Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Držiteľ Značky kvality SK GOLD, Farma Babindol, ktorá je jediným významným pestovateľom slovenských paradajok počas zimných mesiacov, sa rozhodla rozšíriť svoje portfólio o 100 % paradajkovú šťavu.

„Paradajkovú šťavu ponúkame v sklenených recyklovateľných obaloch bez akýchkoľvek prísad,“ hovorí obchodno–finančná riaditeľka Farmy Jana Gnojčáková. „Nedávame do nej vodu, cukor, soľ a samozrejme ani žiadne konzervanty. Aby vydržala aj mimo chladničky veľmi jemne ju pasterizujeme,“ dodáva.

Sladké babindolské a levické cherry a kokteilové paradajky všetkých šiestich pestovaných odrôd sú charakteristické svojou intenzívnou chuťou a vôňou.

„Takmer 100 % našej produkcie končí na Slovensku a hoci, samozrejme, spolupracujeme aj s obchodníkmi a reťazcami, chceme ísť aj cestou vlastných predajní. Slováci už vedia doceniť kvalitu jednej z najpopulárnejších potravín na trhu. Preto sme otvorili vlastné stánky v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Trnave. Veľmi populárny je aj osobný odber priamo v našich skleníkoch v Babindole a Leviciach. Sme tak nezávislejší a pod absolútnou kontrolou máme kvalitu i ceny,“ vysvetľuje Gnojčáková.

Vo svojej žiadosti o udelenie Značky kvality SK GOLD Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa Farma Babindol zaviazala k dodržiavaniu viacerých nadštandardných parametrov: paradajky sú v skleníkoch pestované v organickom kokosovom substráte, ktorý je tým najdrahším podkladom na pestovanie vôbec. Kokosové vlákno má antiseptické účinky a korene udržuje v dobrej kondícii bez  chorôb. Pri pestovaní paradajok v Babindole sa používa najvyšší stupeň biologickej ochrany, ktorý takmer plnej miere nahrádza chemické ošetrovanie porastov. Proti škodcom pracovníci Farmy Babindol nasadzujú užitočný dravý hmyz. Na liečbu chorôb rastlín, tam, kde sa to dá, sa používajú výťažky z rastlinných olejov. Mikrobiologická a chemická kontrola nezávadnosti paradajok je pravidelne kontrolovaná rozbormi v akreditovaných laboratóriách.

Z pohľadu zákazníka je najdôležitejším parametrom chuť, a pri nákupe aj vôňa, paradajky. Tie najviac ovplyvňuje čas zberu. Kým zahraničné paradajky dozrievajú v kamiónoch na cestách, Farmy Babindol pre domácich zákazníkov oberá plody v ideálnom čase ich zrelosti. V správnom čase zberu je skryté verejné tajomstvo popularity produkcie Farmy Babindol.

Produkty a odrody Farmy Babindol:

TRAMEZZINO

Stredne veľké cherry  paradajky

Plody sú pravidelného guľatého tvaru so žiarivo červeným sfarbením. Tie sú v priereze sýtočervenej farby, lahodnej chuti, ktorá je charakteristická pre tie najlepšie paradajky. Pod jemnou šupkou sa skrýva sladká šťavnatá dužina s vysokým obsahom antioxidantov a lykopénu, ktorý chráni organizmus pred nádorovými ochoreniami, má priaznivý vplyv na srdce, krvný tlak, prostatu a pokožku. Aj pre tieto vlastnosti patrí odroda Tramezzino medzi najvyhľadávanejšie cherry paradajky na našom trhu.

MCDREAMY

Cherry paradajky slivkového tvaru

Vetvičky sú pri tejto odrode silnejšie, vďaka čomu je ich možné dodať na trh aj s vetvičkou a rajčiny tak vydržia dlhšie čerstvé. Plody sú charakteristické hrubšou šupkou, pod ktorou je bohatá dužina. To umožňuje týmto paradajkám aj dlhšie skladovanie.

BRIOSO

Kokteilová paradajka

Dužina je sýtej tmavočervenej farby. Paradajky Brioso sú plné antioxidantov, s vyšším obsahom lykopénu, ktorý je poistkou dobrého zdravia, sú sladké a aromatické. Na plodoch sa vyníma pravítkovo presná korunka, ktorá prispieva predstave dokonalých paradajok.

STORIA  – Najsladšie paradajky na Farme!

Malé paradajky slivkového tvaru

Majú sýtočervenú dužinu, ktorá je charakteristická svojou sviežou sladkou chuťou. Tá je daná vysokým obsahom cukru. Paradajky sa zberajú voľne, bez korunky, a pre vynikajúce chuťové vlastnosti sú veľmi obľúbené a splnia očakávania aj tých najnáročnejších gurmánov.

BAMANO

Malé oranžové cherry paradajky slivkového tvaru

Sú veľmi sladké, s bohatou chuťou. Plody sú veľmi kvalitné a napriek oranžovej farbe majú pomerne vysoký obsah karotenoidov, antioxidantov a minerálnych látok. Oranžová farba, naopak, prispieva k ich atraktivite v segmente HORECA a tieto paradajky sú skutočnou ozdobou každého šalátu.

IVORINO

Malé žlté cherry paradajky slivkového tvaru

Majú vynikajúcu chuť, zberajú sa voľne bez korunky. Plody sú veľmi kvalitné a napriek žltej farbe majú pomerne vysoký obsah minerálnych látok, karotenoidov a antioxidantov, ktoré majú priaznivé účinky na zdravie, znižujú pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny.

100 % PARADAJKOVÁ ŠŤAVA

Paradajková šťava je vyrobená z prvotriednych paradajok vypestovaných na Farme Babindol. Paradajky sú lisované za studena a šťava je šetrne pasterizovaná. Naša paradajková šťava je výnimočná tým, že v nej nenájdete pridané cukry, konzervanty ani farbivá. Má výnimočnú chuť a zdraviu prospešné vitamíny. Je skvelá na priamu konzumáciu, varenie, pečenie aj zaváranie.

Značky: