A sme pri záverečnej časti nášho seriálu o ceste po ázijskom turné s firmou Huawei.

Končíme ho v Šanghaji, kde je obrovské testovacie laboratórium firmy Huawei.

HuaweiShanghai

Moderný Šanghai je niečo ako Manhattan v New Yourku

Ešte pretým sa ale pozrieme na chvíľočku do mesta. Čína nemá možnosť pripojiť sa na servery firmy Google a ľudia si tu našli iné riešenia. My sme síce pomocou tunajšieho najlepšieho vyhľadávača nenašli prakticky nič, ale miliarde ľudí to celkom vyhovuje, takže chyba bude asi v nás alebo v zadávaní vyhľadávaných kľúčových slov v latinke. Google má pritom pobočku v Číne, v hlavnom meste Peking, ale Google služby sa tu nedajú použiť.

Dá sa to pre zahraničných ľudí, ktorí sú ubytovaní v lepších hoteloch a internetové pripojenie je realizované cez VPN, pričom sa pripojenie hlási tak, ako keby bolo v Hong Kongu. Rovnako, ak používate internet napr. od Slovak Telekom s platenými balíčkami, dostanete sa ku Google, YouTube i Facebooku. Bežný Číňan ale o týchto službách netuší nič a používa domáce napr. QQ alebo BeiDou.

HuaweiDoprava

Na tabuli na diaľnici svieti žltá. To znamená, že budeme poriadne stáť …

Šanghajská doprava je jedna veľká katastrofa, všade sú zápchy a stojíte aj mimo špičiek. Keďže niečo také ako Waze tu nespustíte ani náhodou, Číňania sa vynašli. O stave dopravy informuje dopravná značka, ktorá je takpovediac multimediálna. Zelená farba je bez zápchy, žltá so stredným stupňom a červená je totálne státie. Problém je, že väčšinou vidíte na týchto tabuliach žltú farbu a pritom veľa stojíte v zápche.

HuaweiMBBPo boji s dopravou sa dostávame do budovy s názvom Shanghai MBB Experience Center. Tu je jednak miestnosť s ukážkami najlepších produktov od Huawei ale tiež aj testovacie laboratórium, ktoré nás zaujíma najviac. Huawei tu testuje svoje smartfóny a tablety pred tým, než sa dostanú do výroby. Huawei5GA niektoré testy pripomínajú naše crash testy. Je tu napr. zariadenie na simuláciu opakovaného pádu smartfónu na zem hranou, ale aj displejom. Videli sme aj „skrúcacie“ zariadenie, ktoré dokázalo priečne namáhať smartfón definovanou silou. Testuje sa tu aj napájací adaptér na opakované vkladanie a vyberanie, ale aj „na extrémne kývanie“ s káblom. Niekoľko sto razy sa stlačí zapínacie tlačidlo, simuluje sa sadanie si na telefón, ktorý má človek umiestnený v zadnom vrecku nohavíc. To všetko musí Huawei smartfón vydržať, než sa dostane do výroby a niektoré testy sa opakujú až do „smrti“ smartfónu.

Po testovaní ešte smerujeme na interview s prezidentom Huawei pre smartfófóny a po pár vetách je jasné, že je to človek na svojom mieste.

PrezidentHuawei

Mr. Kevin Ho s najlepšou prezentáciou za celý náš pobyt

Vynikajúca angličtina, žiadne vyhýbavé odpovede, jasný prehľad o tom, čo má Huawei, ale aj konkurencia a znalosť celého sveta – to sú charakteristiky pána Kevina Ho s oficiálnou pozíciou President, Handset Product Line. Už vieme, že pre Huawei je dôležitá dlhá doba prevádzky na batériu a najlepšie parametre v porovnaní s produktami Apple a Samsung. Firma môže stavať na vlastnom procesore Kirin a na tom, že má vlastné fabriky a dizajnové centrá po celom svete.

PrezidentHuaweiKamera

Toto interview stálo za to, Preto aj vyťahujeme kameru

Cestou podľa Kevina Ho nie je bezdrôtové napájanie smartfónov ani power banky s kapacitou nad 10 000 mAh. Musí to byť smartfón, čo určite vydrží aj náročný deň. Víziou Huawei je smartfón s výdržou 5 pracovných dní. Zakrivené displeje áno, ale nie zakrivené smartfóny. Výborná spolupráca s Google pri výrobe Nexus 5 je prísľubom do budúcna, čistý Android ale v Huawei smartfónoch nenájdeme. Cieľom je zlepšenie používanej nadstavby.

HuaweiPrezident2Rozhodujúcim materiálom pre výrobu smartfónov je oceľ, hliník, sklo a plast. MicroSD karta je stále dôležitá pre Huawei a rovnako tak možnosť používania dvoch SIM kariet. eSIM karta (teda bez operátora) je zatiaľ nerealizovateľná idea, nikto do toho nepôjde, keďže vzťahy s operátormi sú pre výrobcov dôležité na celom svete. Viac z rozhovoru s pánom Ho v decembrovom vydaní touchIT.

HuaweiPrislusenstvoNa záver našej návštevy v Šanghaji ešte vchádzame do podnikovej predajne Huawei. Tá je na Nanjing Road, čo je výkladná skriňa značkových obchodov v tejto 24 miliónovej ázijskej metropole. Majú tu vedľa seba Huawei aj Honor, všetky modely, vrátane tých, ktoré v Európe nie sú dostupné. A celý kopec značkového príslušenstva. Zamestnanci predajne sú z nás prekvapení, jednak taký záujem o Huawei z Európy nie je celkom bežný a tiež, niektorí z nás mali na ruke Huawei Watch, ktoré sa oficiálne v Číne nepredávajú (kvôli nedostupnosti Google služieb).

HuaweiSlava

Pre zamestnancov značkovej predajne sme vítaná atrakcia

Sme tak pomerne lacným cieľom pre skupinovú fotku a tiež obzeranie týchto naozaj veľmi dobre vyzerajúcich hodiniek Číňanmi, hoci sa vyrábajú v ich krajine a sme v značkovej predajni tejto firmy. Nuž svet je zvláštny. HuaweiKulturaNa záver už len dobrá rozlúčková večera a trochu čínskeho folklóru a ideme na letisko. Let Shanghai – Paríž odlieta krátko po polnoci, aby pristál v Európe okolo pol šiestej ráno.

Tipy:

  1. časť seriálu – Hong Kong
  2. časť seriálu – Senzen
  3. časť seriálu – Dong Guan

 

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.