Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prehĺbenie cezhraničnej spolupráce medzi prevádzkovateľmi distribučných a prenosových sústav prináša do regiónov západného a juhozápadného Slovenska moderné inteligentné siete. Využívajú najnovšie technológie „Smart Grid“ na automatizované riadenie, vďaka ktorému je možné na diaľku monitorovať elektrizačnú sústavu a flexibilne upravovať jej parametre.

Modernizačné aktivity v elektrickej sústave začala realizovať Západoslovenská distribučná a.s. v rámci jedného z jej najkľúčovejších projektov – ACON. Ten sa v roku 2018 stal prvým PCI projektom (projekt spoločného záujmu) v oblasti inteligentných sietí realizovaným výlučne distribučnými spoločnosťami v regióne strednej a východnej Európy. PCI projekty predstavujú kľúčové infraštruktúrne projekty, ktorých cieľom je prepájanie európskych energetických systémov a dosahovanie energetických a klimatických cieľov EÚ. Partnerom pri realizácii projektu je český prevádzkovateľ distribučnej sústavy, spoločnosť EG.D, a. s. (pôvodný E.ON ČR).

Vzhľadom k cezhraničnému charakteru projektu sa jednotlivé aktivity realizujú predovšetkým v prihraničných oblastiach, nakoľko jedným z cieľov projektu ACON je prehlbovanie vzájomnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou a integrácia trhu s elektrinou medzi oboma krajinami. Pandémia koronavírusu nezasiahla do realizácie projektu ACON a modernizácia sústav pokračuje. „Od začiatku projektu sa zakabelizovalo 23 km VN vzdušného vedenia, bolo postavených niekoľko moderných trafostaníc  Kabelizácia vedení sa realizovala predovšetkým  v nedostupných lesných terénoch v lokalitách okolo obcí Čachtice, Lubina – Javorina, Dolná Súča, Krásna Ves a Borský Mikuláš, nakoľko tieto úseky boli výrazne poruchové pri každej väčšej poveternostnej kalamite, najmä pri búrkach, silnom vetre, alebo námraze. Pre rok 2021 je naplánovaná realizácia aktivít v celkovej výške takmer 20 miliónov eur. Ťažiskom tohtoročného plánu je začatie výstavby novej elektrickej stanice 110/22 kV pri Borskom Svätom Jure, komplexná modernizácia dvadsiatich dvoch murovaných trafostaníc a „zdigitalizovanie“ VN úsekov v rozsahu vyše 150 km,“ uviedol Marian Rusko, člen predstavenstva ZSE.

Projekt ACON prináša prvé výsledky

Medzi prvými aktivitami projektu ACON bola investícia do modernizácie jedného z najporuchovejších vedení, ktoré zabezpečuje distribúciu elektrickej energie v okrese Trenčín. Digitalizáciou takmer 8 km úseku VN vedenia v oblasti Drietoma – Kykula a jeho umiestnením do zeme, sa znížila poruchovosť, čo sa pozitívne prejavilo najmä počas zimy, kedy nebola v tomto úseku zaznamenaná žiadna porucha.  Súčasťou rozsiahlej investície bola aj výstavba troch nových trafostaníc.

„Elektrina je asi to jediné hlavné médium pre obyvateľov tejto lokality, pretože pre nich znamená chod celej domácnosti.Často o ňu prišli v tých najkrízovejších situáciách, napríklad počas snehových kalamít, kedy bol tento terén nedostupný. Sme radi, že počas posledných dvoch zím sme už v našej lokalite nezaznamenali žiadne výpadky,“ uviedol Ľubomír Škriečka, starosta Chocholnej-Velčice.

Jedným z hlavných cieľov projektu ACON je spolupráca distribučných sústav medzi Slovenskou a Českou republikou, preto zahŕňa primárne cezhraničné oblasti.  „Zvýšený zákaznícky komfort pocíti v horizonte nasledujúcich piatich rokov vyše 190 000 zákazníkov, predovšetkým v okresoch Malacky, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín, ako aj ďalší zákazníci regiónu južnej a východnej časti Českej republiky,“ doplnil Marian Rusko.

Bezpečnejšie a stabilnejšie dodávky energie aj na juhozápade

Inteligentná sústava sa začne budovať aj na území západného Slovenska. Vďaka projektu Danube InGrid, ktorý je výsledkom spolupráce dvoch slovenských spoločností – Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a.s.Západoslovenskej distribučnej, a.s. – a maďarského prevádzkovateľa distribučnej sústavy E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt, vznikne rozsiahla prepojená energetická infraštruktúra. Projekt bude realizovaný na území západného Slovenska a severozápadného Maďarska.

Primárnym zámerom projektu Danube InGrid je vybudovanie inteligentnej siete v regióne strednej a východnej Európy, ktorá umožní rozsiahlejšiu integráciu výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov do distribučnej sústavy pri udržaní vysokej kvality a bezpečnosti dodávok.

„Investície do smart technológií na vnútroštátnej, ako aj na cezhraničnej úrovni umožnia rozvoj ďalšej modernej energetickej infraštruktúry, čím sa vytvorí základ v prospech všetkých účastníkov trhu s elektrinou“ uviedol p. Martin Riegel, člen predstavenstva SEPS

V rámci aktivít projektu Danube InGrid sa na území Slovenska zmodernizuje technológia v 150-tich transformačných staniciach, vybudujú sa nové rozvodne a optická sieť v dĺžke 320 km, a súčasne budú implementované IT riešenia umožňujúce fungovanie Smart Grid konceptu.

„Realizáciou aktivít v rámci Danube InGrid sa zvýši kvalita dodávky elektriny a eliminujú sa možné dopady spôsobené výpadkom dodávky elektriny. Na úrovni distribučnej a  prenosovej sústavy v oblasti hlavného mesta SR sa zvýši spoľahlivosť napájania dotknutých uzlových oblastí v tomto regióne“ doplnil p. Karol Kósa, výkonný riaditeľ sekcie rozvoja ES, SEPS.

Environmentálny aspekt

Rovnako dôležitý je aj environmentálny aspekt, nakoľko vedenie prechádza mnohokrát cez náročný terén, chránené krajinné oblasti a zasahuje do prírody. Umiestnením vedenia do zeme odstránime stĺpy, čo zreteľne zmení reliéf krajiny v pozitívnom smere. Nezanedbateľný vplyv bude mať táto zmena aj na avifaunu, kedy nebude už dochádzať ku kontaktom vtákov so vzdušným vedením. Zníži sa aj zásah do porastov, pretože sa výrazne zmenší ochranné pásmo.

Oba projekty sú zamerané na masívne nasadzovanie najmodernejších smart technológií, ktoré umožnia nástup „novej energetiky“ založenej na lokálnych obnoviteľných zdrojoch. Moderná technológia umožní pripojiť viac obnoviteľných zdrojov do energetickej sústavy a zároveň podporí zavedenie rýchlonabíjacej infraštruktúry pre elektromobily. „Realizácia aktivít v rámci projektov Danube InGrid a ACON povedie k zníženiu negatívnych dopadov rastúcej spotreby energie na životné prostredie v dôsledku očakávanej efektívnejšej integrácie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) do sústavy, ako aj predpokladaného poklesu strát v sústave“ doplnil Marian Rusko.

Značky: