Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na Slovensku sa začína registrácia do kyberbezpečnostnej hry Guardians. Pripravili ju slovenskí bezpečnostní odborníci a chcú tak upozorniť na podceňovanie kybernetickej bezpečnosti a zároveň podporiť vyhľadávanie talentov.

„Pred prípravou každého ročníka Guardians mapujeme, čo zaujímavé sa udialo v kybernetickej bezpečnosti, alebo je najväčšou hrozbou. Hra je do určitej miery simulácia reálneho IT prostredia vybranej inštitúcie a aj útoky sú inšpirované udalosťami v ostatnom období,“ hovorí Ján Andraško zo spoločnosti Binary Confidence, ktorý vedie prípravný tím Guardians.

Kyberbezpečnostná hra Guardians  je otvorená pre bezpečnostných profesionálov, firemné tímy, ale aj nadšencov IT a študentov, keďže práve prostredie počítačových hier už odhalilo nejeden talent, či inšpirovalo účastníkov ku kariére.

V piatom ročníku Guardians budú hráči „brániť redakciu“. Za ostatné dva roky sa zvyšuje počet útokov v kybernetickom priestore na novinárov, aktivistov aj redakcie. Na jednej strane úloha médií a sociálnych sietí v čase pandémie vzrástla a na strane druhej organizáciám často chýba bezpečná infraštruktúra a nároky na online služby exponenciálne rastú.

Okrem technologických tém tak kyberbezpečnostné hry reagujú aj na hrozivý spoločenský fenomén, akým sú dezinformácie a manipulačné kampane.

Prvé kolo hry je kvalifikačné a súťažiaci prechádzajú rôznymi úrovňami. Tím tvorí jeden až päť hráčov a sú modrí, čiže obrancovia. Hráči takto zažijú vo virtuálnom prostredí, čo všetko vidia obrancovia v prípade skutočných útokov.

Účastníci sa v hre takto učia od interných odborníkov a zároveň sa môžu podeliť o skúsenosti. Zvyšuje sa tak povedomie o hrozbách aj zručnosti účastníkov, ako im čeliť.

Zatiaľ čo  v prvom ročníku Guardians sa na kvalifikácii zúčastnila necelá tridsiatka hráčov, v minulom roku ich už bolo vyše 250.

„Reťaz je len taká silná ako jej najslabší článok. Sme presvedčení, že nepretržité vzdelávanie širokej verejnosti i mladých aj skúsených bezpečnostných expertov je najefektívnejším spôsobom, ako zvýšiť obranyschopnosť celej spoločnosti,“ uzatvára Ján Andraško.

Slovenská profesijná komunita tak opätovne upozorňuje na fakt, že napriek rastúcemu počtu útokov a incidentov je kybernetická bezpečnosť stále podceňovaná a často aj nedostatočne financovaná.

Poslaním projektuGuardians je zvýšiť povedomie o kybernetickej bezpečnosti a predstaviť možný dosah počítačovej kriminality na populáciu.

Registrácia do hry sa začína 6. septembra a trvá do začiatku októbra. Kvalifikácia sa začne 1. októbra a finále v reálnom čase bude koncom mesiaca.

Značky: