Zdá sa, že Snapdragon 8 Gen 5 bude skutočný gamechanger.

Snapdragon 8 Gen 4 bude predstavený na tradičnej konferencii Snapdragon Tech Summit 2024, ktorá sa tento rok bude konať od 21. do 23. októbra 2024 na Havaji. Nedávne správy naznačili, že OnePlus 13 bude jedným z prvých smartfónov na trhu s pripravovaným vlajkovým čipsetom spoločnosti Qualcomm, avšak objavili sa aj informácie o výkone Galaxy S25 Ultra, ktorý bude taktiež využívať túto čipovú sadu. Jedna zo sprievodných správ však naznačuje, že všetky pripravované smartfóny s čipsetom Snapdragon 8 Gen 4 budú drahšie.

V súvislosti s vlajkovými čipovými sadami od spoločnosti Qualcomm sa teraz objavila pomerne zaujímavá správa. Informuje o modeli Snapdragon 8 Gen 5, ktorý bude uvedený na trh niekedy koncom roka 2025. Podľa najnovšieho úniku sa zdá, že Snapdragon 8 Gen 5 bude mať rovnakú konfiguráciu jadier ako jeho predchodca, avšak s podstatným rozdielom vo výkone.

Snapdragon 8 Gen 5 by mal mať teda 2 výkonné a 6 efektívnych jadier. Hlavným rozdielom bude výrazné medzigeneračné zvýšenie taktovacích frekvencií, čo by mohlo viesť k významnému nárastu výkonu. Za všetko hovoria taktovacie frekvencie výkonných jadier s kódovým označením “Pegasus”, ktoré by mali byť taktované až na 5,0 GHz, pričom efektívne jadrá budú údajne bežať na frekvencii až 4,0 GHz.

Snapdragon 8 gen 5Zdroj: GizChina
Snapdragon 8 Gen 5

Tieto frekvencie sú vyššie nielen v porovnaní s verziou Snapdragon 8 Gen 4, ale výrazne prevyšujú taktovacie frekvencie predchádzajúcich generácií čipových sád série Snapdragon 8. Pokým taktovacie frekvencie verzie Snapdragon 8 Gen 4 by mali byť v prípade výkonných jadier na úrovni 4,32 GHz a pri efektívnych jadrách na úrovni 3,53 GHz, tak generácia 8 Gen 3 bola aj pri verzii “for Galaxy” taktovaná maximálne na 3,32 GHz.

Únik naznačuje, že tieto vysoké frekvencie môžu byť exkluzívne pre variant Snapdragon 8 Gen 5 vyrábaný pomocou pokročilého výrobného procesu TSMC N3P, avšak nie pre variant, ktorý bude vyrábaný v Samsung Foundry procesom SF2.

Už teraz sa však špekuluje, že variant vyrábaný Samsungom by mohol mať podobný alebo dokonca vyšší výkon, ako variant vyrábaný spoločnosťou TSMC.

Zdroj: Notebookcheck

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.