Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V čase koronavírusu zostali študenti odtrhnutí od klasického vyučovania. A tak práve toto obdobie môžu využiť efektívne pre seba. Ako? Vzdelávacie platformy sú plné kurzov, aplikácií a vzdelávacieho materiálu. Rovnako tak samotní učitelia majú šancu využiť online podklady, ktoré im uľahčia nielen prípravu, ale v mnohých prípadoch celkový priebeh vyučovania, ktoré sa momentálne odohráva v domácnostiach po celom Slovensku

Učitelia čelia veľkej výzve. Motivovať svojich študentov na diaľku nie je jednoduché, navyše je k tomu potrebný kus kreativity. Vymýšľať nové spôsoby a tipy pre svojich študentov môže zabrať niekoľko hodín. V nasledujúcich riadkoch sa môžu práve pedagógovia inšpirovať a posunúť ďalej svojim žiakom.

Ako teda funguje domáce vyučovanie prostredníctvom počítačov? Nie je to len rozprávanie do webkamery alebo vymieňanie si e-mailov. Za online vyučovaním je oveľa viac a moderné technológie tomu výrazne pomáhajú. „Treba si uvedomiť, že online štúdium neznamená prednášať bežnú látku do webkamery. Stačí navštíviť niektorý z renomovaných portálov ako Coursera alebo Khan Academy a rýchlo pochopíme výhody a obmedzenia vzdialenej výučby. Na uvedených portáloch sa dá dnes získať medzinárodne uznávaný certifikát v nesmiernom množstve oblastí. Práve teraz je vhodný čas, ako si vyšperkovať životopis ďalšími zručnosťami a schopnosťami,“ hovorí Martin Foltin zo spoločnosti Humusoft. Martin Foltin sa dlhodobo venuje vzdelávaniu aj ako vysokoškolský pedagóg, má niekoľkoročné skúsenosti s výučbou v programe MATLAB a tiež spoluorganizuje množstvo podujatí pre študentov.

Spomínaný program MATLAB a Simulink nie je žiadnou novinkou na Slovensku, pretože ho už mnohé slovenské univerzity využívajú a zďaleka tu nehovoríme len o programovaní. Program ponúka oveľa viac, pričom podáva pomocnú ruku pri výskume a vývoji a študenti si vďaka nemu zlepšujú svoje zručnosti. Pomôže im v priemyselných a ekonomických odvetviach, ale aj v mnohých ďalších oblastiach.

Desiatky nástrojov, ktoré prináša program MATLAB, tak dokážu využiť pedagógovia a študenti zároveň, overiť si svoje nápady a premeniť ich priamo do praxe tak nemusí byť už problém. Spomínané oblasti sa študenti môžu naučiť aj pomocou prepracovaných online kurzov a okrem toho nechýbajú atraktívne témy ako Deep Learning a Machine Learning.

Bezplatný online seminár

Aktuálne môžu študenti aj učitelia využiť bezplatný online workshop, ktorý sa bude konať v stredu 29. apríla. Tu si vypočujú viac o MATLAB-e a Simulinku v stredu 29. apríla, pričom účastníci si budú môcť nainštalovať na svoj počítať skúšobnú licenciu. Pripravené budú aj praktické ukážky, informácie, prehľad aplikácii, v ktorých sa MATLAB najčastejšie využíva. Bude sa tiež diskutovať a všetci si môžu vyskúšať to, čo sa naučia.

Viac informácii o bezplatnom workshope sa dozviete na https://www.humusoft.cz/event/matlab-uvod/.

Pandémia ako téma

Vymýšľať nové témy môže byť oveľa náročnejšie, ako by sa mohlo zdať. Keďže aktuálne celý svet zápasí s koronavírusom, učitelia spoločne so študentmi si môžu nasimulovať dopad pandémie. To im môže otvoriť oči, zapoja do toho analytické myslenie a zaujímavá úloha je hotová.

Epidémie sú tu odjakživa, takisto tu budú aj v budúcnosti a choroby sú súčasťou našich životov. Prostredníctvom softvéra COMSOL Multiphysic si však študenti môžu vytvoriť matematický model (SEIR model), vďaka ktorému zanalyzujú, aké vážne riziko epidémie nás čaká, koľko ľudí choroba zasiahne, aká prevencia je efektívnejšia  – karanténna alebo vakcinácia?  Tieto základne otázky matematických modelov šírenia infekčných chorôb sa dajú premeniť do rôznych úloh v rámci online vyučovania. V spomínanom matematickom modeli ukážu jednotlivé krivky vplyv zavádzania obmedzenia pohybu osôb, detailnejšie mapovanie šírenia vírusu, resp. podrobné nasimulovanie priebehu epidémie od začiatku až po samotný export grafu.

Takže klasické vyučovanie sa dá nahradiť aj zábavnou a zároveň poučnou metódou, pri ktorej študenti uvidia reálne problémy v praxi. Motiváciou pre nich zostáva tiež možnosť porovnať si vlastné zistenia s realitou.

Čo je COMSOL Multiphysic?

COMSOL Multiphysic je inžiniersky nástroj, ktorý sa používa k modelovaniu a simuláciám multifyzikálnych javov. Väčšina úloh z reálneho života má totiž multifyzikálny charakter.

Príklad simulácie, resp. všetky potrebné informácie nájdete na stránke https://www.humusoft.cz/blog/20200324-comsol-covid/. Skúšobnú licenciu COMSOL Multiphysics si zas môžete stiahnuť na https://www.humusoft.cz/comsol/trial/. Táto verzia obsahuje všetky modely a aktivuje sa jednoducho pomocou kódu.

Všetky ostatné informácie sú tiež dostupné na stránke https://matlabacademy.mathworks.com.

Značky: