A nielen od tejto spoločnosti.

Najnovšie slúchadlá spoločnosti Google boli predstavené v auguste 2024 spolu so sériou smartfónov Pixel 9. Spoločné predstavenie týchto produktov umožnilo vyzdvihnúť ich vzájomné prepojenie a zároveň ukázalo, ako tieto zariadenia môžu spolu vytvárať ešte lepší ekosystém. Pixel Buds Pro 2 prinášajú niekoľko významných medzigeneračných zmien, ktoré zlepšujú celkový zážitok z používania. Nové slúchadlá sú podstatne menšie a ľahšie ako ich predchodcovia, čo prispieva k bezkonkurenčné komfortu pri používaní. Pokročilé technológie samozrejme prispeli aj k významným vylepšeniam v oblasti zvuku. 

Zmeny sa však preniesli aj do ďalších dôležitých oblastí, ako sú efektívnejšie aktívne potlačenie hluku (ANC) alebo lepšia kvalita hovorov. Slúchadlá okrem toho prinášajú aj niekoľko nových funkcií, ako napríklad personalizované nastavenia zvuku, vylepšenú podporu pre asistenta a ďalšie. Najlepšou správou pri smartfónoch série Pixel 9 a Pixel príslušenstve je, že konečne sú oficiálne dostupné na Slovensku

O vysokej kvalite novej generácie Pixel produktov sme sa už niekoľkokrát presvedčili v redakčných testoch smartfónov Pixel 9 Pro XL a Pixel 9, ale aj hodiniek Pixel Watch 3. Nedávno sme k týmto produktom pridali aj recenziu cenovo dostupného smartfónu Pixel 8a, pričom teraz prišiel konečne rad aj na vynikajúce slúchadlá Pixel Buds Pro 2. 

Google Pixel Buds Pro 2Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel Buds Pro 2

Balenie a príslušenstvo

Pixel Buds Pro 2 prišli v krabičke z recyklovaného papiera. Tá veľmi dobre zapadá do aktuálnej eko koncepcie spoločnosti Google. Zároveň neobsahuje nič navyše. V krabičke sa teda nachádzajú iba slúchadlá, nabíjacie puzdro a náhradné silikónové nadstavce vo veľkostiach XS, S a L. Veľkosť M je nasadená na priamo slúchadlách.

Pixel Buds Pro 2 som testoval vo farbe Porcelain, k dispozícii je aj čisto čierna, ružová a zelená verzia. V prvom prípade ide o verziu s čierno bielymi slúchadlami a bielym nabíjacím puzdrom s matným povrchom. Puzdro je vertikálne usporiadané, čiže sa otvára na kratšej strane. Dvierka držia na svojom mieste spoľahlivo vďaka silnému magnetu, čo platí aj pre samotné slúchadlá. V spodnej časti puzdra sa nachádza USB-C port a reproduktor. Predná strana sa zhostila iba informačnej LED diódy a zadná tlačidla na párovanie a integrovanej cievky na bezdrôtové nabíjanie. Puzdro celkovo vyzerá veľmi kvalitne až luxusne

Google Pixel Buds Pro 2Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel Buds Pro 2

Dizajn a pohodlie

V dnešnej dobe sa zdá, že výrobcovia nechcú príliš experimentovať s dizajnom svojich slúchadiel, pričom je to veľká škoda. Pokým väčšina z nich sa snaží “zaujať” dizajnom v štýle Apple AirPods Pro, tak Google si razí svoju vlastnú cestu. Dizajn je pritom prvou z oblastí, ktorá ma pri Pixel Buds Pro 2 skutočne nadchla. 

Pomerne veľké prekvapenie na mňa čakalo už v momente, keď som slúchadla prvýkrát otvoril. Pixel Buds som mal možnosť vždy vidieť iba na obrázkoch, čiže nemal som predstavu o skutočnej veľkosti slúchadiel staršej a ani novšej generácie. Na moje prekvapenie Pixel Buds Pro 2 sú neskutočne malé, čo ešte viac zvýrazňuje dvojfarebné prevedenie. Keďže biela farba je dominantná a čierna zaniká, tak slúchadlá vyzerajú ešte menšie, než v skutočnosti sú.

Google Pixel Buds Pro 2Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel Buds Pro 2

Aj vďaka kompaktnému dizajnu Pixel Buds Pro 2 držia v ušiach neskutočne dobre a spoľahlivo aj pri rôznych aktivitách. Ide o jedny z mála slúchadiel, ak nie o jediné, ktoré som dokázal nosiť v dlhých časových intervaloch počas celého dňa. Dômyselný okrúhly dizajn dokonca zabraňuje stláčaniu dotykových plôch v momente, keď som si chcel slúchadlá v ušiach iba napraviť.

Google vybavil Buds Pro 2 aj prídavnými “krídelkami”, ktoré slúchadlá v ušiach doslova zamknú, aby nevypadli ani pri aktívnom pohybe. Stačí každé jedno slúchadlo vložiť do ucha bežným spôsobom a zadnú časť otočiť smerom dole, čím sa slúchadlo zamkne v uchu. Aj vkladanie a vyberanie z / do puzdra je vďaka okrúhlemu dizajnu slúchadiel úplne bezproblémové.

Google Pixel Buds Pro 2Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel Buds Pro 2

Kvalita zvuku

Vnímanie zvukovej charakteristiky slúchadiel je vo väčšine prípadov subjektívna záležitosť. Podstatné je, ako sa ich zvuk dá formovať pomocou ekvalizéru a ako je autentický. Za aktuálne najlepšie slúchadlá, ktoré sa mi dostali na test, považujem Bose QuietComfort Ultra Earbuds, čiže od tohto modelu sa môžem odraziť. Počas testovania slúchadiel od Bose som s údivom počúval každý tón a užíval si ho. Takmer to isté sa mi dialo aj pri Pixel Buds Pro 2, ibaže tomu „stále niečo chýbalo„. Chvíľu aj trvalo, pokým sa tieto slúchadlá rozohrali, ale následne dokázali reprodukovať plný, prirodzený a zrozumiteľný zvuk, ktorý v cenovej kategórii do 250 eur očakávate.

Basy jemne pulzovali, presne stredy im poskytovali dostatočnú podporu a výšky celému zvuku iba dávali pomyselnú čerešničku na torte. Pokým Pixel Buds Pro 2 sa dobre držali aj pri tvrdších žánroch ako deathcore, tak najviac som si ich užíval pri jazze. Aj keď zvuk považujem za fantastický, tak mám pocit, že by som zniesol o niečo viac detailov, hoci všetko bolo vždy zrozumiteľne.

Google Pixel Buds Pro 2Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel Buds Pro 2

K presnému doladeniu zvuku je možné použiť aj prednastavené presety priamo v aplikácii Pixel Buds, kde sa samozrejme nachádza aj grafický ekvalizér. Počas prvých dní testovania som slúchadlá skúšal s Galaxy S23 Ultra, neskôr som prešiel na Pixel 9 Pro XL. Hoci na Galaxy som mal zvuk nastavený podľa svojich predstáv, a bol som spokojný, tak po prechode na Pixel sa dostal zvuk na novú úroveň. Bol plnší a mal celkovo väčšiu šťavu.

Spravil som aj krátke porovnanie zvuku s Galaxy Buds3 Pro. No, v tomto bode by mohla recenzia skončiť s jednoznačným odporúčaním Pixel Buds Pro 2 v tejto cenovej kategórii, ale trochu to rozpíšem. Galaxy Buds3 Pro sú po dizajnovej a konštrukčnej stránke na tom oproti Pixel Buds Pro 2 tak minimálne o triedu horšie. So zvukom som tiež nebol spokojný, kvôli jeho plochému prejavu, avšak za najväčší “rozdiel” považujem ambientný režim. Pokým Galaxy Buds3 Pro ho majú slabý a výrazne digitálne spracovaný, tak Pixel Buds Pro 2 ponúkajú jeden z najlepších Ambientných režimov, aký som mal možnosť počuť.

Google Pixel Buds Pro 2Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel Buds Pro 2

Dlhodobo som používal aj Apple AirPods Pro 2, ktoré ho mali skvelý (za mňa doteraz najlepší), ale Google pri Pixel Buds Pro 2 dosiahol celkom novú úroveň. Ambientný režim v prípade týchto slúchadiel je tak prirodzený, že v kombinácii s nenápadným a komfortným dizajnom som musel priebežne kontrolovať, či slúchadlá mám ešte stále vložené v ušiach, pretože zvuk okolia so m vnímal v pomere takmer 1 : 1, len o niečo málo tichšie.

S ambientným režimom priamo súvisí aj ďalšia funkcia, ktorú som si okamžite obľúbil. Ide o tzv. “detekciu rozhovoru”, ktorá v prípade, že začne používateľ rozprávať, tak funkcia pozastaví prehrávanie hudby a aktivuje Ambientný režim (v prípade, že nie je). Funkcia funguje spoľahlivo a presne. Môj hlas dokázala okamžite rozpoznať a Ambientný režim nechala aktivovaný iba na skutočne potrebný čas. Nezaznamenal som žiadne zaváhania, chybné spustenie alebo ukončenie režimu, pričom všetky zmeny (platí to celkovo) sú sprevádzané veľmi decentnými zvukovými upozorneniami.

Google Pixel Buds Pro 2Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel Buds Pro 2

Tajomný Google

Niektoré veci sa v prípade Pixel Buds Pro 2 hodnotia trochu ťažko. Google oficiálne nezverejnil kompletný zoznam kodekov podporovaných slúchadlami Pixel Buds Pro 2. Za podstatný ukazovateľ je možné považovať kodek LC3 od Qualcommu. Ten je známy svojou vysokou kvalitou zvuku pri nižšej bitovej rýchlosti. Je veľmi pravdepodobné, že Pixel Buds Pro 2 tento kodek podporujú, keďže je široko používaný v Android zariadeniach. Samozrejmosťou by mali byť aj SBC a AAC. Tieto kodeky sú základné a podporujú ich takmer všetky Bluetooth slúchadlá.

Aktuálne však nie je oficiálne potvrdené, či Pixel Buds Pro 2 podporujú kodeky LDAC (Sony) a aptX (Qualcomm), ktoré sú známe svojou vysokou kvalitou zvuku, najmä pri prenose HD zvuku. Rovnako som sa nikde nedopátral k frekvenčnému rozsahu, čo je škoda. Za zmienku stojí aj fakt, že zoznam podporovaných kodekov sa môže časom meniť s aktualizáciami softvéru.

Google Pixel Buds Pro 2Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel Buds Pro 2

Tensor A1

Pixel Buds Pro 2 sú prvé slúchadlá vybavené čipom Tensor A1. Vďaka nemu majú ultranízku latenciu spracovania zvuku, prispôsobujú sa prostrediu až 3 milióny krát za sekundu a poskytujú potlačenie hluku, ktoré je podľa spoločnosti Google dvakrát silnejšie ako pri modeli Pixel Buds Pro. Zvuk je vďaka čipu plynulý a čistý. Pri používaní ANC som mal však mierne zmiešané pocity. Tento režim v podaní Googlu nie je síce vôbec zlý, ale v niektorých prípadoch by som očakával o niečo lepšie filtrovanie hluku, predovšetkým vyšších frekvencií.

Bolo to počuť hlavne v redakcii pri “ťukaní klávesníc” alebo konverzáciách. ANC nie je možno najlepšie, ale svoju prácu odvádza nadpriemerne dobre. Pixel Buds Pro 2 okrem toho vyrovnávajú aj tlak v ušiach, čiže ich používanie je skutočne komfortné aj so zapnutým ANC. Dôležité je, že zapnutie alebo vypnutie jedného z režimov nemalo dopad ani na kvalitu zvuku.

Vysokú kvalitu môžem potvrdiť aj pri hovoroch, ja som počul vždy vynikajúco, čo mi potvrdila aj druhá strana.

