Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tento koncept ste asi nevideli. Pred štyrmi rokmi ho Toyota predstavila na veľtrhu dizajnu Milan Design Week. Konštrukcia a karoséria vozidla boli takmer kompletne vyrobené z dreva, pospájané bez použitia klincov alebo skrutiek.  Pripomeňme si  Toyotu Setsuna, zaujímavý a symbolický koncept z Japonska.

Dvojmiestna Toyota Setsuna pripomínala športové vozidlo zo starých čias. Mala dlhú kapotu bez strechy, kolesá s drevenými blatníkmi vyčnievali spod kapoty, vodiča a cestujúcich chránili iba dva skromné veterné štíty namiesto čelného skla.  Pôvabné autíčko svojimi tvarmi trochu pripomínalo luxusný motorový čln. Tento dojem podporovala aj  jasne viditeľná drevená štruktúra vonkajších častí automobilu, ktoré meralo len čosi cez tri metre.

Vonkajšie panely karosérie boli vyrobené z japonského cédra, ale dizajnéri Toyoty využili aj iné druhy dreva. Konštrukciu zhotovili z japonskej brezy, podlahu z brestu a volant z cyprušteka.    Drevené sedadlá boli vybavené mäkkými opierkami hlavy a koženými poťahmi.  Je zaujímavé, že ručne vyrobené časti konceptu boli zhotovené podľa  zásad tradičnej japonskej techniky okuriai a kusabi. Drevené časti nespájali klince a skrutky, ale tesne priliehajúce drážky a výčnelky. Vonkajšie panely, ktorých je spolu 86,  možno ľahko vybrať a vymeniť.

S elektrickým pohonom

Drevo bolo starostlivo zakonzervované. Namiesto zaužívaného lakovania striekaním sa však tvorcovia konceptu rozhodli pre ručné natieranie bežnými štetcami.  Pochopiteľne, nie všetky diely auta boli vyrobené z dreva. Dopĺňali ho aj mimoriadne vkusné hliníkové súčasti, nechýbali ani bezpečnostné pásy a funkčné kolesá so štandardnými pneumatikami.

Toyota Setsuna dostala aj odpruženie a pohonnú jednotku.  Nezvyčajný koncept dal do  pohybu elektromotor s maximálnou rýchlosťou 45 km/hod.

Setsuna = okamih

Toyota Setsuna sa nedočkala výrobnej verzie a koncept nebol schválený pre cestnú premávku. To však nebolo cieľom. Špeciálne vozidlo vytvorili so zámerom poukázať na vzťah vozidla s ľuďmi v čase, keď sú autá preplnené elektronikou a stále častejšie ich zdieľajú mnohí vodiči. Setsuna má symbolizovať auto ako rodinného priateľa a zdroj pekných spomienok.

Vo vnútri konceptu Toyota tikajú špeciálne hodiny, ktoré odmeriavajú 100 rokov zamýšľaného času celého projektu. Drevo, z ktorého bolo vyrobené, má v priebehu rokov starnúť a odzrkadľovať plynutie času a spôsob, akým sa majitelia starajú o svoje vozidlo. Dokonca aj názov konceptu odráža jeho nezvyčajný charakter. Slovo Setsuna v japončine totiž  znamená moment, okamih.

Značky: