Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prvá dáma Ukrajinskej republiky Olena Zelenská sa v kultúrnom centre Ukraine House vo Washingtone stretla so zástupcami spoločnosti HP Inc. a iniciatívy Global Business Coalition for Education, aby prevzala dar v podobe technológií a učebných pomôcok, ktoré mieria na Ukrajinu na podporu tisícov študentov, učiteľov a zdravotníkov.

Iniciatíva spoločnosti HP „Digitálna rovnosť pre Ukrajinu“ vznikla v partnerstve s iniciatívou Global Business Coalition for Education a poskytne počítače a učebné materiály v hodnote 30 miliónov dolárov ľuďom, ktorí ich potrebujú.

„Ukrajinský ľud preukázal tvárou v tvár nepredstaviteľným okolnostiam neuveriteľnú odvahu a my cítime vďačnosť za iniciatívnosť prvej dámy Oleny Zelenskej a ďalších osobností, ktoré sa snažia túto vojnu ukončiť,“ vyhlásil Enrique Lores, generálny riaditeľ spoločnosti HP Inc. „Spoločnosť HP pokračuje v mobilizácii zdrojov na podporu Ukrajiny. Prostredníctvom nášho partnerstva s iniciatívou Global Business Coalition for Education odovzdáme do rúk študentov a rodín, ktoré boli vyhnané zo svojich domovov a učební, osobné počítače. Táto situácia vyžaduje, aby sme všetci podnikli kroky na podporu tých, ktorí to potrebujú.“

Počítače budú distribuované organizáciám, ktoré pomáhajú Ukrajincom na mieste, ako súčasť iniciatívy Global Business Coalition for Education, ktorá prebieha pod záštitou celosvetovej charitatívnej organizácie pre deti Theirworld. Počítače poskytne spoločnosť HP neziskovým organizáciám. Organizáciám, ktoré počítače dostanú, poskytne navyše spoločnosť Microsoft softvérovú podporu.

V koordinácii s ukrajinskou vládou poputuje približne polovica darovaných počítačov mnohým civilným osobám vysídleným v rámci krajiny, druhú polovicu dostanú ukrajinskí utečenci vysídlení mimo svoju vlasť.

„Spoločnosti HP a iniciatíve Global Business Coalition for Education sme veľmi vďační za ich podporu,“ ďakovala Olena Zelenská, prvá dáma Ukrajinskej republiky. „Ich úsilie a dary pomôžu študentom na Ukrajine aj mimo nej pokračovať v štúdiu a pripraviť sa na budúcnosť.“

Ruská invázia od februára zásadne zmenila životy miliónov Ukrajincov. Podľa OSN bola nútená opustiť svoje domovy takmer tretina Ukrajincov, ktorí často utekali len s pár vecami, ktoré dokázali zobrať so sebou.

Najzraniteľnejší z nás, deti, sa ocitli vo víre vojny, na úteku zo svojich domovov, komunít a škôl. Podľa ukrajinskej vlády bombardovanie alebo ostreľovanie  zasiahlo viac než 2 000 vzdelávacích inštitúcií. Teraz sa milióny ukrajinských žiakov v krajine i mimo nej učia na diaľku.

„Vzdelanie je v čase krízy jednou z prvých oblastí, ktorá prestáva fungovať, a jednou z posledných, kde sa život vracia do obvyklých koľají,“ konštatoval Justin van Fleet, prezident charitatívnej organizácie Theirworld a výkonný riaditeľ iniciatívy Global Business Coalition for Education. „Z tohto dôvodu sme veľmi radi, že môžeme spolupracovať so spoločnosťami HP a Microsoft, a poskytnúť ukrajinským žiakom a študentom vybavenie potrebné na to, aby sa mohli ďalej vzdelávať.“

Spoločnosť HP sa stále cieľavedomejšie hlási k myšlienke, že digitálna rovnosť patrí k ľudským právam, a zaväzuje sa, že do roku 2030 pomôže dosiahnuť digitálnu rovnosť viac ako 150 miliónom ľudí. Zároveň však stále platí, že technické vybavenie je nevyhnutné, ale tvorí iba jednu stranu rovnice. Spoločnosť HP z tohto dôvodu investuje aj do vzdelávania učiteľov a do prípravy vzdelávacích materiálov vrátane prekladu učebníc HP Online Teaching Assistant do ukrajinčiny, aby takýmto spôsobom podporila pedagógov, ktorí teraz musia vyučovať na diaľku.

Nadácia HP Foundation doteraz poskytla granty v hodnote viac ako 3 milióny dolárov na zabezpečenie potrebných potravín, oblečenia a prístrešia pre ukrajinských utečencov a naďalej tiež prispieva sumou v rovnakej hodnote, akú darujú zamestnanci spoločnosti HP.

Značky: