Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Deep fake videá sa už neobmedzujú len na krátke prezentačné videá. Ako môžete s umelou inteligenciou viesť videohovor a pritom možno ani nezistiť rozdiel, aj o tom bude reč na aprílovej konferencii o kybernetickej bezpečnosti. Qubit Conference® s témou Bringing humans back to cyber odhalí najnovšie trendy v oblasti kybernetickej bezpečnosti a bude hovoriť o výzvach a hrozbách modernej cyber doby či prebiehajúcej kybernetickej vojne, ktorá ohrozuje každého z nás.

„Stále viac organizácií si uvedomuje význam ľudského faktora v kybernetickej bezpečnosti a investuje do školení, osvety a budovania kybernetickej kultúry vo svojich pracovných prostrediach. Qubit Conference® v Prahe otvorí témy príležitostí, ale aj hrozieb vo vzťahu ľudí a kybernetickej bezpečnosti,“ hovorí spoluzakladateľka Qubit Conference® Mária Krahulecová.

Aké tri trendy v kybernetickej bezpečnosti môžeme očakávať

Umelá inteligencia umožňuje automatizáciu procesov, no práca s dátami predstavuje aj bezpečnostné riziko, vynárajú sa tiež otázky etiky a európskej regulácie. Ako AI ovplyvňuje a bude ovplyvňovať kybernetickú bezpečnosť, to budú témy prestížnej konferencie o kybernetickej bezpečnosti, ktorá sa bude konať 22.-24.4.2024 v Prahe.

  1. Videocally s deep fake videami

Jedným z výrazných trendov súčasnosti sú umelou inteligenciou vytvárané deep fake videá, ktoré na prvý pohľad evokujú skutočnosť. Často sa tváre politikov, celebrít a popredných osobností zneužívajú na falošnú reklamu, propagandu a hoaxy. Namiesto reálnych ľudí ide o vykonštruovanú realitu s dosadením ich tvárí. „IT špičky z Nemecka prídu do Prahy priblížiť technológiu, ktorá umožňuje vytvárať deep fake videá počas konferenčných hovorov. Nerozoznateľní dvojníci osobností sa vďaka novým technológiám môžu zúčastniť videohovorov bez toho, aby ste rozpoznali rozdiel. Prednášajúcimi budú Martin Fortsch, Thomas Endres, Jonas Mayer,“ vysvetľuje M. Krahulecová. Účastníci konferencie budú mať príležitosť vidieť kreovanie deep fake videa priamo na pódiu.

AI bude jednou z nosných tém konferencie a okrem deep fake videí bezpečnostný analytik Mackenzie Jackson z Holandska ukáže, ako sa vyznať v rôznych typoch AI, porozumieť tomu, ako útočníci využívajú AI a aké riziká prináša. O regulácii prevádzkovateľov základnej služby budú v panelovej diskusii hovoriť špičky kybernetickej bezpečnosti na Slovensku a v Čechách, svoje poznatky v panelovej diskusii s názvom NIS2 Current state of adoption bude zdieľať Daniela Procházková z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost v Českej republike, Jan Kolouch, autor kníh CyberCrime a CyberSecurity, Jaroslav Ďurovka, šéf Národného centra kybernetickej bezpečnosti SR či Pavel Hejduk, CISO z ČEZ.

  • Kybernetická vojna, hollywoodska inšpirácia alebo skutočnosť?

Kybernetická vojna nie je názov ďalšej hollywoodskej produkcie, ale reálna hrozba na základe niekoľkých incidentov z minulosti. Narastá sofistikovanosť, ale aj agresivita štátnych predstaviteľov, kybernetická vojna má všetky charakteristiky reálnej vojny a neustále sa rozvíja.

„Sme tretia generácia výchovy kybernetických vojakov v USA, ktorí sa v súčasnosti preorientovali na komerčné ciele. V kybernetickej vojne nie sú zadefinované etické pravidlá, úroveň rýchlosti, ktorou sa kybernetickí vojaci vedia pohybovať po klávesnici, je omnoho vyššia ako úroveň ostatných užívateľov. Kybernetické útoky sa vedia do 5 minút dostať do hlavného počítača, ktorý ovláda všetky dáta. Prirovnajme to k tomu, ako keby sa dostala špecializovaná strelecká jednotka na konferenciu – aký výsledok by bol? Polícia by prišla do desať minút, koľko minút by potrebovali profesionálni strelci, tri?“ necháva otvorenú rečnícku otázku Ondrej Kreheľ, spoluzakladateľ Qubit Conference®, ktorý pôsobí v USA, a jedným dychom dodáva, že 70 % vojnovej stratégie sa aktuálne deje v kybernetickom priestore.

Ondrej Kreheľ je expert na kybernetickú bezpečnosť a hovorí, že základom každej kyber vojny je hľadať kybernetickú slabinu – ak sa chcú útočníci dostať k zabezpečeniu budovy, skúšajú napríklad prelomiť zabezpečenie okien či dverí. „Kybernetický priestor je asi to najhoršie, čo sme ako spoločnosť vytvorili, ale ľudí sa to dotkne až vtedy, keď to ovplyvní ich deti,“ upozorňuje spoluzakladateľ prestížnej konferencie.

Aký vplyv na chod sveta môže mať kybernetická vojna? Diskutovať počas konferencie budú odborníci Tamara Hendriksen a Jort Kollerie.

  • Trend Zero Trust

Architektúra Zero Trust je koncept bezpečnostného modelu nulovej dôvery, ktorej základom je nedôverovať žiadnej sieti, internej, ani externej. Aká naliehavá je táto stratégia pre budúcnosť kybernetickej bezpečnosti?

Qubit Conference® je hlavnou udalosťou roka v oblasti kybernetickej bezpečnosti v strednej Európe. S radom odborných prednášok a špičkových rečníkov z celého sveta slúži ako centrum pre budovanie vzťahov a zdieľanie najprogresívnejších nápadov, technológií a stratégií formujúcich budúcnosť digitálnej bezpečnosti. Na trhu je už desať rokov a s rokom 2024 prináša revolúciu v tom, ako vnímame a integrujeme ľudský dotyk do vyspelých technológií. Qubit Conference® Praha, 22.-24. apríl 2024, s názvom Bringing humans back to cyber zavádza do diskusie hodnotu ľudského faktora v ére, keď sa technologický pokrok pohybuje neuveriteľnou rýchlosťou. Bringing humans back to cyber nie je len slogan, ale aj príležitosť pre odborníkov na celom svete podeliť sa o svoje názory a nápady, ako by sme mali vnímať a začleňovať ľudský faktor do technologických inovácií.

Značky: