Apple si zvyká na nový život v Európskej únii.

Apple za posledných niekoľko mesiacov oznámil viacero razantných zmien, ktoré by sa pravdepodobne nikdy nestali, pokiaľ by ho k tomu nedonútila Európska komisia. Tá si v rámci Aktu o digitálnych trhoch (DMA) posvietila na technologických gigantov, ktorí majú potenciál vybudovať si monopol svojich produktov a služieb.

Európska komisia týmto spoločnostiam (okrem Applu je to aj Google, Meta či Microsoft a ďalší) prikazuje, aby dali používateľom väčšiu slobodu voľby a otvorili sa službám a produktom tretích strán. Aj preto iPhony v krajinách Európskej únie dnes už umožňujú inštaláciu aplikačných obchodov tretích strán a používatelia majú viditeľnejšiu možnosť voľby predvoleného webového prehliadača pri nastavovaní nového iPhonu či iPadu.

Na druhej strane, kvôli Aktu o digitálnych trhoch sa v krajinách Európskej únie oneskorí uvedenie AI funkcií Apple Intelligence, keďže Apple tvrdí, že ak by mal splniť podmienky Európskej komisie, ohrozil by tým dáta používateľov funkcií umelej inteligencie.

Európska komisia chce odstrániť rozdiely medzi Apple zariadeniami a hodinkami a slúchadlami tretích strán

Apple však musí riešiť aj ďalšie požiadavky Európskej komisie. Tá zverejnila novú tlačovú správu, v ktorej informuje, že začala pripravovať špecifikácie toho, ako by mal operačný systém iOS komunikovať s ostatnými zariadeniami, ako sú smart hodinky, slúchadlá či okuliare virtuálnej reality, aby spĺňal požiadavky interoperability, ktorú vyžaduje Európska komisia.

Interoperabilita znamená, že Apple by nemal zvýhodňovať svoje produkty a nemal by obmedzovať zariadenia od výrobcov tretích strán. Ak ste už niekedy používali iPhone s inými smart hodinkami, ako sú Apple Watch, potom presne viete, čo mám na mysli. Apple aktuálne obmedzuje reagovanie a odpisovanie na správy, ktoré sa z iPhonu posielajú do hodiniek. Túto funkciu ponúkajú iba Apple Watch.

Uvidíme, či to Európska komisia zmení. Dá sa predpokladať, že je to jej cieľ, keďže v tlačovej správe uvádza, že chce Applu poskytnúť konkrétne inštrukcie, ako by mal iPhone komunikovať so zariadeniami tretích strán z hľadiska práce s notifikáciami, konektivity a párovania.

Európska komisia chce riešiť aj to, ako Apple zareagoval na jej požiadavky z hľadiska otvorenia sa vývojárom tretích strán. Pripomínam, že Apple si vymyslel nový poplatok s názvom Core Technology Fee. Budú ho platiť vývojári, ktorí sa rozhodnú prijať nové pravidlá a umožnia distribuovať aplikácie aj cez iné obchody (alebo iba cez iné obchody), ako je App Store.

Komisia oznámi svoje zistenia a požiadavky Applu do polroka od zahájenia tohto konania, ktoré začalo 19. septembra 2024.

Zdroj: Európska komisia

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit