Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V dňoch 29.5. – 2.6. 2019 bude Bratislava zaplavená stovkami polyglotov z celého sveta, ktorí merajú cestu do nášho hlavného mesta, aby sa mohli zúčastniť Stretnutia Polyglotov (po ang. Polyglot Gathering). Stretnutie sa už po tretíkrát bude konať na Ekonomickej univerzite v Bratislave a v tomto roku sa na ňom zúčastní už viac ako 600 obdivuhodných ľudí z viac ako 60 krajín sveta.

Polyglot Gathering (www.polyglotbratislava.com) je neformálne každoročné podujatie pre polyglotov, teda ľudí, ovládajúcich viacero jazykov. Zrodilo sa v Berlíne v roku 2014 a po troch ročníkoch sa v roku 2017 presunulo na Slovensko. Tento rok sa už po tretíkrát Bratislava na päť dní stane jedným z najviacjazyčnejších miest na svete – účastníci akcie spolu ovládajú viac ako 120 rôznych jazykov.

Hlavným rganizátorom tohto inšpiratívneho podujatia je občianske združenie Edukácia@Internet, ktoré stojí za mnohými úspešnými portálmi na výučbu jazykov. Partnerom podujatia je samotná Ekonomická univerzita v Bratislave, v gescii Fakulty aplikovaných jazykov.

Celosvetovo známi polygloti sa stretnú, aby zdieľali svoje znalosti spojené s učením sa cudzích jazykov. Medzi najznámejších z nich bude určite patriť i Richard Simcott, ktorý sa dohovorí vo viac než 30 jazykoch a patrí k najuznávanejším súčasným polyglotom. Jeho prednáška bude zasvätená „temnému umeniu“ viacjazyčnosti, ktoré vám pomôže naučiť sa cudzí jazyk za pomerne krátku dobu.

Stretnutie odštartuje oficiálnym otvorením v stredu večer, po ktorom bude nasledovať program plný hier a zoznamovacích aktivít, aby sa účastníci spoznali a prelomili sa ľady a komunikačné bariéry.

Hlavnou časťou 5-dňového podujatia sú prednášky a tvorivé dielne samotných polyglotov na rôzne témy súvisiace s jazykmi a učením sa jazykov, ktoré sú prezentované v niektorom zo svetových jazykov. K týmto „klasickým“ každoročným témam bude napríklad patriť prednáška s názvom „Nový, odvážny svet učenia cez internet“, „Štyri princípy plynulosti“ ako aj „Rýchlokurz esperanta za 100 minút“.

Súčasťou programu bude aj panelová diskusia s názvom „Jazyková hegemónia – existuje možnosť ako sa jej vyhnúť?“, kde sa bude rozoberať budúcnosť (nielen) domorodých jazykov, ktoré vymierajú kvôli dominancii jazykov svetových veľmocí. Práve rok 2019 bol totižto vyhlásený UNESCO za medzinárodný rok domorodých jazykov! Program spestria rôznorodé prednášky i na túto tému, počas ktorých budú mať účastníci možnosť vypočuť si aj nasledovné: „Chceš sa naučiť menšinový jazyk s nedostatkom materiálov? Žiaden problém“, „Potencionálny vplyv cudzieho jazyka na vnímanie seba samého, našich hodnôt a vyjadrenie svojej osobnosti – skúmanie dôkazov“ či „Perfektný život polyglota – ako si zarobiť na živobytie cudzími jazykmi“. Tému jazykovej hegemónie bude rozoberať aj Brain Loo Soon vo svojej prednáške „Stala sa angličtina jazykovým tyranom 21. storočia?“ ako aj profesor interlingvistiky Federico Gobbo počas svojej rozpravy s názvom „Viacjazyčnosť v EÚ po brexite – výzvy a príležitosti“.

Ako sa vyjadrili hlavní organizátori podujatia Peter Baláž, koordinátor združenia E@I a vegánka a polyglotka Jitka Vršovská: “Jazyky sú v dnešnom globálnom svete veľmi dôležité – ich znalosť je nie len výhodou na trhu práce (ako sa žiaľ, často znalosť jazykov zjednodušene prezentuje), ale aj možnosťou nadviazať dialóg s inými (ľuďmi, kultúrami), pochopiť hlbšie ich videnie sveta a rozšíriť si vlastné obzory, stať sa tolerantnejším a vnímavejším človekom. Aj preto sme veľmi radi, že môžeme organizovať takéto svetovo významné podujatie a aj vďaka nemu pomáhať porozumeniu vo svete (ktorý ho v dnešnej dobe potrebuje viac ako kedykoľvek predtým). Nie je náhoda, že práve esperantisti vytvorili a naďalej organizujú toto podujatie – práve používanie medzinárodného neutrálneho jazyka esperanto umožňuje ľuďom byť k témam jazykovej demokracie, diskriminácie či ekológie veľmi vnímavým a následne ochotným o týchto témach diskutovať s cieľom ich zlepšiť.

Organizátori pre účastníkov pripravili zaujímavé aktivity, pričom tohtoročnou novinkou budú kurzy českého, slovenského, maďarského a nemeckého jazyka umožňujúce účastníkom ponoriť sa do kultúry a výučby týchto jazykov priamo v danej krajine, a to ešte pred samotným podujatím. Novinkou sú i podujatia „Pecha Kucha“ (Peča kuča) a noc sieťovania („networking“), ktoré umožnia účastníkom spoznať sa i po profesionálnej stránke a nadviazať pracovné partnerstvá.

Pre tých zručnejších, ktorí sa neradi učia sedením a počúvaním, sú nachystané tvorivé dielne, počas ktorých si budú účastníci môcť osvojiť základy posunkovej reči, pretancovať sa slovíčkami vo viacerých cudzích jazykoch hraním PC hry Vortoj, zrelaxovať svoju myseľ cvičením jogy či naučiť sa ako si objednať sushi v Japonsku. Za zmienku určite stojí i karaoke večer a kulinárny festival, kde účastníci budú môcť ochutnať pochutiny zo všetkých kútov sveta (samozrejme hostiteľský stôl za Slovensko bude ako už tradične ten najbohatší) a spoločne sa zabávať.Podujatie sa na Slovensku nateraz koná posledný krát. Hlavným cieľom organizátorov bolo preto vytvoriť pre účastníkov v Bratislave množstvo príležitostí spoznať iných ľudí, ktorí obľubujú jazyky, a nadviazať nové priateľstvá. Podujatie sa uskutoční pod záštitou Slovenskej komisie pre UNESCO, ako aj Martiny Lubyovej, ministerky MŠVVaŠ SR. Záštitu prebrali aj primátor mesta Bratislava Martin Vallo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba a rektor Ekonomickej univerzity Ferdinand Daňo.

Okrem tohto podujatia, zameraného na jazyky zorganizuje združenie “Edukácia@Internet” ešte dve veľké medzinárodné jazykovo-orientované akcie: Letná škola esperanta (12.- 20.7., Nitra), ako aj druhý ročník prvého jazykového festivalu na Slovensku – LingvaFest’2019 (26.-27.9., Bratislava), ktorého hlavným partnerom je v tomto roku Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Značky: