečenie dostatočného objemu elektriny je aj väčšia podpora pri výstavbe obnoviteľných zdrojov ideálne aj v kombinácii s batériovým úložiskom.Pre investorov, ako aj výrobné firmy to znamená, že kombinácia fotovoltickej elektrárne s batériovým úložiskom by mohla byť ešte výhodnejšia. Pritom už dnes je investícia do batérií aj bez dotácií či inej podpory zo strany štátu komerčne návratná.

Ak firmy pridajú k fotovoltike aj smart batérie, návratnosť investície sa skráti o tretinu na 4 roky a celková investícia do vlastnej výroby elektriny sa vráti 2,5-násobne

Rýchlosť návratnosti investície do vlastnej výroby elektriny závisí od nastavenia správneho výkonu fotovoltiky a vhodného druhu batériového úložiska. „Najekonomickejším variantom je samospotreba, čiže vlastná fotovoltická elektráreň s výkonom, ktorý výrobná firma kompletne spotrebuje pri svojej prevádzke. V takom prípade firma nerieši komplikované pripájanie do siete a neriskuje prípadné sankcie za predaj solárnych prebytkov do siete pri zápornej cene elektriny,“ hovorí Vladimír Miškovský, obchodný riaditeľ spoločnosti Fuergy,ktorá sa zaoberá inštaláciou inteligentných batériových úložísk.

Ak stredne veľká výrobná firma s ročnou spotrebou elektriny 500 MWh zainvestuje 52-tisíc eur v dnešných cenách do fotovoltiky s inštalovaným výkonom 75 kWp, investícia sa jej vráti približne za 6,2 roka.

Investícia do fotovoltiky bez úložiska je však menej efektívna. Batérie totiž dokážu výrazne zvýšiť využitie vyrábanej elektriny. Ak by rovnaká firma investovala ďalších 100-tisíc eur do smart batériového úložiska s kapacitou 200 kWh a výkonom 100 kW, celková kombinovaná návratnosť fotovoltiky a úložiska by klesla na 4,3 roka. To znamená, že jedno investované euro by firme prinieslo počas 10 rokov 1,34 eura čistého zisku. Pritom životnosť batérií je okolo 15 rokov a samotnej fotovoltiky približne 25 rokov, čiže celková investícia do vlastnej výroby elektriny by sa firme vrátila takmer dvaapolnásobne.

„Rozhodujúce je však namiesto obyčajného inštalovať jeho smart verziu, ktorá dokáže poskytovať aj služby stabilizácie elektrickej siete, takzvané necertifikované podporné služby. Za ne dostáva majiteľ od organizátora krátkodobého trhu s elektrinou, spoločnosti OKTE, finančnú odmenu cez svojho dodávateľa energie. Táto služba sa nazýva flexibilita a smart batériové úložisko ju dokáže poskytovať vďaka inteligentnému systému energetického riadenia EMS (z angl. Energy Management System),“ vysvetľujeVladimír Miškovský.

Naopak, najmenej ekonomickou kombináciou pre firmy je kombinácia fotovoltiky a obyčajného úložiska uskladňujúceho iba solárne prebytky. Pri tejto zostave je návratnosť investície až 11,3 roka, čo sa blíži samotnej životnosti batérií a ekonomicky dáva len malý zmysel. „Pritom investícia do obyčajného a smart batériového úložiska je vlastne identická, rozdiel je pri investícii za vyše 150-tisíc eur úplne zanedbateľný,“ dodáva Vladimír Miškovský.

Batérie sú logickou dvojičkou k obnoviteľnému zdroju

Reforma podporuje kombináciu obnoviteľných zdrojov (OZE) s úložiskami energie aj preto, že podiel týchto zdrojov na výrobe energie rastie. Batérie sú v kombinácii s OZE logickou voľbou, keďže dokážu spolu s podpornými službami, čo sú technické opatrenia na okamžité udržanie stability a kvality dodávky elektriny, zabezpečiť flexibilitu a spoľahlivosť celého energetického systému.

Už dnes je v USA a Nemecku povinnou súčasťou každej novej fotovoltickej elektrárne na streche budovy aj batériové úložisko. Podobné iniciatívy evidujem aj v susednom Česku, kde už dnes polovica inštalácií OZE v domácnostiach zahŕňa aj batérie. „Som si istý, že k povinnosti mať inštalované batériové úložisko k novému obnoviteľnému zdroju by sme mali čo najskôr dospieť aj na Slovensku. Tento krok urýchlia častejšie sa vyskytujúce záporné ceny elektrickej energie a výkyvy siete spôsobené naprodukciou OZE. Pri obnoviteľných zdrojoch je zásadné podporovať spotrebu v mieste výroby elektriny, čomu vo výraznej miere napomáhajú práve batérie,“ vysvetľujeVladimír Miškovský.

Veľkokapacitné úložisko má ešte kratšiu návratnosť do 3,5 roka

Návratnosť investície do batériového úložiska môže byť ešte kratšia, ak sa jedná o veľkokapacitné riešenie, ktoré napríklad dokáže pre prevádzkovateľa elektrickej sústavy SEPS poskytovať certifikované podporné služby na úrovni primárnej regulácie a k tomu ako doplnok necertifikované podporné služby vo forme flexibility.  Takéto úložisko s výkonom 2,7 megawattov spustila vo februári tohto roka spoločnosť Fuergy v Banskej Bystrici. Konzervatívny odhad návratnosti investície do tohto úložiska je 3,5 roka. “Ide o nový typ úložiska a prvýkrát použitý biznis model, preto návratnosť zatiaľ vieme len odhadovať. Na základe našich skúseností s návrhmi a inštaláciou úložísk z predchádzajúcich rokov poskytujúcich výhradne službu flexibility a dosahujúcich ešte rýchlejšie návratnosti však očakávame, že aj návratnosť banskobystrického úložiska by mohla byť vo výsledku ešte kratšia,” hovorí Vladimír Miškovský, obchodný riaditeľ spoločnosti Fuergy.

Batérie môžu na Slovensku pomôcť znížiť ceny elektriny

Viac smart úložísk „v dvojičke“ s inštalovaným obnoviteľným zdrojom by potenciálne mohlo pomôcť znížiť ceny elektrickej energie na Slovensku. Keďže inštalácie batérií sú komerčne životaschopné a ich počet rýchlo rastie, vzniká pri poskytovaní podporných služieb, ktoré sa premietajú aj do distribučných poplatkov pre všetkých odberateľov, vyššia konkurencia a táto môže tlačiť ceny energií nadol.

Značky: