Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Platobné karty True Name dostupné vďaka bankovej spoločnosti bunq v 30 európskych krajinách umožnia používať mená, ktoré sú držiteľom skutočne vlastné.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, bifóbii, interfóbii a transfóbii (IDAHOBIT), uvádza spoločnosť Mastercard v Európe svoje platobné karty True Name™. Tie umožňujú držiteľom mať na svojej karte uvedené meno, ktoré vystihuje, kým sa skutočne cítia byť. To je veľkým prínosom pre mnohých členov komunity LGBTQIA+. Možnosť uvádzať na platobných kartách zvolené mená predstavila spoločnosť Mastercard v roku 2019 v Spojených štátoch pri príležitosti akcie WorldPride. Po úspešnom uvedení kariet poprednými bankami v USA ich na európsky trh ako prvá uvedie mladá banka bunq, a to hneď v 30 krajinách*.

Pre transgenderové a nebinárne osoby môže byť meno uvedené na platobnej karte zdrojom nepríjemných pocitov a trápnych situácií, pretože nezodpovedá tomu, kým sa v skutočnosti cítia a ako sa navonok prezentujú. Súčasne je však legálna zmena mena často zdĺhavý a náročný úradný proces. Platobné karty True Name™ spoločnosti Mastercard umožňujú, aby mali ľudia na svojich platobných kartách uvedené meno, ktorému sami dávajú prednosť. Teraz majú držitelia kreditných a debetných kariet vydaných bankou bunq s okamžitou platnosťou možnosť požiadať si o vydanie karty novej, ktorá už ponesie nimi preferované meno.

Pre príslušníkov komunity LGBTQIA+ majú dostupnosť služieb a absencia prekážok v bežných životných situáciách zásadný význam. Takmer tretina (32 percent) členov tejto komunity má skúsenosti s nepríjemnými reakciami okolia, vrátane posmechu, urážok či odmietnutie služby**, akonáhle sa preukázali osobným dokladom, ktorého údaje nezodpovedali vonkajšiemu vzhľadu držiteľa.

Spoločnosť Mastercard inklúziu podporuje dlhodobo. Jednou z ciest sú aj platobné karty nesúce preferované meno držiteľa – každý má mať možnosť používať finančné produkty pod svojou skutočne pociťovanou identitou. Platobné karty True Name riešia jeden z významných problémov, s ktorým sa transgenderové a nebinárne osoby stretávajú, a umožňuje každému používať svoju skutočnú identitu bezpečne, jednoducho a s hrdosťou. Dúfame, že rovnako budú ku všetkým pristupovať aj ostatné spoločnosti v segmente,“ hovorí Mark Barnett, prezident spoločnosti Mastercard Europe.

K uvedeniu kariet sa vyjadril aj generálny riaditeľ banky bunq Ali Nikam: „Sme absolútne nadšení, že môžeme tvoriť dejiny! V spoločnosti bunq veríme v silu a moc diverzity a všetkých farieb dúhy. Vydávanie kariet True Name znamená malú zmenu s veľkým dopadom: dávame ľuďom možnosť byť slobodní a žiť vlastný život tak, ako si želajú.“

Video ku kampani na podporu kariet True Name je možné si pozrieť tu.

Značky: