Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spolu s modelmi Corolla Cross, Toyota bZ4X a Corolla 2023 debutuje na trhu aj nová generácia bezpečnostných systémov Toyota T-MATE s Toyota Safety Sense 3. generácie a ďalšími systémami podporujúcimi vodiča počas jazdy a parkovania.

Predkolízny bezpečnostný systém (PCS) teraz po prvýkrát ponúka funkciu zamedzujúcu nechcenému zrýchleniu (Acceleration Suppression) pri nízkych rýchlostiach jazdy, dopravného asistenta na zaraďovanie na križovatkách, ako aj zdokonalené rozpoznávanie protiidúcich vozidiel a asistenta na odbočovanie na križovatkách. Z ďalších nových funkcií Toyota Safety Sense 3 možno spomenúť asistenčný systém vodiča na núdzové zastavenie vozidla (EDSS) a online aktualizácie (OTA) cez komunikačný modul DCM na spoľahlivú aktualizáciu a dopĺňanie ďalších funkcií počas celej životnosti vozidla.

Okrem mnohých nových a vylepšených asistenčných funkcií vodiča počas jazdy obsahuje Toyota T-MATE s TSS 3 rozsiahlu sadu systémov na zaistenie bezpečnosti pri manévrovaní, parkovaní a vystupovaní z auta. Nový asistent bezpečného vystupovania (SEA), funkcia upozornenia na zabudnuté objekty na zadných sedadlách a systém detekcie prekážok sa pridávajú k známym funkciám, ako je 360-stupňový panoramatický monitor a výstraha pred prejazdom vzadu (RCTA) s automatickým brzdením. (ICS) vylepšený o systém na obmedzenie zrýchlenia pri nízkych rýchlostiach. Toyota T-MATE obsahuje aj Toyota Teammate Advanced Park, ktorá debutovala v modeli Yaris Cross.

Pokročilý parkovací asistent

Poloautonómny parkovací systém Toyota Teammate Advanced Park preberá kontrolu nad volantom, plynom a brzdou pri cúvaní a paralelnom parkovaní, ako aj pri výjazde z paralelných parkovacích miest. Využíva 360-stupňovú kameru a 12 ultrazvukových parkovacích senzorov namontovaných okolo auta, vďaka ktorým dokáže presne  vchádzať a vychádzať z parkovacieho miesta. Systém má aj funkciu vyhľadávania parkovacieho miesta a zapamätania si  najčastejšie používaných parkovacích miest vodiča, aj keď nie sú označené čiarami alebo inými referenčnými bodmi.

Bezpečnosť pri vystupovaní

Asistent bezpečného vystupovania vám po otvorení dverí pomôže vyhnúť sa kolízii s autom, bicyklom alebo chodcom. Táto funkcia využíva systém sledovania mŕtveho uhla na upozornenie, ak je za autom iné vozidlo alebo účastník cestnej premávky. Auto tiež pri vystupovaní upozorní vodiča na zabudnuté predmety na zadnom sedadle. Zabráni sa tak náhodnému zamknutiu detí v aute alebo ponechaniu vecí na zadných sedadlách.

Ochrana proti náhodnému stlačeniu plynového pedála

Novinkou v systéme detekcie prekážok (ICS) je systém na obmedzenie zrýchlenia pri nízkych rýchlostiach (do 15 km/h). Táto funkcia sa aktivuje, keď počas pomalej jazdy vodič prudko stlačí plynový pedál a pred autom je iné vozidlo, cyklista alebo chodec. Ak vodič aktivuje smerové svetlo a potom otočí volant, aby sa vyhol prekážke, systém sa neaktivuje. Toto riešenie bude dostupné len v hybridoch, elektromobiloch a autách s automatickou prevodovkou.

Značky: