iMessage od Applu nie je v EÚ až také populárne ako v USA.

Zákon Digital Markets Act, ktorý sa spája najmä s elektronikou a službami, dokázal v poslednej dobe zmeniť trh aj so smartfónmi. Európska únia v rámci tohto zákona vydala zoznam spoločností a služieb, na ktoré si posvieti. Cieľom zákona je zvýšiť možnosť kompetitivity na trhu a zaistiť, aby konkrétne služby nemali výhodu v zariadeniach. A príkladom je aj iMessage v zariadeniach od Applu, kde je táto služba jedinou východiskovou aplikáciou pre odosielanie správ.

V rámci zákona DMA však existuje aj niekoľko pravidiel na to, aby sa služba mohla klasifikovať ako nespĺňajúca podmienky súťaživosti na trhu. Jednou z týchto podmienok je aj počet aktívnych používateľov, na čo sa Apple okamžite odvolal. Podľa spoločnosti nie je služba iMessage dostatočne populárna v EÚ na to, aby pod DMA spadala.

Európska únia iMessage vyšetrovať nebude

Po dôslednom skúmaní, či je služba iMessage dostatočne populárna v rámci Európskej únie, máme výsledky. Zákon Digital Markets Act sa na túto komunikačnú platformu vzťahovať nebude, Apple teda nebude musieť otvoriť túto aplikáciu konkurenčným platformám. Pôvodne totiž službe iMessage hrozilo, že sa bude musieť otvoriť komunikácii s aplikáciami ako je aj Messenger či WhatsApp, pre zachovanie možnosti konkurencie.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Komunikácia prostredníctvom tejto platformy bude zachovaná vo forme, ako to bolo doteraz. Dôvodom je teda popularita služby v rámci USA, preto možno narátať také veľké množstvo jej používateľov. Naopak v štátoch Európskej únie dominujú iné platformy práve ako je WhatsApp, Messenger od Facebooku a ďalšie.

Vyšetrovanie sa ešte môže zmeniť

Európska únia bude aplikácie od spoločnosti Apple skúmať ešte do februára 2024. Do tejto doby sa ešte môže verdikt zmeniť, no nie je to pravdepodobné. Napriek malému víťazstvu Applu so službou iMessage treba rátať s tým, že nejde o jedinú aplikáciu, ktorú zákon DMA ohrozuje. V súčasnosti sa kontrolujú aj aplikácie ako App Store, prehliadač Safari a taktiež celý operačný systém iOS.

V každom prípade Apple oslavuje úspech, nakoľko o nezaradenie iMessage na zoznam bojoval pomerne dlho.

Zdroj: 9to5mac.com, androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.