Google Pixel Buds Pro 2Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel Buds Pro 2

Pripojenie a ovládanie

Pixel Buds Pro 2 s vybavené viacbodovým pripojením, ktoré funguje vynikajúco. Prepínanie medzi zariadeniami vždy prebehlo v zlomku sekundy. Nie je sprevádzané žiadnym oneskorením alebo trhaním zvuku. 

Dotykové ovládanie je v niektorých prípadoch nočnou morou používateľov, a tí by boli radšej, kebyže ho slúchadlá neponúkajú. To našťastie neplatí pre Pixel Buds Pro 2. Na jednej strane je potrebné spomenúť, že dotykové ovládanie je menej citlivé, avšak ani raz sa mi počas používania nestalo, že by som omylom stlačil inú funkciu, než ktorú som chcel. To platilo aj v prípadoch, keď som si chcel slúchadlá v ušiach iba napraviť.

Google Pixel Buds Pro 2Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel Buds Pro 2

Ovládanie dotykom je možné naprogramovať podľa želaní používateľov, ale aj to prednastavené splnilo moje očakávania. Ovládanie dotykom je intuitívne. Rozlišuje medzi jedným, dvoma a tromi kliknutiami a dlhým stlačením. Okrem toho, dotykové ovládanie podporuje aj horizontálne potiahnutie smerom dopredu a dozadu, čím je možné zvýšiť alebo znížiť hlasitosť.

V rámci mobilnej aplikácie Pixel Buds mi nič nechýbalo. Vo vrchnej časti sa nachádzajú informácie o stave batérie v puzdre a slúchadlách, nižšie o režimoch ANC a ďalších nastaveniach, ako je napríklad detekcia používania. Za užitočné považujem možnosť premapovania dotykového ovládania a ochranu sluchu, ale aj funkciu Nájsť zariadenie.  

Batéria na nabíjanie

Google pri samotných slúchadlách Pixel Buds Pro 2 sľubuje až 8 hodín nepretržitého prehrávania s ANC. Celkovo je však možné dosiahnuť až 30 hodín s puzdrom. Ak však potrebujete slúchadlá rýchlo nabiť, tak ich stačí vložiť späť do puzdra na 15 minút, čím je možné získať až tri hodiny extra výdrže batérie. V praxi to však znamená, že počas aktívneho pracovného týždňa budete slúchadlá nabíjať jedenkrát. V práci hudbu počúvam počas celého dňa a večer si pozriem nejaké videá, poprípade film. Počas testu mi batéria vydržala od pondelka do piatku poobedia, pričom puzdro zostalo celkom vybité a v slúchadlách cca 30 %.

Nabitie celkom vybitej batérie slúchadiel aj puzdra trvá približne dve hodiny. Za hodinu je však možné dosiahnuť plné nabitie slúchadiel a puzdra na 50 %. Okrem káblového nabíjania cez USB-C nechýba ani bezdrôtové Qi nabíjanie.

Google Pixel Buds Pro 2Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel Buds Pro 2

Záver

Google Pixel Buds Pro 2 po týždni používania môžem s pokojným svedomím označiť za jedny z najlepších slúchadiel na trhu. V rámci cenovej kategórie je zvuk vynikajúci, vyvážený, s dobrým ANC, prispôsobiteľný, ale pri porovnaní s drahšími slúchadlami by som ocenil o niečo viac detailov. Na druhej strane tieto slúchadlá ponúkajú bezkonkurenčný komfort a atraktívny dizajn. Najväčšou prednosťou Pixel Buds Pro 2 je jednoznačne realistický Ambientný režim a integrácia s Pixel telefónmi.

Chválim aj dotykové ovládanie, ktoré ponúka všetky prvky ovládania a nie je náchylné na náhodné dotyky, ale aj dlhú výdrž batérie a bezproblémové používanie. Ak hľadáte všestranné bezdrôtové slúchadlá do 250 eur, Pixel Buds Pro 2 sú určite skvelou voľbou. 

Slúchadlám Pixel Buds Pro 2 udeľujem TIP redakcie.

TIP REDAKCIE

Cena: 249 eur

Zapožičal: Google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.