Tablety sú praktickým pomocníkom či už doma alebo v škole.

Čoraz viac žiakov a študentov sa v rámci výučby v škole či doma spolieha na tablety. Sú praktické a v porovnaní s notebookom zaberú menej miesta. Na displej sa dá písať podobne ako na list papiera a poznámky v elektronickej podobe si študenti môžu vziať kamkoľvek so sebou. Tablety pre študentov pritom môžu mať rôzne podoby a rovnako ako je to aj pri smartfónoch či inej elektronike, každému môže vyhovovať niečo iné. V tomto prehľade si však uvedieme tie najlepšie tablety do školy. Niektoré spadajú do kategórie lacných tabletov, iné zasa vynikajú prémiovým displejom či reproduktormi.

Lenovo Tab P12 Matte Display

Tablet Lenovo Tab P12 Matte Display sa vyznačuje prémiovým displejom, ktorý pripomína plochu papiera. Veľkosť uhlopriečky tohto displeja je 12,7“ a ide o 3K panel s podporou 60 Hz obnovovacej frekvencie. Pri používaní tohto tabletu tak máte pocit, ako keby ste písali na reálny papier, čím je tablet vhodný na dlhodobejšie používanie počas vyučovania. Displej podporuje aj písanie stylusom, takže písanie poznámok bude pôsobiť prirodzene. Režim čítania taktiež zabezpečí, že študent bude vedieť tablet efektívne využiť aj ako čítačku kníh či na učenie sa z poznámok. Výkon tabletu je zabezpečený čipom MediaTek Dimensity 7050, vďaka čomu tablet zvláda aj mierne náročnejšie hry. Lenovo Tab P12 Matte Display tak môže byť spoločníkom žiaka aj študenta nielen v rámci vyučovania. Až 10 200 mAh batéria navyše zaručuje, že pri štandardnom používaní tabletu vydrží na jedno nabitie aj niekoľko dní.

Cena: 359 eur

Lenovo Tab P12 Matte DisplayZdroj: Lenovo
Lenovo Tab P12 Matte Display

Redmi Pad SE

Azda najlacnejšou voľbou tabletu pre žiaka alebo študenta je model Redmi Pad SE od Xiaomi. Model s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom stojí len 199 eur, no disponuje veľkým 11“ IPS LCD displejom s obnovovacou frekvenciou až do 90 Hz. Ide o lacnejší tablet, no výkon zaisťuje čipová súprava Snapdragon 680, ktorá je vhodná pre modely strednej triedy. Výkon tabletu sa teda dá klasifikovať na školské úkony, aj na menej náročné hry či sledovanie filmov. Batéria má kapacitu 8000 mAh, vďaka čomu tablet vydrží na jedno nabitie aj niekoľko dní. Redmi Pad SE taktiež disponuje najnovším operačným systémom Xiaomi HyperOS, ktorý získa po softvérovej aktualizácii.

Cena: 189 eur

Redmi Pad SEZdroj: TOUCHIT
Redmi Pad SE

Lenovo Tab Plus

Multimédiá sú dnes neoddeliteľnou súčasťou výučby. Či už v škole alebo v rámci voľného času, študent či žiak bezpochyby ocení dobrý zvuk reproduktorov, ktorých má tento tablet celkovo až osem. Lenovo Tab Plus s ôsmimi JBL reproduktormi a Dolby Atmos dokáže prehrávať zvuk prirodzene a používateľ tak nebude potrebovať reproduktor, ktorý by k nemu pripojil. Vďaka veľkému 11,5“ displeju s 2K rozlíšením je tablet Lenovo Tab Plus vhodný aj na sledovanie filmov či videí. Výkon tabletu je zabezpečený čipom MediaTek Helio G99, ktorý sa radí medzi čipy hodné vyššej strednej triedy. Lenovo Tab Plus je navyše tablet, ktorý sa pýši dlhou softvérovou podporou až do januára 2028. Ak teda hľadáte tablet, ktorý budete vy či váš študent alebo žiak používať dlhšiu dobu, tento model je skvelou voľbou. Úložisko tabletu má veľkosť 256 GB, zmestí sa doň teda množstvo poznámok, aplikácií aj iných súborov.

Cena: 299 eur

Lenovo Tab PlusZdroj: Lenovo
Lenovo Tab Plus

Apple iPad 10,9“ 2022

Apple je pionierom medzi výrobcami tabletov. Nie nadarmo sa tak udržiava na prvej priečke predaja zariadení v tomto segmente, pričom študentskou voľbou je iPad 10,9“ z roku 2022. Tento tablet ponúka vo výbave čip A14 Bionic, dva reproduktory, 12 Mpx fotoaparát a disponuje aj spoľahlivou softvérovou podporou. Ak pritom študent či školák vlastní viacero produktov z ekosystému Apple, tak je bezpochyby voľbou číslo jeden. V súčasnosti je tento tablet dostupnejšou voľbou v rámci ponuky spoločnosti Apple. Radi by sme dali ale do pozornosti fakt, že koncom roka bude predstavená nová generácia tabletov, tak by sme možno s kúpou chvíľu počkali.

Cena: 419 eur

iPad 10. generácie (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPad 10. generácie (2022)

Samsung Galaxy Tab A9+

Tablet s veľkým displejom je výhodou v rámci výučby, aj vo voľnom čase. Samsung Galaxy Tab A9+ kombinuje veľký 90 Hz displej s atraktívnou cenou, pri ktorej sa dá povedať, že je priam študentská. Výkon tabletu zabezpečuje čipová súprava Snapdragon 695, vďaka ktorej je tablet vhodný aj na voľnočasové aktivity ako je hranie hier. Taktiež ale ponúka štyri reproduktory, ktorými si študent môže spríjemniť sledovanie filmov alebo náučných videí. Batéria tabletu má kapacitu 7040 mAh, čo pri bežnom používaní postačí na jeden či dva dni. Záleží však od intenzity používania tabletu. Nabíjanie avšak nie je jeho silnou stránkou, nakoľko ponúka len 15 W nabíjanie káblom.

Cena: 219 eur

Samsung Galaxy Tab A9+Zdroj: Samsung
Samsung Galaxy Tab A9+

TCL NXTPAPER 11

Tento tablet spoločnosti TCL je druhou generáciou tabletu s NXTPAPER displejom. Ide o špeciálny IPS displej s 10 vrstvami, ktoré tlmia modré svetlo. Displej tak pôsobí skutočne ako papier. TCL NXTPAPER 11 je poháňaný čipovou súpravou MediaTek Helio P60, čo nezaraďuje tento tablet medzi najvýkonnejšie zariadenia. Jeho prednosťou je však displej a nízka cena. Batéria s kapacitou 8000 mAh taktiež nie je najslabšia, podporuje 18 W nabíjanie, pričom adaptér aj kábel nájdete v balení. Ak by ste mali záujem o príslušenstvo navyše, môžete si kúpiť aj aktívne dotykové pero na ovládanie tabletu. Študenti, ktorí s tabletom pracujú dlhšiu dobu bez prestávky, však určite ocenia najmä prirodzený displej.

Cena: 179 eur

TCL NXTPAPER 11Zdroj: TOUCHIT
TCL NXTPAPER 11

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

Nie je nad poriadne veľký displej s kvalitným príslušenstvom. Tablet Xiaomi Pad 6S Pro 12,4 dokáže nahradiť aj notebook, najmä ak vyžadujete lepšie prenosné zariadenie. Študent bezpochyby ocení 12,4“ IPS LCD displej so 144 Hz obnovovacou frekvenciou, výkonnú čipovú súpravu Snapdragon 8 Gen 2, 50 Mpx fotoaparát, ktorý dokáže vytvárať slušné snímky, aj celkovo šesť reproduktorov. Batéria tabletu má kapacitu 10 000 mAh a podporuje až 120 W rýchle nabíjanie. Vďaka tomu celú batériu tabletu nabijete za približne 40 minút. Odporúčame vám pozrieť sa ale aj po príslušenstve k tabletu, ktorým je puzdro s klávesnicou a tiež stylus.

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

Cena: 599 eur

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.