Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ako by mohli vyzerať ekologické a udržateľné mestá budúcnosti a ako rozvíjať vidiek?

Týmito otázkami sa zaoberajú elity na svetovej výstave Expo Dubaj počas tohto týždňa. Slovensko, zastúpené Ministerstvom hospodárstva SR, medzinárodným think-tankom GLOBSEC a Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA), pripravilo expertný program o víziách udržateľného rozvoja miest a obcí, či o využití moderných technológií v mestách i mimo nich. Slovenské inovatívne firmy zároveň v Dubaji prezentujú svoje riešenia pre ekológiu, elektrobatérie a elektromobilitu.

V rámci tematického týždňa Mestá a vidiek, ktorý je pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR a ktorého delegáciu vedie štátny tajomník MH SR Karol Galek, vystúpi viceprezident Európskej komisie Maroš Šefčovič, minister hospodárstva SR Richard Sulík, či prezident GLOBSEC-u Róbert Vass.  

O tom, ako budeme žiť v budúcnosti, rozhodujeme dnes. Aj preto rezort hospodárstva presadzuje využitie alternatívnych pohonov, čo je aj hlavná téma nášho pavilónu – pohyb budúcnosti. Tento týždeň sa nám opäť podarilo pripraviť globálne atraktívny program, vrátane účasti inovatívnych slovenských firiem, ktoré udržateľnosť a ekológiu posúvajú na inú úroveň“, povedal minister hospodárstva SR Richard Sulík.

Podľa prezidenta a zakladateľa GLOBSEC-u Róberta Vassa je Dubaj v najbližších šiestich mesiacoch centrom inovácií a technológií.

Slovensko má hneď niekoľko výnimočných a inovatívnych projektov, na ktoré sa môže pozerať celý svet. Toto je skutočná príležitosť ukázať, že nie sme malá krajina a teší ma možnosť diskutovať o zaujímavých témach s odborníkmi z rôznych oblastí“, povedal Róbert Vass.

Ťažiskom diskusie MESTÁ 2.0, ktorú organizuje GLOBSEC,  je prehodnotenie fungovania miest v post-pandemickom období a budúcnosť miest s ohľadom na aktuálne výzvy, akými sú udržateľnosť a odolnosť voči sociálnym a environmentálnym problémom.

Odpoveďou na otázku, čo s narastajúcim odpadom v mestách, môžu byť riešenia slovenskej firmy Sensoneo a jej zakladateľa Martina Basila, ktorá revolučným spôsobom mení manažovanie odpadu. Riešenia z dielne Sensoneo kombinujú ultrazvukové senzory, moniturujúce odpad, s inteligentným softvérom na zobrazovanie a vyhodnocovanie dát, ako predikciu naplnenosti kontajnerov, vyhodnocovanie efektívnosti zvozov, automatizáciu plánovania optimálnych zvozových trás a ďalšie funkcie. 

 „Mestám a spoločnostiam umožňujeme robiť strategické rozhodnutia na základe reálnych dát a optimalizovať odpadovú zvozovú logistiku. Naše riešenia preukázateľne znižujú náklady na zvoz odpadu v priemere o 30% a zároveň znižujú aj množstvo emisií v mestách až o 60%“, povedal Martin Basil.

Na Expo Dubaj sa tento týždeň prezentuje ajslovenská firma ElisTech, ktorú založil vedec Tomáš Gregor a ktorá sa zameriava na high-tech riešenia v oblasti inteligentnej detekcie únikov v odkaliskách a mimo nich. Spoločnosť ElisTech pomáha svojimi inováciami aktívne znižovať ekologickú záťaž, ktorú produkuje ťažobný, chemický, či farmaceutický priemysel, alebo stavebníctvo.  Pre tento účel vyvíja inteligentné roboty a patentovanú technológiu 3D GPS eMAPPING.

Týždeň venovaný mestu a vidieku sa zaoberá aj otázkou, ako môžu batérie prispieť k udržateľnému rozvoju miest. Elektromobilita a batérie patria medzi najsľubnejšie technologické výdobytky a ich využívanie môže krajinám pomôcť bojovať s environmentálnymi hrozbami. Slovensko v tejto oblasti reprezentuje viacero technologických spoločností a ich unikátne riešenia, ktoré prispievajú k udržateľnej budúcnosti.

Jednou z nich je spoločnosť InoBat, zameraná na výskum, vývoj a výrobu batérií v strednej a východnej Európe, založená Slovákom Mariánom Bočekom. Dlhodobým cieľom firmy je zásobovať európsky trh novými energetickými riešeniami a aktívne pôsobiť vo viacerých priemyselných odvetviach, akými sú elektromobilita, skladovanie energie, recyklácia, nabíjanie, či vodíkové technológie.

Priekopníkom v oblasti elektrobatérií a miest budúcnosti je aj slovenská firma AgeVolt. Tá vyvinula unikátny energeticky udržateľný systém nabíjania elektromobilov, ktorý nevyžaduje nové budovanie distribučnej elektrickej siete a razí cestu zdieľaného ekosystému, ktorý umožní rýchlu expanziu nabíjacích staníc a zníženie obáv ľudí z elektromobility.  

V Slovenskom pavilóne počas tematického týždňa Mesto a vidiek rečníci diskutujú aj o tom, ako môžu technológie prispieť k rovnosti príležitostí, keďže práve technologická gramotnosť a prístup k technológiám v mestách i na vidieku hrajú dnes kľúčovú úlohu v stieraní sociálnych a regionálnych rozdielov.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR pripravila sériu vodíkových workshopov o možnostiach využitia vodíka a vodíkových technológií v blízkej budúcnosti. 

„Séria odborných workshopov je jedinečnou príležitosťou informovať na medzinárodnom fóre o vodíkovej stratégii Slovenska, doterajších výsledkoch a ďalších plánovaných aktivitách, ktoré nám pomôžu pri prechode na nízkouhlíkové hospodárstvo“, uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

Prvý z vodíkových workshopov, ktorý sa koná počas tematického týždňa Mesto a vidiek na Expo Dubaj, otvoril európsky komisár pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič. 

Diskutuje sa o procese dekarbonizácie v plynárenskom a potrubnom priemysle a o výzvach súvisiacich s výrobou vodíka s využitím obnoviteľných zdrojov energie. Zástupcovia Národnej vodíkovej asociácie Slovenska (NVAS) predstavujú súčasný vodíkový ekosystém a reprezentanti Košického samosprávneho kraja hovoria o transformácii regiónu orientovaného na fosílne palivá, na oblasť využívajúcu obnoviteľné zdroje energie a vodík. Samostatný blok je venovaný infraštruktúrnym projektom v doprave v stredoeurópskom regióne.

Značky: