Už dnes podvečer, o 18:00 nášho času, Apple predstaví viacero nových online služieb, ktorých presná špecifikácia je stále pod rúškom tajomstva a tým pádom sa na túto akciu naozaj tešíme.

Prvý tohtoročný event bude prebiehať na známom mieste – Steve Jobs Theater a samozrejmosťou bude aj živý prenos z tejto akcie, ktorý budeme pozorne sledovať a môžete ho online sledovať aj vy!

Ako sledovať priamy prenos z predstavenia noviniek? 

Každému, kto chce pozerať tlačovú konferenciu naživo, dávame do pozornosti nasledujúci odkaz – https://www.apple.com/apple-events. Prostredníctvom neho môžete sledovať predstavenie noviniek v priamom prenose.

V prípade, že tento event sledovať nechcete alebo nemáte čas, tak si ešte dnes večer môžete na našom webe prečítať kompletné zhrnutie všetkých predstavených noviniek.

Prvý tohtoročný Apple Special Event začína o 18:00 nášho času. Do pozornosti dávame aj hardvérové a softvérové požiadavky – k sledovaniu budete potrebovať prehliadač Safari na zariadeniach so systémom iOS a macOS alebo Microsoft Edge v prípade počítačov s Windows 10. Používatelia systému Linux môžu využiť aktuálne verzie prehliadačov Chrome a Firefox. Prípadne môžete sledovať aj prostredníctvom Apple TV, ak toto zariadenie vlastníte.

Zrekapitulujme si, čo všetko by nám mal (mohol) dnes Apple ukázať   

Apple ako konkurencia pre Netflix, Amazon Prime Video a pod. Slogan „it’s show time“ naznačuje už relatívne známe plány spoločnosti Apple, ktorá sa chce angažovať vo video službách. Na tejto konferencii má predstaviť novú video streamingovú službu, ktorá má byť plná zaujímavého video obsahu, a to aj z vlastnej produkcie. Apple si chce týmto spôsobom získať ešte viac priaznivcov a stálym zákazníkom ponúknuť ďalšiu službu, za ktorú budú platiť. Táto novinka má byť priamou konkurenciou pre Netflix, Amazon Prime Video a pod. Sme zvedaví na cenu predplatného, resp. či bude existovať aj nejaká cenová kombinácia s inými službami.

Na túto novinku nadväzuje aj špekulácia, ktorá hovorí o zariadení s názvom Mini Apple TV. Má ísť o malé zariadenie, niečo podobné ako Google Chromecast, ktoré zapojíte do televízora a budete si užívať online služby spoločnosti Apple. Zaujímavá predstava, ale ťažko povedať, či aj reálna. Určite viete, že Apple nedávno nadviazal spoluprácu s rôznymi výrobcami, prevažne audio techniky a televízorov, ktoré budú podporovať AirPlay 2, čím sa celý proces sledovania a bezdrôtového prenosu „Apple“ obsahu zjednoduší.

Okrem tohoto má byť predstavená aj aplikácia/služba na online čítanie rôznych, skôr zahraničných médií, ktorých prémiový obsah bude zoskupený pod „jednou jablčnou strechou“ s označením – Apple News. V tejto sekcii by mohol byť obsah od médií, ako napr. – The New York Times, Washington Post alebo The Wall Street Journal.

Pred viac ako týždňom sme písali aj o tom, že by mal byť na tejto konferencii predstavený aj inovovaný hardvér. Apple nás, ale aj celý technologický svet medzičasom prekvapil a minulý týždeň, počas troch dní, predstavil viacero inovovaných zariadení. V tomto momente ťažko povedať, či sa bude konferencia týkať iba nového online obsahu alebo budú prezentované aj hardvérové novinky, ktoré si zaslúžia „plátno a spíkera“.

Na rovinu – minulotýždňové novinky sú síce fajn, je to pekná zmena, ale na veľkolepú prezentáciu to nie je. Okrem toho nastal v produktových líniách aj mierny chaos, čo nie všetci berú pozitívne. Ťažko povedať, čím nás ešte dnes večer Apple prekvapí a ako vysvetlí to tiché predstavenie noviniek, ktoré sme tu už roky nevideli. Ak sú naše informácie správne, tak sa to ešte v novodobej histórii tejto spoločnosti nestalo.

Budú oznámené aj nové krajiny, v ktorých sa chystá spustenie Apple Pay?

Doposiaľ predstavené zariadenia

Pondelok (18.3.2019) – iPad Air a iPad Mini. Oba modely dostali nové čipové zostavy, ktoré sú aktuálne na rôzne nové aplikácie a rozšírenú realitu nevyhnutné. Všetky informácie o týchto zariadeniach nájdete – TU.

Utorok (19.3.2019) – inovácia produktovej línie iMac. Apple vylepšil iMac novými 6-jadrovými a 8-jadrovými procesormi od Intelu a k dispozícii sú aj nové grafické karty – dizajn zostal bez zmeny. Informácie o týchto zariadeniach nájdete – TU.

Streda (20.3.2019) – inovované bezdrôtové slúchadlá AirPods. Druhá generácia bezdrôtových slúchadiel AirPods ponúka puzdro s funkciou bezdrôtového nabíjania, a tiež obsahujú nový čip H1, vďaka ktorému dosiahnu lepšiu výdrž na batériu. Vítanou novinkou je podpora virtuálnej asistentky Siri, bez potreby stlačenia akéhokoľvek tlačidla. Všetky informácie o tomto zariadení nájdete – TU.

Stále sme sa nedočkali inteligentnej a super výkonnej bezdrôtovej nabíjačky – AirPower. Jej existencia bola prvýkrát oznámená v roku 2017 a do sériovej výroby sa mala dostať v priebehu roku 2018. Nestalo sa tak a Apple o nej viac nehovoril. Teraz sa však táto téma opäť otvára a viaceré faktory naznačujú, že táto nabíjačka by mohla byť predsa len v ponuke. Mala by ponúknuť nabíjanie až 3 zariadení súčasne, bez ohľadu na to, ako ich položíte. Taktiež bude inteligentne spravovať výkon a zariadenia by mala nabiť rýchlejšie ako klasická nabíjačka. Dočkáme sa niekedy tohoto záhadného zariadenia?

Čo všetko si pre nás spoločnosť Apple pripravila sa dozvieme už o niekoľko hodín!

Prečítajte si aj:

Siri nájde názov každej pesničky, stačí sa jej opýtať (TIP pre všetky Apple zariadenia)

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE