Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Preveriť vedomosti študentov teraz školy budú môcť aj pri vzdelávaní na diaľku. Nemusia sa pritom obávať ani toho, že by niekto situáciu zneužil a snažil sa podvádzať. Nové riešenie zabezpečí, aby skúšky a testovanie boli férové a výsledky spoľahlivé.

„Pri klasickej výučbe si triedu ustráži pedagóg, pri dištančnej to však nejde. Jeho úlohu prevezme automatický systém. Pretože má mať hodnotenie nejaký zmysel, musíme mať dôveru v jeho výsledky,“ hovorí Juraj Laifr, špecialista na vzdelávacie riešenia zo spoločnosti SAP Slovensko.

Skóre podozrenia

Riešenie Questionmark zaznamenáva skúšku na videozáznam. Automaticky si pritom všíma podozrivé správanie: či už jednoznačné kopírovanie a vkladanie textu do testu, otváranie nových záložiek v prehliadači, prítomnosť druhej osoby v miestnosti, ale i nezvyčajný pohyb hlavy či očí, ktorý naznačuje, že si testovaný študent pomáha ťahákom.

Video, ako to funguje v praxi, nájdete TU.

Všetky takéto incidenty zaznamenáva a každému študentovi vypočítava skóre podozrenia. Pedagóg tak počas testovania na diaľku nemusí dávať pozor na celú triedu, ale stačí, ak si prehrá situácie, ktoré SAP nástroj označí.

Systém okrem toho umožňuje školám jednoducho vytvárať rôzne druhy testov, analyzovať ich a vyhodnocovať. Študenti môžu testovanie alebo skúšku absolvovať jednoducho z domova bez toho, aby si museli obstarávať dodatočný hardvér.

Už aj na Slovensku

Nad využitím riešenia Questionmark už na Slovensku uvažujú dve univerzity.

„Máme záujem o udržanie vysokej úrovne i v časoch dištančného vzdelávania. Na to je však kľúčové zabezpečiť dôveryhodné overovanie vedomostí študentov aj pri vyučovaní na diaľku,“ hovorí Igor Kollár z Katedry kvantitatívnych metód a informačných systémov Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. „Pomôže využitie najnovších softvérových nástrojov, ktoré nielen zabezpečia bezpečné testovanie, ale vďaka automatizácii súvisiacich procesov znížia časovú náročnosť prípravy.“ Ako doplnil Peter Balco z Fakulty managementu UK, spoločnosť SAP už v lete v rámci konferencie Príbehy o riadení projektov™smart „d i s r u p c i a“  upozornila na problémy aj riešenia, ktoré súvisia s dištančným vzdelávaním a iniciovala úmysel overiť toto riešenie v pilotnom projekte.

Aktuálne SAP predstavil Questionmark  v rámci svojho webinára, zameraného na dlhodobú stratégiu digitálneho vzdelávania. Okrem nástrojov, ktoré školám pomôžu bezpečne a dôveryhodne zhodnotiť pokrok študentov, ukázal, ako jednoducho vytvárať vyučovacie materiály cez SAP EnableNOW alebo ako pomocou nástroja SAP Qualtrics zbierať a vyhodnocovať údaje o používateľskej skúsenosti a na ich základe predpokladať ďalší vývoj.

Značky: