Doplnené: Prečítajte si zhrnutie konferencie Google I/O

Minúta po minúte: Vývojárska konferencia Google I/O 2016 (doplnené)

Google zajtra predstaví novinky.

Zajtra začína konferencia Google I/O, čo je udalosť, kde Google každoročne predstavuje svoje novinky na najbližšie obdobie. Tohtoročná nádielka by mala byť bohatšia v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Očakávame najmä tieto témy:

Android N

Ďalšia verzia operačného systému Android má kódové označenie N a príde na trh skôr ako obvykle. Bežne ju Google sprístupňuje koncom októbra, tento rok očakávame finálnu verziu na prelome augusta a septembra. Nejde o dohady, Google už v marci uvoľnil preview verziu nového systému aj s časovým harmonogramom ďalších aktualizácií.

Android N ponúkne režim dvoch okien, vylepšenú výdrž batérie a ďalšie drobnosti, ako je napr. pozastavenie sťahovania v prehliadači Chrome.

Google uvoľňuje preview verziu Android N

Chrome OS

Koncom minulého roka sa špekulovalo, že operačný systém Chrome OS skončí a spojí sa s Androidom. Google tieto správy dementoval tvrdením, že platformu chce podporovať aj ďalej. Práve konferencia Google I/O je ideálnou príležitosťou, aby Google prezradil konkrétne plány. Okrem iného očakávame oficiálne ohlásenie kompatibility Android aplikácií so systémom Chrome OS. Nejde o zlúčenie oboch systémov, skôr o prepojenie niektorých funkcií.

Chromebooky umožnia spúšťať aplikácie pre Android

Android VR

Je takmer isté, že Google zajtra predstaví novú platformu Android VR, zameranú na virtuálnu realitu. V porovnaní s Google Cardboard pôjde viac do hĺbky. Očakáva sa, že spoločne s oznámením novej platformy bude predstavené aj zariadenie – VR okuliare, ktoré fungujú aj bez smartfónu, pretože majú v sebe zabudované všetky potrebné komponenty vrátane ovládača.

Google o týždeň predstaví Android VR

Project Tango

Project Tango bol navrhnutý ako vývojárska platforma. Pôvodne bol dostupný vo forme tabletu s procesorom NVIDIA Tegra K1 a jeho výnimočnosť spočívala vo viacerých kamerách a pokročilých pohybových senzoroch, ktoré sa v zariadení nachádzajú. Tablet vďaka tomu dokáže v reálnom čase spoznávať svoje okolie, sledovať pohyb a takisto určovať aj vzdialenosť objektov. Vďaka tomu dokáže vytvoriť v reálnom čase aj 3D modely svojho okolia.

Dnes vieme, že sa Tango objaví aj v smartfónoch. Lenovo jedno takéto zariadenie predstaví v júni. Najnovšie informácie taktiež tvrdia, že Google má s týmto projektom veľké plány a to už tento rok. Technológia je totiž výborne využiteľná aj v rámci virtuálnej reality. Konkrétne detaily očakávame zajtra.

VIDEO: Lenovo ukáže v júni zariadenie s Project Tango

Umelá inteligencia, boti a ďalšie drobnosti

Očakávame, že Google bude hovoriť aj o umelej inteligencii a botoch, čo sú témy, ktorým sa venovali na svojich konferenciách Microsoft aj Facebook. Americké média takisto spomínajú zariadenie, ktoré bude konkurovať domácemu asistentovi Amazon Echo. Google má skúsenosti v segmente virtuálnych asistentov aj hlasového rozpoznávania, takže vyrobiť takéto zariadenie by nemal byť problém.

Facebook F8: Začína obdobie botov a umelej inteligencie

Konferencia Google I/O začína 18. mája o 19:00 nášho času úvodnou prednáškou.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit