V roku 2022 sa konferencia Mobile World Congress plánuje vrátiť k pravidelnému osobnému stretnutiu. Aj naša redakcia bude v Barcelone osobne a prenesieme všetko podstatné čo tu svet uvidí.

Len pripomeňme, že BMW bola v roku 2020 prvou veľkou výstavou, ktorá sa kvôli pandémii zrušia a v roku 2021 sa konala v v júni a zúčastnilo sa jej len veľmi málo spoločností. Tento raz to vyzerá na výstavu takmer v plnej sile.

Účasť prisľúbilo veľa výrobcov, ale je to predsa len trochu inak, niektoré sa zúčastňujú len virtuálne, resp. svoje novinky predstavia v termíne MWC cez internet ale na výstave nebudú. To je príklad výrobcu Motorola, tiež vieme o tom, že na MWC 2022 bude chýbať Sony. Rovnako Lenovo ohlásilo virtuálnu účasť na MWC. Takto uvidíme herný telefón a herný tablet Y700.

Kľúčovú prezentáciu na MWC má spoločnosť Qualcomm. Určite sa bude hovoriť o najnovšom procesore Snapdragon 8 Gen 1, ale očakávame aj oznámenia týkajúce sa automobilového priemyslu, AR a VR, ako aj 5G a budúcich technológií. Jedným z pôvodne oznámených hostí na MWC bol aj Elon Musk, aktuálne sa už nespomína. Zo slovenských firiem je na MWC 2022 zúčastnená spoločnosť ESET.

Pozrime sa na to, čo môžu ukázať jednotliví vystavovatelia na MWC.

Samsung s novou strednou triedou

Samsung už ukázal, čo potreboval na svojich Unpacked udalostiach. Spoznali sme rodinu telefónov Galaxy S22 vrátane modelu Galaxy S22 Ultra, ktorý vlastne predstavuje pokračovanie modelového radu Note. Rovnako sme videli aj tablet Galaxy Tab S8. Kolujú zvesti, že Samsung ukáže na MWC niečo zo strednej triedy ako je napr. Galaxy A53 a údajne uvidíme aj nové notebooky. Všetko preveríme na ich stánku a prinesiem fotky i prvé dojmy.

Honor so svojím kúzlom

Honor už oficiálne potvrdil, že na veľtrhu MWC predstaví telefón Honor Magic 4 a zároveň potvrdil termín jeho uvedenia na trh. V Číne sme už videli Honor Magic V a predpokladáme, že ide o rovnaké zariadenie ako bude Magic 4 v Európe.

Huawei a život bez Google

Huawei síce v USA upadol do nemilosti, má teda vlastný obchod z aplikáciami a nemôže používať niektoré procesory od amerických výrobcov. Ale stále je to veľký hráč. Treba pritom rozlišovať Huawei ako výrobcu koncových zariadení a Huawei ako dodávateľa infraštruktúry. Huawei ako výrobca koncových zariadení už svoje vlajkové modely P50 Pro a P50 Pocket ukázal a predpokladáme, že jej prezentácia na MWC bude zameraná skôr na vlastné aplikácie a život bez Google. Rovnako sa domnievame, že Huawei ukáže nové notebooky a tablety. Tešíme sa aj na prezentáciu o novej infraštruktúre zameranej na budúcnosť 5G sietí.

Nokia a jej tajomstvo

Nokia na MWC zvyčajne predstavuje celý rad nových zariadení. Začiatkom roka 2022 však už predstavila niekoľko zariadení vrátane cenovo dostupných zariadení pre americký trh a aktualizovaných modelov Nokia G. Pravdepodobne si necháva priestor na oznámenie niečo výnimočného. Avšak žiadne konkrétne úniky v tomto smere sme nezaznamenali.

OnePlus z Číny do sveta

Firma OnePlus už v Číne uviedla svoj najnovší vlajkový telefón OnePlus 10 Pro, ale zároveň potvrdila, že na veľtrhu Mobile World Congress predstaví svoje najnovšie zariadenia. Tipujeme, že to skončí pri globálnom predstavení OnePlus 10 Pro, čo vyzerá na veľmi dobrý telefón.

Oppo s vlajkovou loďou

Už sme zverejnili správu o tom, že Oppo predstaví na MWC svoju vlajkovú loď Oppo Find X5, ale firma tvrdí, že ukáže viac ako len nové telefóny. Na jej stánok určite pôjdeme.

Realme s veľkými očakávaniami

Realme bude mať vlastné podujatie na MWC. Očakávame, že Realme GT 2 a GT 2 Pro sa po uvedení na trh v Číne dočkajú medzinárodného uvedenia práve v Barcelone.. Očakávame uvedenie novej technológie nabíjania, ktorá údajne ponúkne až 150 W výkon. Hovorí sa aj o magnetickom nabíjaní MagDart. Pravdepodobne uvidíme aj nový 2K displej. Celkovo to vyzerá na veľký rozruch okolo firmy Realme.

Xiaomi zatiaľ novinky tají

Firma Xiaomi už predstavila Xiaomi 12 v Číne, ale očakávame globálne predstavenie na MWC. Firma je teraz skúpa na konkrétne predstavenie, ale to čo predstaví sa určite dozviete na našej stránke.

Zdroje: MWC, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.