Telefóny bez fotoaparátov tu neboli až tak dávno.

S pribúdajúcimi rokmi začali fotoaparáty nielen vylepšovať svoje kvality, ale začal aj narastať ich počet. V tomto roku sa začali objavovať prvé smartfóny s tromi alebo až štyrmi senzormi, pričom v tomto trende sa bude pokračovať aj v budúcom roku.

Spoločnosť LG tentokrát zobrala všetko do svojich rúk a vytvorila koncept, ktorý začína už pri samotnom pohľade naháňať strach. Pokiaľ niekto trpí trypofóbiou, tak najnovší koncept od LG bude svojím riešením vzbudzovať nepríjemné pocity. Nokia sa už pomerne dlho pripravuje na predstavenie modelu Nokia 9 s piatimi fotoaparátmi a teraz prichádza najnovší patent od LG, až so 16 kamerami na zadnej strane zariadenia. Otázka znie, prečo?

Najnovší patent, ktorý prijal americký patentový úrad USPTO začiatkom minulého týždňa zahŕňa smartfón so 16 šošovkami s rôznymi ohniskovými vzdialenosťami a vlastnosťami. Aj keď by sa mohlo zdať, že tento počet fotoaparátov je pomerne zbytočný, tak to sa bude LG snažiť vyvrátiť niektorými novými funkciami, ktoré tento počet pomôžu obhájiť.

Prvou zásadnou funkciou je, že smartfón po jednom stlačení spúšte súčasne vytvorí všetkými 16 kamerami zábery a následne sa bude môcť používateľ rozhodnúť, ktorý si ponechá. Tieto možnosti sú tak veľmi pestré, že výber a kreativita ostanú už naozaj iba v rukách používateľa. Už dnes smartfóny dokážu zachytiť veľké množstvo detailov a snímkov v superspomalených videách, takže bude veľmi zaujímavé sledovať, ako dokáže LG využiť potenciál 16 kamier.

Najvýraznejšie vylepšenie sa očakáva v oblasti snímania hĺbky, čo by mohlo smerovať k jej lepšiemu a presnejšiemu meraniu, hlavne pri portrétoch, ako aj možnosť dodatočného upravovania scény aj po vytvorení snímky. Zaujímavou funkciou bude aj spájanie viacerých fotografií do jedného celku. Táto funkcia bude užitočná hlavne pri vytváraní panorámy.

Pri samotnom patente ostáva už iba otázka, čo sa stane s prednou selfie kamerou? Ani v tomto smere nechce LG oberať používateľa o možnosť využívať 16 fotoaparátov. Samozrejme na prednú stranu sa tento počet nezmestí, ale práve pre vytváranie “selfíčok” hlavnými fotoaparátmi poslúži ako pomôcka zrkadielko, ktoré sa umiestni blízko sústavy snímačov.

Spoločnosť LG bola známa experimentovaním s novými možnosťami fotoaparátov v smartfónoch a širokouhlý senzor sa stal akýmsi charakteristickým symbolom práve ich zariadení. Takže pokojne môžeme predpokladať, že LG to môže s týmto svojim konceptom 16 kamier myslieť vážne.

Keď sa pozrieme mimo svet smartfónov, tak fotoaparát so 16 šošovkami už bol predstavený. Nesie pomenovanie Light L16 a umožňuje vytvárať 52 Mpx obrázky, ktoré môžete neskôr upravovať rôznymi spôsobmi (video nižšie). Pripúšťame, že samotné telo fotoaparátu je pomerne veľké a na rozmery dnešných smartfónov jednoducho nedosahuje, ale práve tu musí zapracovať spoločnosť LG, aby dokázala vtesnať všetky možnosti 16 kamier do kompaktného tela smartfónu.

Zdroj: LetsGoDigital

Prečítajte si aj:

LG je bližšie k predstaveniu skladateľného zariadenia. Môže prísť začiatkom budúceho roka

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.