Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Laser sa v očnej medicíne používa na korekciu dioptrických chýb a videnia už viac než tridsať rokov.  Milióny ľudí po celom svete vďaka laserovým zákrokom zahodili nepraktické okuliare. Očná medicína napreduje míľovými krokmi a Slovensku v nej patrí ďalšie prvenstvo. Priamo z kongresu v Olomouci bol totiž do Bratislavy dovezený a nainštalovaný najnovší typ femtosekundového lasera. Investície presiahli sumu približne 700-tisíc eur.

Znie to neuveriteľne, ale niekoľko desiatok sekúnd dnes delí ľudí od snáď najradikálnejšej a najpozitívnejšej zmeny v živote. Od odstránenia dioptrií. Práve vďaka femtosekundovému laseru je očná medicína k rohovke šetrnejšia, a preto sú zákroky ním realizované rýchlejšie, bezpečnejšie a bezbolestne. S oveľa kratšou dobou rekonvalescencie. Kým pri povrchových metódach a pri zákrokoch s využitím len excimerového lasera je vrchná časť rohovky chirurgicky odstránená, femtosekundový laser umožňuje operáciu priamo vo vnútri rohovky. „Každému jednému zákroku predchádzajú prísne predoperačné vyšetrenia, výsledky ktorých rozhodnú o tom, či bude pacient vhodným kandidátom na operáciu. Na operačnú sálu sa dostane len tá osoba, ktorá splní všetky kritériá. Cieľom operačného zákroku je zlepšiť kvalitu zraku, a teda aj života pacienta,“ hovorí MUDr. Radovan Piovarči, primár Očnej kliniky NeoVízia v Bratislave, ktorý operáciu femtosekundovým laserom sám podstúpil, a tak dôkladne pozná všetky pocity, ktoré lomcujú pacientom i chirurgom.

Dnešné zákroky už dokonca prebiehajú z veľkej časti s minimálnym zásahom chirurga. Napríklad pri metóde SMILE, ktorá je známa celosvetovo. „Takmer celý zákrok  vykonáva femtosekundový laser sám. Odstráni dioptrie priamo v rohovke, pričom sa na nej vykoná rez o veľkosti dvoch až troch milimetrov. Lekár následne len veľmi šetrným spôsobom vyberie časť rohovky v tvare šošovičky. Ide o časť s dioptriami či astigmatizmom, ktorú bolo potrebné odstrániť. Rohovka tak ostáva pevná a celistvá. Večer v deň zákroku môže pacient normálne fungovať, o sedem dní po operácii opäť športovať,“ pokračuje primár Piovarči, ktorý metódu na Slovensko priniesol ako prvý.

V bratislavskej Očnej klinike NeoVízia v súčasnosti nainštalovali najnovšiu verziu femtosekundového lasera VISUMAX 800. Moderné oftalmologické pracovisko tak pokračuje vo svojej primárnej filozofii, prinášať na Slovensko a do Čiech najmodernejšie operačné a liečebné postupy. „Najnovšie postupy využívame u nás na klinike už od jej vzniku. Bola to práve NeoVízia, ktorá v roku 2008 uviedla do praxe prvý femtosekundový laser VISUMAX, a to v oboch krajinách. Teší ma, že naša očná klinika je dôveryhodným a atraktívnym partnerom aj pre samotného výrobcu tohto lasera, spoločnosť Carl Zeiss Meditec. Ako prví sme boli oslovení s ponukou poskytnúť našim pacientom a lekárom v súčasnosti najmodernejšiu verziu tohto lasera. Bez váhania sme ju prijali,“ dopĺňa primára Piovarčiho zakladateľ očnej kliniky Petr Kocian.

Milióny ľudí po celom svete sa tešia z lepšieho zraku, a teda aj z lepšieho života, práve vďaka femtosekundovému laseru. Najnovšia verzia VISUMAX 800 prináša nové možnosti nielen pre pacienta, ale aj samotného operujúceho lekára. Laser je kompaktnejší a rýchlejší. Pre pacienta sa čas pod laserom skrátil len na päť až desať sekúnd. „Navyše sa vďaka nemu zlepšuje dostupnosť laserových operácií aj pri tých refrakčných chybách, pri ktorých to doposiaľ nebolo na základe výsledkov vstupných vyšetrení odporúčané. Bol to dôsledok technologických limitov, nie medicínskych. S týmto modelom sa však situácia mení. Laser VISUMAX 800 bude možné využiť v blízkej budúcnosti aj pri odstránení ďalekozrakosti,“ pokračuje Petr Kocian.

Zrak je naším najdôležitejším zmyslom, a preto je pochopiteľné, že k nemu pristupujeme zodpovedne a akékoľvek zásahy do očí zvažujeme. Mnoho ľudí, ktorí podstúpili laserový zákrok potvrdí, že pred operáciou pociťovali strach. Po zákroku zistili, že bol neopodstatnený a úplne zbytočný. Najmä v tom prípade, ak sa rozhodli pre zákrok s využitím femtosekundového lasera. „Pacienti sa ma často pýtajú, či im niečo hrozí v prípade, ak pohnú okom, resp. uhnú pohľadom. Ubezpečujem ich, že všetky doterajšie postupy s femtosekundovým laserom sú pre ich zrak bezpečné. Pri verzii VISUMAX 800 sa navyše sledovanie pohybov oka ešte viac zdokonalilo, proces vykonáva prístroj úplne sám. Ľudia si môžu vyžiadať aj tón a farbu svojho obľúbeného svetla, ktoré im pomôže možný stres odbúrať. Súčasťou lasera je totiž LED technológia so zabudovaným náladovým svetlom. Od prvého okamihu  však robíme maximum, aby sa pacienti u nás cítili príjemne a pohodlne. Dávame si na tom záležať už po ich príchode na kliniku, legendárnymi sa stali napríklad naši plyšoví pomocníci,“ dodáva MUDr. Piovarči.

Rýchlosťou k novému životu

Najrýchlejší a najmodernejší laser, ktorý je v našich končinách dostupný, si bezprostredne po zákroku pochvaľovala aj Janka. „Noc pred zákrokom som nemohla spať od nedočkavosti, radosti. Len som mala zatvorené oči a predstavovala si, ako sa mi zmení život. Doteraz rozmýšľam nad tým, ako je možné, že je to také rýchle. Milo prekvapená som bola aj z prostredia operačnej sály a z toho, ako laser vyzerá. Žiadny nepríjemný tunel z mojich predstáv na mňa nečakal,“ hodnotí zákrok za asistencie lasera spokojná pacientka, ktorá kontaktné šošovky nosila od strednej školy. Dnes má lepší zrak, lepší život. „Až teraz si uvedomujem, aké sú kontaktné šošovky nepraktické. Niekedy som v zhone pozabudla, že som si už do oka jednu dala a vložila si doň druhú.“ Spokojná a šťastná je aj Barbora. „Najviac sa teším na zimnú lyžovačku a snowboard. Doposiaľ som si radosť z jazdy kvôli dioptriám nemohla vychutnávať naplno. So šošovkami som sa nepriatelila, takže som bola odkázaná na okuliare a tie sú pre každého lyžiara nepraktickým obmedzením.“

V súčasnosti sa Bratislava stala prvou metropolou v regióne, kde je nová generácia laseru nainštalovaná a k dispozícii pacientom. „Aktuálne sa na VISUMAX 800 pracuje len v niektorých krajinách, napríklad v Nemecku, vo Veľkej Británii, Dánsku, Francúzsku, Taliansku. Práve v Nemecku bolo s jeho využitím vykonaných niekoľko tisíc operácií, a to bez komplikácií. Naši lekári patria medzi svetovú špičku, a preto si ku svojej práci zaslúžia to najlepšie. Spokojný lekár, spokojný pacient. Lepší zrak, lepší život,“ uzatvára na záver Petr Kocian, zakladateľ Očnej kliniky NeoVízia.

Značky: