Úspora energií a šetrenie financií je dnes jednou z hlavných tém, ktorá v súvislosti so zdražovaním a infláciou zaujíma väčšinu ľudí.

V tomto článku si zhrnieme pár možností, ako znížiť objem spotrebovaných energií v domácnosti i svoju osobnú spotrebu a súčasne ušetriť nejaké peniaze. Možnosti sú skutočne široké, od jednoduchých úkonov, ktoré je možné realizovať zadarmo, až po zložité zásahy stojace desaťtisíce eur.

Zníženie teploty, fólie za radiátory a temperovanie

Do prvej skupiny patrí často spomínané zníženie teploty v byte či dome. Platí tu neraz opakovaná úmera, ktorú v nedávnej relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo pripomenul nový minister hospodárstva Karel Hirman. Konkrétne ide o stíšenie vykurovania v interiéri, keď pokles teploty o jeden stupeň vo všeobecnosti znamená úsporu šesť percent energie. Nestojí to nič, okrem skutočne mierneho diskomfortu.

Súvisiacou možnosťou je inštalácia tepelnoizolačnej fólie za radiátory. Tie totiž vyžarujú množstvo tepla aj smerom na stenu, kde sa rýchlo stráca bez úžitku. Fólia však teplo odráža do miestnosti a podľa portálu Topbyvanie.sk sa vďaka tomu dajú znížiť náklady na vykurovanie rovnako o šesť percent. Investícia je pritom na úrovni iba desiatok eur a samotná inštalácia fólií nie je zložitá.

Netreba zabúdať ani na takú prozaickú vec, akou je vypínanie kúrenia v miestnostiach, ktoré nevyužívame. Ak napríklad máme deti, ktoré študujú na vysokej škole a domov chodia len na víkendy, je zbytočné v takejto miestnosti cez pracovný týždeň naplno kúriť. Úplne postačí temperovať v nej a kúrenie zvýšiť až v piatok.

AQARA RADIATOR THERMOSTAT E1

Okná sú prvoradé

Najväčšie množstvo tepla sa stráca cez okná. Základom je preto výmena starých okien za plastové či moderné s drevenými rámami. Tento krok však má za sebou už väčšina domácností na Slovensku, takže sa mu nebudeme podrobnejšie venovať. Pokiaľ je ale váš byt vybavený starými drevenými oknami, aj u tých sa dá bez výmeny s neveľkou investíciou znížiť priepustnosť tepla.

Prvou možnosťou je výmena tesnenia, čo je finančne aj technicky nenáročný úkon a pritom môže zásadne znížiť únik ohriateho vzduchu z miestnosti. Druhou sú izolačné fólie na sklenené tabule (bývajú aj na plastové), ktoré môžu zároveň poslúžiť aj ako ochrana proti UV žiareniu či znížiť rosenie skiel. Podľa portálu lepsiebyvanie.pluska.sk trvá nalepenie fólie len pár minút a tepelné straty vďaka nej klesnú o 30 percent.

Zdroj: Pixabay.com

Na strop sa niekedy zabúda

Pri rodinných domoch je vhodné utesniť, prípadne vymeniť aj dvere, keďže na rozdiel od bytových dvier nevedú do spoločných vnútorných priestorov, ale priamo von. Snáď ešte dôležitejším faktorom, hlavne u starších domov, je strop, na ktorý sa pri zatepľovaní niekedy zabúda. Pritom po oknách ide o druhú najväčšiu príčinu úniku tepla.

Navyše, na Slovensku sa ešte aj v druhej polovici 20. storočia nezriedka stavali domy, kde strop tvorili trámy s pribitými doskami, na ktoré bola odspodu priklincovaná trstina a na ňu nahádzaná omietka. Takýto strop potrebuje zateplenie rozhodne viac než 50 či 60 centimetrov hrubé obvodové steny.

Možností zateplenia stropu je hneď niekoľko. Buď je možné zatepliť ho zvnútra, napríklad sadrokartónovou konštrukciou alebo polystyrénovými panelmi. Izolácia môže byť aj priamo v trámovom priestore, prípadne hore na strope, kde je opäť viacero možností – minerálna vlna vo forme balov či panelov, alebo fúkaná a striekaná izolácia.

Pochopiteľne, cestou na zníženie tepelných strát je aj zateplenie obvodových múrov. Nie je však až také prínosné ako výmena okien a napríklad u niektorých starších domov postavených z tehál sa ani neodporúča. V každom prípade odporúčame pred akýmkoľvek zatepľovaním poradiť sa s odborníkmi.

Zdroj: Pixabay.com

Výmena kúrenia, prípadne kompletná rekonštrukcia

K úspore môžeme dospieť aj výmenou vykurovacieho telesa. Ak nahradíme klasický plynový kotol kondenzačným, podľa viacerých zdrojov môžeme ušetriť okolo 15 až 30 percent nákladov. Treba ale rátať so vstupnou investíciou, ktorá sa ráta v tisícoch eur.

Alternatívou je montáž inteligentnej radiátorovej hlavice, čo je investícia len v desiatkach eur. Hlavica umožňuje automatizáciu na základe podmienok, teda vyrovnávanie teploty podľa toho, či v miestnosti stúpa alebo klesá. Umožňuje tiež teplotnú synchronizáciu viacerých radiátorov v izbe, čo znamená lepšiu distribúciu tepla.

Ak vás zaujíma konkrétne šetrenie elektrickej energie, tejto téme sme sa nedávno venovali v samostatnom článku, kde sa dočítate, koľko jej spotrebuje smartfón, notebook, router či ďalšie zariadenia.

Všetky doteraz spomínané úkony sa dajú realizovať v rámci komplexnej rekonštrukcie domu či bytu, ktorá je ale finančne i technicky zďaleka najnáročnejšia. Práve v tejto dobe je však možné získať dotáciu zo štátneho programu Obnov dom až do výšky 19 000 eur.

O príspevok bude možné žiadať od 17. októbra a všetko potrebné nájdu záujemcovia na stránke Obnovdom.sk, ktorú spravuje Slovenská agentúra životného prostredia, patriaca pod Ministerstvo životného prostredia SR.

Prestavba domuZdroj: elements.envato.com

Pri doprave, stravovaní a zábave sa dá tiež ušetriť

Doteraz sme sa v článku venovali iba bývaniu a energiám, ale šetriť financie je možné aj inak. Napríklad namiesto autom jazdiť do práce hromadnou dopravou, na bicykli či kolobežkou. Poslednú spomínanú možnosť využívame aj v redakcii a vďaka suchému a relatívne teplému počasiu v posledných rokoch je možné jazdiť na kolobežke aj počas neskorej jesene či dokonca začiatkom zimy. Ideálne je, ak vám zamestnávateľ povolí nabíjanie v práci – vtedy jazdíte prakticky zadarmo.

Rovnako dobré je zamyslieť sa pri kúpe nového auta. Dieselové vozidlá sa už dnes až tak neoplatia, keďže nafta je drahšia než benzín a autá s naftovými motormi sú tiež drahšie ako benzínové. Otáznou pri stúpajúcej cene elektriny sa stávajú aj elektromobily, avšak pri krátkych cestách v rámci mesta môžu byť výhodné. Klasikou zostáva benzínový motor, ktorý je výhodný z hľadiska ceny aj životnosti.

Veľká časť rodinného rozpočtu ide na stravovanie, preto je tu široké pole možností na úspory. Ak aj vynecháme diskutabilné nakupovanie lacnejších potravín, vždy sa dá zamerať na efektívnosť, teda nakupovať len to, čo potrebujeme, sledovať dátum spotreby a vyhnúť sa tým vyhadzovaniu potravín.

Ďalšie šetrenie sa dá dosiahnuť varením a nosením si vlastného obeda do práce namiesto stravovania v reštauráciách a kantínach. Z vlastnej skúsenosti vieme, že tu môže ísť naozaj o desiatky eur mesačne. No a nezanedbateľná úspora sa dá dosiahnuť i pri obmedzení nákupu sladkostí, sladených nápojov, čipsov, alkoholu a podobných záležitostí. Skúste si čo i len mesiac dôsledne a každodenne zapisovať, koľko za tieto položky utratíte. Možno budete rovnako prekvapení ako my.

No a potom je tu zábava a kultúra. Šetrenie neznamená, že musíme prestať chodiť do kina či do divadla, ale ušetriť sa dá napríklad zrušením predplatného, ktoré ani poriadne nevyužívame. Načo napríklad platiť dve či tri filmové a hudobné streamovacie služby naraz, keď to všetko nestíhame pozerať a počúvať? Lepšie je zaplatiť si vždy len jednu a po niekoľkých mesiacoch ju prípadne vystriedať za inú.

Rovnako je dobré podrobne sa pozrieť aj na iné predplatné digitálnych služieb, pretože mnohé buď nepotrebujeme, alebo sa dajú nahradiť bezplatnými alternatívami. Ako príklad môžeme uviesť kancelársky balík Microsoft Office 365, ktorý bežnému používateľovi úplne plnohodnotne nahradia bezplatné LibreOffice či OpenOffice.

Z autobusu priamo na kolobežku
Z autobusu priamo na kolobežku

Využívajte aplikácie na šetrenie

Prvým krokom k samotnému šetreniu je analýza zbytočných či príliš vysokých výdavkov. Na tento účel existujú mobilné aplikácie, s ktorými sa to dá vykonať jednoduchšie a podrobnejšie ako ručne. V redakcii používame apku Patron GO, ktorá vám môže pomôcť nájsť v džungli výdavkov nájsť také, ktoré sa oplatí osekať. Aplikácia existuje pre Android aj iOS a je možné vďaka nej znížiť svoje bežné platby.

Patron GO funguje ideálne vtedy, keď môže preskenovať váš bankový účet. Nie je to nič nebezpečné, aplikácii neudelíte prístupové údaje do vášho účtu. Ide len o sprístupnenie niektorých informácií, ktoré potrebuje na vyhodnotenie výdavkov – napríklad históriu platieb. Ak ale aplikácii napriek tomu nechcete udeliť prístup do účtu, je možné platby zadávať manuálne.

Patron GoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Načítavanie dát z banky

Na základe analýzy Patron Go dokáže ponúknuť zrušenie niektorej platby či jej nahradenie rovnako kvalitnou, ale cenovo výhodnejšou alternatívou. Bližšie vám ju ozrejmia špecialisti, s ktorými sa dá spojiť aj priamo cez chat v aplikácii. Výhodou je, že aplikácia už dokáže pracovať s účtami ôsmich bánk na Slovensku a je pre používateľov zadarmo, keďže je financovaná zo strany poskytovateľov alternatívnych služieb. Viac sa o nej dočítate v našich dvoch článkoch z júna a septembra 2022, prípadne si môžete pozrieť náš podcast, kde sme sa jej venovali.

Alternatívou je napríklad aplikácia Wallet – sledovanie výdavkov, ktorá umožňuje riadiť domáce financie a mať prehľad o tom, na čo ich utrácame. Ide konkrétne o potraviny, výdavky na bývanie, dopravu či všeobecné nakupovanie. Výsledky dokáže aplikácia zobrazovať v prehľadných grafoch a zoznamoch a zároveň ich hĺbkovo analyzovať.

Nastaviť sa v nej dajú aj limity spotreby na jednotlivé položky, ak napríklad na zábavu nechceme minúť viac ako 100 eur mesačne. Aplikácia nás v prípade prekročenia limitu na túto skutočnosť ihneď upozorní.

Zdroj: vlastné, Braňo Závodský Naživo, Lepsiebyvanie.pluska.sk, Obnovdom.sk,

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.