Prémiová mobilná VR bola predstavená pred rokom, dostupnosť kompatibilných telefónov je zatiaľ slabšia.

Technológia Daydream bola predstavená pred rokom na konferencii Google I/O. Daydream má ponúknuť prémiový zážitok z mobilnej virtuálnej reality a ide o pokročilejšiu verziu technológie Google Cardboard, ktorú môžete využívať prakticky na každom smartfóne.

Daydream však cieli na prémiové zážitky a tomu zodpovedajú aj minimálne požiadavky na hardvér telefónov. Potrebným základom je OLED displej a práve toto je kameň úrazu. Mnohé smartfóny, aj vlajkové lode, stále využívajú LCD panely a tie nie sú pre účely Daydream vhodné. Aj kvôli tomu túto virtuálnu realitu nepodporuje Sony Xperia XZ Premium, ktorej 4K displej je pre využitie vo VR ideálny. Minimálne z hľadiska rozlíšenia.

Chudobnú podporu virtuálnej reality Daydream si Google uvedomuje. CEO spoločnosti, Sundar Pichai, preto vyhlásil, že technológiu bude do konca roka podporovať minimálne 11 telefónov. Pichai do tohto počtu počíta aj existujúce telefóny, ktoré sú s technológiou kompatibilné už dnes.

ASUS ZenFone AR je najnovší telefón, ktorý sa dostal na trh a podporuje Daydream

Zoznam smartfónov, ktoré sú už dostupné na trhu a podporujú Daydream:

  • Google Pixel / Google Pixel XL
  • Moto Z / Moto Z Force
  • Huawei Mate 9 Pro / Huawei Porsche Design Mate 9
  • ZTE Axon 7
  • ASUS ZenFone AR

Daydream bude čoskoro dostupný pre smartfóny Samsung Galaxy S8 a S8 Plus. Potrebná je iba softvérová aktualizácia. Dá sa teda predpokladať, že Daydream bude takisto fungovať na Samsungu Galaxy Note 8, ktorý bude predstavený o mesiac. A špekuluje sa aj o LG V30, ktorý taktiež spoznáme koncom augusta. Z ďalších telefónov predpokladáme kompatibilitu virtuálnej reality s Lenovo Moto Z2 Force. Daydream bude určite podporovať druhá generácia telefónov Google Pixel, pričom je pravdepodobná podpora aj zo strany očakávaného Huawei Mate 10. Ak správne počítame a ak sa naše predpoklady potvrdia, toto je 11 smartfónov, ktoré sú už v predaji alebo sa dostanú na trh do konca roka 2017 a umožnia využívať mobilnú virtuálnu realitu Daydream.

Pokiaľ je pre vás VR v telefóne dôležitá, odporúčame niektorý z telefónov spoločnosti Samsung – buď Galaxy S8 v základnej či Plus verzii alebo očakávaný Galaxy Note 8. Samsung totiž ponúka aj vlastnú virtuálnu realitu a tá dnes obsahuje obchod s viac ako 700 aplikáciami. Google Daydream má aktuálne necelých 200 aplikácií. Platformu Gear VR od Samsungu považujeme za lídra v segmente mobilnej virtuálnej reality a tohtoročné vlajkové lode od Samsungu vám okrem nej sprístupnia aj VR zážitky pre Daydream.

Daydream dnes ponúka takmer 200 aplikácií

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

VIDEO: Virtuálna realita od Googlu sa volá Daydream

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit