Spoločnosť Lectric má v portfóliu rôzne zaujímavé elektrické bicykle, ktoré aktuálne doplnila špecifická skladačka s označením XP 3.0.  

Špecifická je najmä tým, že ide o skladací a relatívne kompaktný bicykel pre dve osoby, takže má extra vysokú nosnosť, no zároveň nie je príliš ťažký, čo je veľmi dôležité. Hmotnosť novinky neprevyšuje 30 kilogramov, pričom iba zadný nosič, resp. sedadlo pre druhého pasažiera má nosnosť 68 kilogramov. XP 3.0 sa bude predávať v dvoch prevedeniach konštrukcie (dámsky / pánsky) a rovnako tak aj v dvoch variantoch z pohľadu dojazdu (väčšia / menšia batéria). 

Do štandardnej výbavy tohto modelu patrí odpružená predná vidlica so zdvihom 50 mm, mechanické kotúčové brzdy (priemer 180 mm) a tzv. „tučné“ pneumatiky s rozmerom 20 x 3 palca kvôli lepšej stabilite. Samozrejmosťou je aj účinné LED osvetlenie a ovládací LCD panel na riadidlách. Z pohľadu výkonu sa môžete spoľahnúť na 500W elektromotor (1000W Peak) v náboji zadného kolesa, ktorý ponúka 55 Nm a je prepojený s 20 ampérovým ovládačom – je možné jazdiť aj bez šliapania do pedálov. Kvôli efektívnejšej jazde v náročnejších podmienkach nechýbajú ani viaceré stupne asistencie, ktoré sú kombinované s mechanickými prevodmi (sedem stupňová rozeta vzadu). 

  • Lectric XP 3.0Zdroj: Lectric
  • Lectric XP 3.0Zdroj: Lectric
  • Lectric XP 3.0Zdroj: Lectric
  • Lectric XP 3.0Zdroj: Lectric

Čo sa týka dojazdu, tak tento model je v ponuke v dvoch vyhotoveniach – štandardná 10,4 Ah batéria ponúkne dojazd 72 kilometrov a verzia s predĺženým dojazdom, teda 14 Ah batériou, ponúka dojazd 104 kilometrov. Maximálna rýchlosť bude obmedzená podľa platnej legislatívy tej krajiny, v ktorej sa bude tento model oficiálne predávať. V našich končinách to je 25 km/h. Ak si ho objednáte priamo z USA, bude to bez obmedzenia. Z pohľadu technologických zaujímavostí by sme vyzdvihli aj bezpečnostný systém pre dvoch cestujúcich, ktorý keď aktivujete, tak sa maximálna rýchlosť obmedzí na 16 km/h.

A cena? Skvelá! Tento model stojí v štandardnej verzii iba 999 USD (1000 eur) a verzia s predĺženým dojazdom má cenovku 1200 USD (1202 eur), čo je vzhľadom na podstatne vyšší dojazd atraktívnejšia ponuka. Samozrejmosťou je aj množstvo originálneho príslušenstva, ktoré si môžete objednať priamo od výrobcu. 

Zdrojinsideevs.com

Prečítajte si aj

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE