Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

MG10 na rozdiel od štandardných magnetických uchopovačov má programovateľné nastavenie sily, integrované senzory úchopu a detekciu dielov

OnRobot, vedúci dodávateľ uceleného radu robotických nástrojov pre kolaboratívne aplikácie, uvádza na trh nový produkt MG10. MG10 predstavuje všestranný, vysoko výkonný a jednoducho použiteľný magnetický uchopovač na manipuláciu s materiálom, montáž a obsluhu strojov vo výrobnom, automobilovom, leteckom a kozmickom priemysle. Nástroj je plne kompatibilný so všetkými hlavnými značkami robotov prostredníctvom rozhrania OnRobot One System a ponúka unikátne nastaviteľné funkcie detekcie sily a úchopu, ktoré poskytujú užívateľom vysokú úroveň kontroly.

Štandardné magnetické uchopovače poskytujú iba jednoduchú funkciu zapnúť/vypnúť. Aby užívatelia mohli nastaviť potrebnú silu nástroja, musia na vytvorenie priestoru medzi magnetom a objektom vkladať gumové podložky. Ide o zdĺhavý a nepresný proces, ktorý neprináša vždy požadovaný výsledok, hlavne pri manipulácii s tenkými kovovými plechmi a malými kovovými súčiastkami, keď nástroj nepresne uchopí viac dielov kvôli chýbajúcej regulácii magnetickej sily.

„Tradičné magnetické uchopovače sú skutočný problém. Takmer pri každej zmene aplikácie alebo objektu musí dôjsť k ručnému nastaveniu tak, aby bola kompenzovaná nedostatočná funkčnosť uchopovača,“ hovorí Enrico Krog Iversen, CEO spoločnosti OnRobot. „Inovatívny uchopovač MG10 od OnRobot toto všetko eliminuje vďaka funkcii nastaviteľnej sily, ktorá umožňuje rýchlu, jednoduchú a presnú manipuláciu s materiálom.“

Eliminácia rizika uvoľnenia dielov

Na rozdiel od štandardných magnetických uchopovačov je inovatívny MG10 dodávaný s integrovanými senzormi na detekciu objektov a úchopu. Pre aplikáciu manipulácie s plechovými dielmi (napríklad pri obsluhe strojov, ktorá vyžaduje zdvihnutie plechu zo zásobníka, jeho umiestnenie do lisu a odobratie opracovaného dielu) zaisťuje táto funkcia bezproblémovú a bezpečnú prevádzku. Ak dôjde k výpadku energie počas úlohy alebo v prípade núdzového zastavenia, táto funkcia zaistí, aby nedošlo k nebezpečnému uvoľneniu manipulovaného dielu.

Nový uchopovač MG10 je pripravený aj na úlohy spojené s obsluhou strojov, montážou a manipuláciou s materiálom, ktoré predtým vykonávali nákladné a zložité pneumatické uchopovače. „Zatiaľ čo pneumatické systémy vyžadujú externý prívod vzduchu, kabeláž a pravidelnú údržbu, MG10 je k dispozícii ihneď po vybalení, čo v porovnaní s pneumatickými uchopovačmi znamená výrazne nižšie náklady na sprevádzkovanie,“ povedal E. K. Iversen.

Pre nerovné, hrubé a perforované povrchy

MG10 umožňuje tiež presnú a konzistentnú manipuláciu s predmetmi, ktoré majú hrubý, nerovný či perforovaný povrch. Predstavuje tak ideálne riešenie pre širokú škálu aplikácií vo výrobnom, automobilovom, leteckom a kozmickom priemysle. Nastavenie viacerých magnetov nástroja MG10 umožňuje prácu so širokou škálou veľkostí, hmotností a nepravidelných tvarov.

Existuje rad aplikácií, ako napríklad obsluha ohýbacích lisov či manipulácia s perforovanými objektmi, pre ktoré podtlakové a prstové uchopovače nemajú dostatočné schopnosti a výkonnosť. MG10 tieto úlohy zvládne ľahko, či už ide o kovový obrobok, dierovaný oceľový diel alebo perforovaný plech.

„Schopnosť prejsť rýchlo z jedného nastavenia aplikácie na druhé je vzhľadom k súčasnej orientácii výrobného odvetvia na malosériovú výrobu s vysokým počtom zákaziek viac ako bonus. Je to zásadný predpoklad úspechu,“ hovorí E. K. Iversen. „MG10 je jediný magnetický uchopovač na trhu, ktorý je dostatočne všestranný, inteligentný a jednoducho použiteľný, takže sa dá rýchlo nasadiť na úlohy typu obsluhy strojov, paletizácie či manipulácie s plechmi. A to všetko v plug and play vyhotovení.“

Značky: