AI funkcie od Applu však nebudú zrejme zadarmo.

Umelá inteligencia je v súčasnosti horúcou témou aj medzi fanúšikmi a používateľmi zariadení od spoločnosti Apple. Nedávna konferencia, počas ktorej sa ukázali aj nové verzie operačných systémov iOS, macOS a ďalších, odhalila aj Apple Intelligence, ktorá už čoskoro príde do prvých zariadení. Prvé iPhony by ju tak už stabilne mali získať prostredníctvom aktualizácie na iOS 18.1, pričom pôjde o sériu iPhone 16. Ako však vyplýva z nedávneho vyjadrenia známeho analytika Marka Gurmana, umelá inteligencia by sa mala dostať aj do lacnejšieho iPhonu.

Tým by mal byť práve očakávaný iPhone SE 4. AI by teda bolo súčasťou aj lacnejších modelov, ktoré by pravdepodobne mali dostatočný výkon na to, aby využívali tieto možnosti. Zaujímavé však je, že modely ako iPhone 15 či 15 Plus tieto funkcie nezískajú na základe obmedzenej veľkosti operačnej pamäte, avšak pripravovaný lacnejší iPhone by Apple Intelligence zrejme mal možnosť využiť.

AI v lacnejšom iPhone

Podľa Gurmana by lacnejší iPhone SE 4 mal prísť na trh už začiatkom budúceho roka. Počas prvých mesiacov roka 2025 by teda model mal potvrdiť alebo vyvrátiť možnosť využitia AI. Ak sa to však potvrdí, pôjde o najlacnejší model s možnosťami umelej inteligencie od Applu ak vezmeme do úvahy, že v súčasnosti najstarším modelom s podporou AI bude iPhone 15 Pro (Max). Ako však vyplýva zo skorších únikov, Apple sa na lacnejšom iPhone SE 4 snaží šetriť čo najviac aby mohol ponúknuť smartfón s čo najatraktívnejšou cenou.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Otázkou však zostáva, či AI od Applu bude k dispozícii zadarmo. Aj v prípade AI funkcií od Samsungu sa totiž špekulovalo, či budú tieto možnosti zadarmo, resp. kedy sa spoplatnia. Apple Intelligence by tiež časom mohlo byť za poplatok, avšak nie je známe, kedy by sa tak stalo. Americký výrobca totiž v súčasnosti zrejme nemá ani časový rámec toho, kedy budú funkcie plne k dispozícii.

Aktuálne tak vieme, že Apple Intelligence príde do prvých iPhonov v stabilnej verzii v októbri. Vzhľadom na meškanie teda nebude súčasťou série iPhone 16 už pri predstavení. Rovnako sa ráta s tým, že všetky funkcie AI by mali byť k dispozícii približne v marci roka 2025. Ak by však Apple pristúpil k spoplatneniu funkcií v rámci predplatného, pravdepodobne by sa to nestalo v blízkej dobe. Výrobca totiž zrejme bude chcieť spopularizovať a ustáliť funkcie a je možné, že by sa to teda stalo najskôr o tri roky.

Zdroj: Bloomberg

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.