Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Návrat na kariérny trh po materskej môže byť veľmi frustrujúci, ak sa žena touto otázkou nezaoberá dostatočne v predstihu.

Keďže ani pre mňa to nebola prechádzka ružovou záhradou a stále mám veľký problém zladiť prácu a rodinu, rozhodla som sa prostredníctvom dotazníka na mojom blogu SikovnaMamina.sk opýtať ostatných žien – matiek, ako by mal vyzerať ich „family friendly“ zamestnávateľ. V období od novembra 2018 do konca apríla 2019 som zbierala formou dotazníka odpovede na množstvo otázok. Celkovo sa zapojilo 452 mamičiek. Tu sú výsledky prieskumu:

Po materskej do (novej) práce?

56 % mamičiek si po skončení materskej resp. rodičovskej dovolenky hľadá novú prácu. Dôvodov môže byť niekoľko, za najväčšiu priority však ženy označili potrebu zladiť prácu a rodinu. Do pôvodného zamestnania sa plánuje vrátiť 30 % mamičiek.

14 % žien uvažuje nad rozbehnutím vlastného podnikania

Obdobie kedy je matka doma s dieťaťom je ideálnym časom na usporiadanie životných priorít. Ženy sa na kariérny trh vracajú trpezlivejšie a cieľavedomejšie. Vedia presne čo chcú. 14 % opýtaných uviedlo, že uvažuje nad rozbehnutím vlastného podnikania.

Práca musí baviť

Prieskum ukázal, že 51% mamičiek za najdôležitejšie považuje, či ich práca baví alebo nie. Na druhom mieste v prioritách je finančné ohodnotenie (20 % opýtaných). Zaujímavosťou je, že o kariérny rast sa zaujíma iba 3 % opýtaných.

Aké sú obavy matiek pri návrate na kariérny trh?

Ako sa pripraviť na návrat do práce? 52 % žien uviedlo, že za najväčšiu obavu považujú otázku toho ako zladia prácu a rodinu. 22 % sa obáva, že budú znevýhodňované, kvôli tomu, že majú deti. 12 % opýtaných pociťuje problém nízkej sebadôvery a 8 % za najväčšiu prekážku považuje dochádzanie do práce. 3 % matiek si myslí, že stratili pracovné návyky a viac ako 2 % opýtaných sa obáva toho, že sa nevie zorientovať na rýchlo sa meniacom pracovnom trhu.

Ideálna pracovná doba pre matky je 6 h

Priority sa menia. Máloktorá žena so zodpovednosťou za malé dieťa si môže dovoliť pracovať nadčas. Máloktorá dokonca môže pracovať plných 8 h. Až 64 % matiek zhodne tvrdí, že ideálna pracovná doba pre ženy s malými deťmi je 6h. Pri tejto pracovnej dobe je možné stíhať prácu a zabezpečiť aj potreby rodiny. Iba 19 % matiek si myslí, že ideálna pracovná doba je 8 h denne. Naopak 17 % uviedlo, že by chceli pracovať iba 4 h.

Matky túžia po flexibilite

Ak chcete zamestnať mamičku, ponúknite jej flexibilnú pracovnú dobu. Až 78 % žien uviedlo, že uprednostňujú flexibilnú prácu, ktorá im umožňuje lepšie zladiť požiadavky rodiny s kariérou.

A čo firemné benefity?

Za najväčší firemný benefit mamičky malých detí považujú home office a možnosť pracovať z domu, ak je dieťa choré. Medzi top 6 benefitov sa nedostal teambuilding, ani káva na pracovisku. Naopak bodovali extra finančné odmeny a firemná alebo iná škôlka v blízkosti pracoviska.

Trvalý pracovný pomer vedie

88 % žien uviedlo, že uprednostňujú trvalý pracovný pomer pred živnosťou. Naopak 12 % vidí v živnosti výhodu.

Na vzdelávanie počas materskej (nie) je čas

Vstup na kariérny trh nemusí znamenať začínanie od nuly, ak sa žena počas materskej vzdeláva. Realita na materskej je však iná. 36% sa vzdeláva pretože chce začať podnikať, alebo spolupracuje na čiastkových projektoch so zamestnávateľom. Naopak 64 % žien je rodinou vyťažených na 100 %, pričom na vzdelávanie im neostáva čas.

Ako zladiť prácu a rodinu?

Univerzálna odpoveď neexistuje. Prieskum tiež ukázal, že mnohé matky si prajú pracovať z domu. Do prieskumu sa zapojili mamičky s vysokoškolským vzdelaním (I. alebo II. stupeň) a mamičky s maturitou. Celkovo táto skupina tvorila 90 % opýtaných. 91% opýtaných má jedno alebo dve deti a 71% mamičiek sa plánuje vrátiť do práce po skončení materskej dovolenky. Ako vnímete svoj návrat do pracovného kolotoča vy?

Autor: Linda Mikesková

Značky: