Ak to bude pravda, bude to dosť veľké sklamanie.

Zdá sa, že okrem vylepšeného pántu tohto roku veľa zmien u nového skladacieho smartfónu Samsung Galaxy Z Fold5 nenájdeme. Podľa nedávnych neoficiálnych správ sa nedočkáme veľkých dizajnových zmien a najnovší únik od známeho zdroja takýchto informácií, twitterovského účtu IceUniverse, hovorí, že výrazné vylepšenie nemáme čakať ani pri fotoaparáte a v zásade sa nebude líšiť od toho, ktorý bol použitý pri aktuálnej verzii Galaxy Z Fold4.

IceUniverse tvrdí, že v tejto skladačke „je nemožné“ použiť 200 Mpx snímač HP2 z aktuálnej vlajkovej lode Samsung Galaxy S23 Ultra. Nevysvetlil však, prečo to nie je možné, teda či existujú nejaké fyzické priestorové obmedzenia, prípadne za to môže iný problém.

Pripomeňme si, že aktuálna generácia Galaxy Z Fold4 má trojitý fotoaparát v zostave 50 Mpx hlavný snímač, 12 Mpx širokouhlý objektív a 10 Mpx teleobjektív s trojnásobným optickým priblížením. Je to teda vlastne fotoaparát z Galaxy S22 Plus. Dopĺňa ho predný 10 Mpx fotoaparát a 4 Mpx snímač ukrytý pod hlavným displejom.

Hovorilo sa síce, že Galaxy Z Fold5 by mal mať hlavný fotoaparát s aspoň 108 Mpx rozlíšením, čím by sa vyrovnal aspoň minuloročnému Galaxy S22 Ultra, ale vraj ani to nemáme očakávať a pri predstavení telefónu, ktoré bude asi v auguste 2023, sa teda papierovo fotoaparát nijako nezmení.

To je celkom sklamanie, hlavne vzhľadom na to, že výrobca už doslova nevie, čo by si mal za tieto telefóny pýtať a ich cena v najvyššej konfigurácii presahuje 2000 eur. Pritom práve fotoaparát je pre veľkú časť používateľov kľúčovou funkciou a chcú ho mať čo najkvalitnejší. V tomto roku im ale pri Z Fold5 musí stačiť lepší pánt, vďaka ktorému by mala zmiznúť medzera medzi displejmi.

Zároveň to poukazuje na fakt, že skladacie telefóny trpia voči klasickým smartfónom stále množstvom obmedzení. Nedajú sa napríklad použiť v klasických držiakoch do auta a ani v gimbaloch. Rovnako zostáva kompromisom aj zraniteľnejší vnútorný displej, ktorý je oveľa náchylnejší na poškodenie ako klasické tvrdené sklo.

Zdroj: Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.