Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Revolučná technológia môže zmeniť svet tak, ako ho poznáme dnes. Dôležité oblasti verejného života budú kontrolovateľné, zhodli sa experti na konferencii 1st China-CEEC Summit, ktorá sa uskutočnila v Bratislave.

Údaje, ktoré sa raz vložia do blockchainu, už nemôžu byť nikým pozmenené. Inými slovami, nikto nebude môcť zmeniť to, čo sa doň už raz nahralo. Znamená to výrazný posun pri ukladaní zdravotných záznamov pacientov, pri zaznamenávaní pôvodu potravín či pri finančných transakciách. Doteraz niečo podobné nikto nedokázal garantovať. Na konferencii to uviedol slovenský expert na blockchain Matej Michalko z IT spoločnosti Decent.

„Blockchain budú môcť v budúcnosti využiť štáty, napríklad, pri elektronických voľbách bez obavy, že hlasovanie občanov niekto pozmení,” povedal Michalko.

Okrem toho sa môže technológia, podľa odborníka Tomáša Vargu, využiť aj pri digitálnej identite, čo si môžeme predstaviť ako online pas.

„Do blockchainu vieme nahrať aj biometrické údaje človeka, napríklad sken jeho sietnice či otlačky prstov. Tie ostanú navždy priradené ku konkrétnej osobe. Nemôže sa teda stať, že napríklad migranti zo Sýrie sa po príchode do Európy budú vydávať za niekoho iného, ak by aj stratili pas alebo občiansky preukaz, vďaka digitálnej identite majú svoje identifikačné údaje stále zo sebou, stačí im zoskenovať sietnicu a porovnať ju so záznamom v blockchaine,” hovorí Varga.

Blockchain funguje ako decentralizovaná databáza, ktorá chráni dáta pred ich pozmenením. Technológia nachádza svoje uplatnenie vo viacerých oblastiach, ide  napríklad o zdravotníctvo, potravinársky priemysel či finančný sektor, zameraný na kryptomeny. Práve o jej využití v bežnom živote, diskutovali odborníci zo Slovenska, Číny a východnej a strednej Európy.

Výsledkom diskusie je, okrem iného, aj podpísanie memoranda o spolupráci medzi spoločnosťou Decent a čínskou spoločnosťou Innoway. Memorandum má pomôcť naštartovať spoluprácu medzi slovenskými a čínskymi firmami.

Značky: